top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste café voor medicinale cannabis in Israël geopend


De Smokey Monkey koffiebar in Tira. Foto met dank aan Smokey Monkey via ISRAEL21C


Afgelopen oktober opende Karam Shbeeta, 29, Smokey Monkey in de Arabische stad Tira, waarmee het het eerste medicinale-cannabiscafé in Israël is.


Maar Shbeeta verkoopt daar geen cannabis. In plaats daarvan begeleidt hij mensen bij het verkrijgen van recepten voor medicinale cannabis. Bij Smokey Monkey kunnen ze "bij anderen zitten en zijn en leren over het gebruik ervan."


Terwijl ze een aantal jaren als verpleegster op een psychiatrische afdeling en een verpleeghuis werkte voordat ze Smokey Monkey opende, zag Shbeeta dat "dokters verdovende middelen voorschreven aan patiënten die al snel verslaafd raakten aan drugs zoals OxyContin of Fentanyl, een synthetische opioïde, die ze dan zouden kopen op de zwarte markt.”


Hij besloot het gebied van medische marihuana te verkennen omdat hij geloofde dat het mensen op een "natuurlijkere en veiligere" manier zou helpen en de kwaliteit van leven zou kunnen verbeteren van mensen die lijden aan chronische ziekten, PTSS of aanhoudende gevolgen van verwondingen.


Na een cursus in het Sheba Medical Center te hebben gevolgd, verkreeg Shbeeta een Israëlische overheidsvergunning voor medicinale cannabis.


Wanneer klanten naar Smokey Monkey komen, kan Shbeeta hen helpen een arts te vinden via zijn onofficiële netwerk van artsen, waaronder orthopedisten, psychiaters en neurologen, die recepten voor medicinale cannabis verstrekken.


Mensen kunnen dan de recepten invullen bij een apotheek naast de deur en terugkeren naar Smokey Monkey om instructies te krijgen over het gebruik ervan.


Zijn doel, zei hij, is om "een einde te maken aan het stigma" over medicinale marihuana en om het bewustzijn over de voordelen ervan in Israël en de Arabische wereld te vergroten.


"Er zijn veel verschillende soorten medicinale cannabis en ik wil ontdekken wat het beste is voor mensen", zei hij.


Vinden wat het beste werkt


Medicinaal cannabisgebruik is legaal in Israël, maar patiënten moeten een speciale vergunning krijgen van het ministerie van Volksgezondheid en weten niet altijd wat ze moeten kopen of waar ze het product moeten kopen.


Shbeeta zei dat Smokey Monkey de noodzaak voor mensen wegneemt om "naar de zwarte markt te gaan om marihuana te kopen en niet te weten wat ze krijgen." Nu, zei hij, doen ze het legaal onder toezicht.


Omdat het recept elke zes maanden moet worden vernieuwd, zei Shbeeta dat mensen de mogelijkheid hebben om de werkzaamheid van het medicijn te evalueren.


Studies suggereren dat de belangrijkste psychoactieve stof in medicinale cannabis, THC, patiënten met chemotherapie kan helpen om hun misselijkheid te verlichten en hun eetlust te vergroten. Ander onderzoek toont aan dat het patiënten met de ziekte van Parkinson kan helpen, pijnverlichting kan bieden en vele andere aandoeningen kan verlichten.

Sinds zijn opening komen er elke dag zo'n 50 tot 80 mensen naar Smokey Monkey "uit heel Israël".


In de ochtend komen gepensioneerden naar de winkel. 's Avonds, zei hij, zijn het vooral jonge mensen.


Anders dan in een coffeeshop in Amsterdam mogen alleen mensen met een medisch voorschrift de stof op zijn terrein gebruiken.Shbeeta zei dat ze informatie delen over "crèmes, druppels, oliën en zelfs recepten voor het bakken van cannabiskoekjes."


Zijn visie is om verschillende kamers in het café te hebben voor verschillende leeftijdsgroepen. Hij is van plan om ergotherapeuten en logopedisten te hebben om oudere mensen te helpen, een kamer met computers voor mensen die in de hightech werken, en zelfs een kamer met een Xbox voor jongere mensen.


"Ik geloof hier echt in", zei Shbeeta tegen ISRAEL21C.


De wereld van medicinale cannabis


Het idee voor Smokey Monkey kwam bij hem op toen hij op de psychiatrische afdeling werkte en zich afvroeg: "Wat zal ik doen met mijn toekomst?"


Een tijdje reed hij rond langs scholen en andere instellingen die defibrillators verkochten, medische apparaten die de hartslag helpen herstellen na een plotselinge hartstilstand. Hij begreep het belang van het hebben van deze apparatuur, maar "mensen keken naar me alsof ik een telefoonverkoper was."


Vervolgens besloot hij de wereld van medicinale cannabis te gaan verkennen.


Het is niet gemakkelijk geweest voor Shbeeta, zei hij. In de moslimgemeenschap is het verboden om alcohol te drinken en mensen dachten eerst "het was alsof ik hasj verkocht die zou leiden tot hardere drugs."


Direct na het openen van het café kreeg hij doodsbedreigingen. Om te laten zien dat hij niet bang was, nam hij een selfie voor zijn winkel en sliep daar een week.


'Ik heb gewacht, maar er kwam niemand', zei hij. “Ik ben een heel normaal persoon. Ik denk dat mensen zich realiseerden dat dit een plek is waar ik een professional ben. Ik ken de variëteiten van wat ik verkoop en ik volg de wet.”


Een van de extra, onverwachte voordelen bij Smokey Monkey, zei Shbeeta, is dat het een ontmoetingsplaats is geworden voor zowel Arabieren als joden.


"Ik geloof dat als we de politiek opzij zetten, we samen kunnen zijn", zei Shbeeta. “Moslims geloven dat joden onze neven zijn. Voor mij zijn het mijn broers.”
Karam Shbeeta buiten Smokey Monkey.

Foto met dank aan Smokey Monkey
127 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page