top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eitan Stibbe is de 2e Israëlische astronaut


Eitan Stibbe. Foto Space


De Israëlische investeerder-filantroop en voormalig gevechtspiloot Eytan Stibbe, 64, zoon van Nederlandse ouders, is vrijdag de tweede Israëliër in de ruimte geworden, aangezien hij deel uitmaakte van het eerste volledig particuliere astronautenteam dat vrijdag naar het internationale ruimtestation ISS werd gelanceerd in een missie die werd geprezen als een mijlpaal in de gecommercialiseerde ruimtevlucht


Eytan Stibbe gaat zo'n 35 experimenten uitvoeren voor bedrijven en onderzoeksinstellingen op de privé gefinancierde Rakia Mission, waar hij enige tientallen miljoenen dollars voor zou hebben neergeteld.


Stibbe was zo enthousiast, dat hij net voor het betreden van de ruimtecapsule op Kennedy Space Center in Florida, een dansje deed.


De allereerste Israëlische astronaut, Ilan Ramon, kwam in 2003 om het leven toen de Space Shuttle Columbia bij terugkeer in de atmosfeer uiteenviel, waarbij alle zeven bemanningsleden aan boord omkwamen. Leden van de familie Ramon waren aanwezig toen Stibbe's vlucht in 2020 voor het eerst werd aangekondigd en waren vrijdag ook aanwezig bij de lancering.Stibbe is van plan om Ramon tijdens de missie te eren. Hij zal de overgebleven pagina's uit Ramons ruimtedagboek bij zich hebben, evenals aandenkens van zijn kinderen.


Stibbe zal tijdens zijn 10-daagse reis veel experimenten gaan uitvoeren. Er is veel aandacht voor gezondheid, maar ook voor onderzoek op het gebied van landbouw, optica en energie. Hij neemt ook de kleinste bijbel mee die er bestaat, een silicium nanochip van 0,5 vierkante millimeter waarop 1,2 miljoen letters zijn geëtst.


Sheba Medical Center, het grootste ziekenhuis van Israël, stuurde een heel miniatuurruimtelaboratorium met zes experimenten.


X

81 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page