top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

EU-chef roept op tot meer samenwerking op energiegebied met Israël tijdens ontmoeting met Bennett


Foto Haim Zach / GPO


Premier Naftali Bennett had dinsdagavond een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in het kantoor van het kabinet van de premier in Jeruzalem.


Ze hielden een besloten bijeenkomst, gevolgd door een uitgebreide ontmoeting tussen de partijen en bespraken de versterking van de bilaterale betrekkingen tussen Israël en Europa. Ze waren het ook eens over de noodzaak om de samenwerking op het gebied van onder meer innovatie, de aanpak van klimaatverandering en duurzaamheid te versterken.


Premier Bennett heeft gehoor gegeven aan het verzoek van de voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, om samenwerking bij de export van aardgas naar Europa via Egypte.


Premier Bennett presenteerde ook de acties van Iran in de regio en benadrukte zijn oproep aan de internationale gemeenschap om hard op te treden tegen het regime en zijn versnelde vooruitgang in de richting van de ontwikkeling van kernwapens.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Bennett bij de verklaringen:


"Ik zou u hier in Jeruzalem willen verwelkomen. Ik ben verheugd u te zien, voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Het is een genoegen u en uw vooraanstaande delegatie hier in Israël te ontvangen. En we weten dat u ben een goede vriend van het Joodse volk en een goede vriend van Israël.


Omdat ik de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie in de geschiedenis ben, ben ik blij dat u een aantal leden van mijn regering hebt ontmoet, waarvan ik met trots kan zeggen dat het de regering is met het grootste aantal vrouwelijke ministers in de geschiedenis van Israël.


Het is ook de overheid met de grootste verscheidenheid in onze geschiedenis. We hebben religieuze en seculiere, rechts en links, joden en Arabieren en het is nogal een goochelarij, maar we houden het vol.


Gisteren vierde mijn regering een jaar in functie en wat een jaar is het geweest. Het afgelopen jaar hebben we de banden van Israël met onze buren in de regio verjongd. We willen bruggen bouwen naar vrede.


We hebben klimaatverandering opnieuw op de agenda van Israël gezet en er een nationale prioriteit van gemaakt en we hebben de plaats van Israël in de wereldgemeenschap opnieuw gedefinieerd.


Ik ben blij te kunnen zeggen dat Israël en Europa zich vandaag op een zeer sterk en positief traject bevinden. Handel, innovatie en economische samenwerking schieten omhoog. We zijn er getuige van dat onze samenwerking nieuwe hoogten bereikt.


Een half jaar geleden trad Israël toe tot Horizon Europa en opnieuw, deze week keurde mijn regering goed dat Israël zich bij Creatief Europa zal voegen en vandaag zullen we de handen ineenslaan voor nog grotere inspanningen.


Het Joodse volk in Europa heeft een lange geschiedenis. Vandaag kunnen we vooruitkijken in de wetenschap dat Europa in handen is van leiders zoals u die het gewicht en de verantwoordelijkheid begrijpen en resoluut optreden tegen antisemitisme.


Uw woorden vandaag op de Ben-Gurion Universiteit waren krachtig. U zei dat Israël en Europa ongetwijfeld vrienden en bondgenoten zullen zijn, omdat de geschiedenis van Europa de geschiedenis van het Joodse volk is. Ik kon het er niet meer mee eens zijn.


Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om u, mevrouw de president, te feliciteren met uw eredoctoraat van de Ben-Gurion Universiteit in de Negev. Het is een goede universiteit.


Met de aanhoudende en verwoestende oorlog in Oekraïne komen enorme wereldwijde implicaties. Het wordt tijd dat de internationale gemeenschap gaat samenwerken. Wij, zelfs in onze regio, zien een potentieel voor grote hongersnood en nood die ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de stabiliteit en het welzijn van mensen, en daarom zullen we vandaag allebei bespreken hoe de EU en Israël kunnen samenwerken op het gebied van voedselveiligheid, energie en meer.


In de afgelopen jaren is Israël van gasimporteur naar gasexporteur gegaan. En we werken momenteel aan de productie van aardgas uit – meer aardgas uit – de economische wateren van Israël.


Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om de respectieve leiders van de EU te prijzen voor hun recente besluit om Iran te censureren bij het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie. Dit besluit kwam nadat Iran had geweigerd het IAEA bevredigende verklaringen te geven voor sporen van uranium die zijn gevonden op locaties waar Iran geen aangifte van heeft gedaan.


Alsof het verbergen van informatie niet genoeg was, dreigde het Iraanse regime ook met represailles als de IAEA tegen zou stemmen. En toen de IAEA inderdaad tegen Iran stemde, reageerde Iran door 27 bewakingscamera's van nucleaire locaties in het hele land uit te schakelen. In wezen, het afsnijden van het vermogen van de internationale gemeenschap om te zien wat Iran aan het doen is. Dit is een zeer gevaarlijke zet.


De oorlogszuchtige acties van Iran zouden een wake-up call moeten zijn voor de internationale gemeenschap en zouden duidelijke en krachtige gevolgen moeten hebben: verhoogde druk en Iran verantwoordelijk houden bij de VN-Veiligheidsraad. De enige manier waarop Iran kan worden gestopt, is als we in actie komen en ze stoppen.


Israël en de EU zijn natuurlijke partners en we hebben veel te bespreken tijdens het diner vandaag. Maar voordat we onze mouwen opstropen en aan het werk gaan, wil ik je nogmaals heel erg bedanken voor je diepe vriendschap met het Joodse volk en de staat Israël. We weten dat het uit je hart komt. En bedankt dat u een partner bent in dit nieuwe hoofdstuk van de betrekkingen tussen Israël en Europa. Heel erg bedankt en welkom in Israël."
57 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


HansLa23
HansLa23
Jun 15, 2022

2 gezichten dus

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Jun 15, 2022
Replying to

En hoe. Miljoenen naar de Palestijnen, gas uit Israël

Like
bottom of page