top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

EU, Israël en Egypte ondertekenen overeenkomst voor levering Israëlische gas aan de EU via Egypte


Foto via Twitter Ursula Von der Leyen


Het is een feit, de ministers van Energie van Israël, Egypte en de EU hebben woensdag tijdens een ceremonie in Caïro een memorandum van overeenstemming ondertekend om Israëlisch gas naar Europa te exporteren. Het de bedoeling dat de overeenkomst ten minste tot 2030 van kracht blijft en daarna tot 2050 geleidelijk wordt afgebouwd.


Het gas zal via de reeds bestaande pijpleiding van Israël naar Egypte worden overgebracht en Egypte zal zijn faciliteiten gebruiken om het gas vloeibaar te maken voor export om een ​​gestage stroom aardgas naar Europa te verzekeren, terwijl de energetische veiligheid van alle partijen wordt gewaarborgd.


Israëls minister van Energie Karin Elharrar, zei bij de ondertekening; "“dit MOU zal Israël in staat stellen voor de eerste keer aardgas naar Europa te exporteren, en dat is nog indrukwekkender als je bedenkt dat belangrijke overeenkomsten die we het afgelopen jaar hebben ondertekend, van Israël en zijn energie- en watermarkt een belangrijke speler in de wereld hebben gemaakt.”


De partijen kwamen overeen om samen te werken aan koolstof afvang en de vermindering van de koolstofemissies, en om samen te werken met de particuliere sector op het gebied van groene energie en energie-efficiëntie initiatieven.


Daarnaast kwamen de partijen overeen te werken aan een plan om de gasexport naar Europa efficiënter te maken. De EU zal Europese bedrijven aanmoedigen om deel te nemen aan het zoeken naar en produceren van aardgas in de economische wateren van Israël en Egypte.


De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen , die aanwezig was bij de ondertekening, tweette dat “met deze… overeenkomst we zullen werken aan een stabiele levering van aardgas aan de EU vanuit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Dit zal bijdragen aan onze energiezekerheid in de EU. En we bouwen infrastructuur die geschikt is voor hernieuwbare energiebronnen - de energie van de toekomst.”

Directeur-generaal van het ministerie van Energie, Lior Schillat, zei vorige maand volgens The Jerusalem Post dat "de Europeanen en Amerikanen verwachten dat de energiecrisis het continent niet alleen in de komende paar jaar zal beïnvloeden, maar ook in het volgende decennium, terwijl ze proberen de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Israël zal, als onderdeel van deze inspanning, infrastructuur moeten bouwen om meer gas naar Egypte en vervolgens naar Europa te sturen. Het is een inspanning van de lange adem.”


"Vandaag de dag gebruikt de lokale markt 12 miljard kubieke meter (bcm) en we exporteren er nog eens vier naar Egypte en drie naar Jordanië", zei Schillat. "We zullen beginnen met een laag aantal extra te exporteren en dat geleidelijk laten toenemen naarmate de capaciteit van Israël groeit."


Gasexploratie- en -productiebedrijf Energean begon eerder deze maand met exploratie van het Karish-reservoir, in de noordelijke wateren van Israël, wat meehelpt aan het doel van het ministerie van Energie om de Israëlische gasexportcapaciteit in de komende jaren te verdubbelen.


192 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Jun 15, 2022

Ook in de Stentor vandaag


Like
bottom of page