top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

En hier is het - een 100% plantaardige zalmfilet uit Israël


Foto via Plantish


Na gekweekt en geprint vlees komt de Israëlische foodtech-start-up Plantish met zijn vlaggenschipproduct, een 100% plantaardige zalmfilet in zijn geheel, die qua textuur gekookte zalm nabootst, smaak, uiterlijk en structuur.


Het zes maanden oude bedrijf ontwikkelt een veelzijdige additieve productietechnologie waarvoor patent is aangevraagd, waarmee tegen lage kosten en op grote schaal plantaardige alternatieven voor vis kunnen worden geproduceerd.


Het verschil met echte zalm was niet te proeven, zo bleek uit een test op Channel 12 News waarbij vier top-koks de zal kregen voorgeschoteld zonder dat hen werd verteld dat het een plantaardig product was.Plantish trad begin 2021 toe tot de snelgroeiende startup-scene voor alternatieve eiwitten en haalde kort daarna een pre-seed-ronde van $ 2 miljoen op van TechAviv Founder Partners, een durffonds dat wordt ondersteund door topveteranen uit de industrie, waaronder 33 oprichters van eenhoorn, en engelinvesteerders, waaronder gewaardeerde Michelinchef José Andrés en Nuseir Yassin van Nas Daily.


Volgens mede-oprichter en CEO Ofek Ron is de missie van Plantish van grote betekenis voor het team: "We bestaan ​​om de oceanen te redden en de noodzaak om geen zeedieren te consumeren en die te vervangen door duurzamere, voedzamere en heerlijkere visopties."


Het eerste product dat Plantish lanceert is Plantish Salmon, een volledig gestructureerde zalmfilet zonder been. Plantish Salmon™ heeft dezelfde voedingswaarde als conventionele zalm en bevat veel eiwitten, Omega-3 vetzuren, Omega-6 vetzuren en B-vitamines. In tegenstelling tot vis uit de oceaan of aquacultuur, is het vrij van kwik, antibiotica, hormonen, microplastics en toxines. "Het is onze visie om 's werelds toonaangevende vis merk te worden", zegt Ron, "allemaal zonder ook maar één vis te vangen."


Volgens toonaangevend marktonderzoeksbureau IMARC Group is de markt voor zeevruchten vandaag 586 miljard dollar waard en wereldwijd is zalm goed voor 50 miljard dollar. Ongeveer 80% van de vis wordt in zijn geheel geconsumeerd, in de vorm van hele vis of filets. De alternatieve zeevruchtensector bestaat echter voornamelijk uit gehakte vis, vanwege de technische complexiteit van de productie van hele stukken.


De complexiteit voor het maken van hele gesneden vis zit niet alleen in het creëren van de nagebootste smaak, textuur en mondgevoel, maar ook in twee andere cruciale criteria: structuur en schaalbaarheid. Het gebruik van de juiste plantaardige eiwitten om de vezelachtige strengen te verkrijgen die bedoeld zijn om de complexe textuur van dierlijke spieren na te bootsen, is de sleutel tot het slagen in het vastleggen van de ervaring van het eten van zalm, en door dit op grote schaal te doen, wordt het een geschikt alternatief voor foodservice, restaurants en detailhandel.


Het huidige prototype van Plantish kan worden gekookt en bereidt op dezelfde manier waarop conventionele zalm wordt bereid.


De oprichters van Plantish zijn een mix van seriële ondernemers, bio-engineering en chemie PhD's, en foodtech executives:


Ofek Ron, voormalig Vegan Friendly GM; Dr. Ron Sicsic , voormalig oprichter van Enviro; Dr. Hila Elimelech, doctoraat in de scheikunde; Dr. Ariel Szklanny, doctoraat in de bio-engineering; en Eyal Briller, voormalig productdirecteur bij Impossible Foods.


Plantish Salmon wordt tegen het einde van het jaar gelanceerd in geselecteerde pop-uplocaties. De officiële lancering is gepland voor 2024.

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page