top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Er komt een staatcommissie die het afluisterschandaal van de Israëlische politie gaat onderzoeken


Minister van Openbare Veiligheid Omer Bar Lev. Foto GPO


Er wordt een onderzoekscommissie van de regering gevormd om beschuldigingen te onderzoeken dat de politie burgers heeft afgeluisterd met Pegasus-spyware van de NSO Group, deelde minister van Openbare Veiligheid Omer Bar Lev maandagmiddag mee.


Hij heeft dit besluit genomen nadat het financiële dagblad Calcalist een nieuwe lijst met vermeende doelen had onthuld, variërend van politici tot zakenlieden tot protestleiders.


De commissie zal worden geleid door een gepensioneerde rechter en Bar Lev zei dat hij van plan is minister van Justitie Gideon Sa'ar te vragen om een ​​ontwerpresolutie voor de commissie om de belangrijkste bevoegdheden van een staatsonderzoekscommissie te krijgen, zodat zij getuigen kan oproepen, onderzoeken kan doen en documenten in beslag kan nemen.


Voor alle duidelijkheid, de Pegasus-spyware is in staat om op afstand en heimelijk informatie te extraheren van de mobiele telefoons van doelen, waaronder teksten, browsergeschiedenis, oproepgeschiedenis en screenshots, naast andere informatie.


Het nieuwe rapport van Calcalist beweert dat de cybereenheid voor speciale operaties van de politie Pegasus jarenlang heeft gebruikt tegen burgers zonder goedkeuring van de rechtbank en in directe overtreding van de wet. De technologie werd gebruikt voor het verzamelen van inlichtingen en niet voor het verzamelen van bewijs.


Bar Lev benadrukte dat het naar buiten gebrachte bewijs aangaf dat de vermeende mislukkingen plaatsvonden onder eerdere politiecommissarissen, eerdere ministers van openbare veiligheid en eerdere regeringen.


"Ik kijk rechtstreeks naar u, de burgers van Israël, en ik beloof u - de examencommissie zal alle beschuldigingen grondig onderzoeken", zei de minister van openbare veiligheid. "Onder mijn toezicht zullen deze mislukkingen niet gebeuren - de politie valt onder mijn verantwoordelijkheid en mijn gezag en ik zal ervoor zorgen dat als er een schending van de democratie heeft plaatsgevonden in voorgaande jaren, ik dit zal aan de kaak stellen en het niet zal laten gebeuren."


Premier Bennett reageerde in een persbericht door te zeggen dat "de berichten over Pegasus, als ze waar zijn, zeer ernstig zijn. Dit hulpmiddel (Pegasus) en soortgelijke hulpmiddelen zijn belangrijke hulpmiddelen in de strijd tegen terrorisme en zware misdaad, maar ze waren niet bedoeld om te worden gebruikt in phishing campagnes gericht op het Israëlische publiek of ambtenaren – daarom moeten we precies begrijpen wat er is gebeurd.


Op dit moment onderzoekt plaatsvervangend procureur-generaal Amit Merari de zaak snel.


Binnenkort hebben we een nieuwe procureur-generaal. Ik zou zeggen dat ze het voordeel heeft dat ze van buiten het systeem komt. In de betreffende jaren maakte ze geen deel uit van het systeem, dus na haar benoeming zullen we dit waarschijnlijk ontmoeten en bespreken, en het volledige plaatje begrijpen en we zullen het publiek niet zonder antwoorden over deze kwestie achterlaten. We begrijpen de ernst van deze zaak."Zoals ik al zei, we laten dit niet zonder een reactie achter. Er zouden hier dingen zijn gebeurd die zeer ernstig zijn


52 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page