top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Families vermoorde Israëlische sporters Olympische Spelen '72 "financiële compensatie is een grap"


Ankie Spitzer in de kamer waar haar man, Andrei Spitzer een dag eerder was vermoord door Palestijnse terroristen. Screenshot video


"Het is een grap", zeggen Ankie Spitzer weduwe van de vermoorde schermcoach Andrei Spitzer en Ilana Romano, weduwe van worstelaar Yossef Romano, over het aanbod van compensatie door de Duitse regering, die na 50 jaar vechten voor compensatie met een minimaal bedrag als compensatie kwamen.


Eerder werd bekend dat de nabestaanden van de door Palestijnse terroristen tijdens de Olympische Spelen van München '72 vermoorde 11 Israëlische sporters niet naar de herdenking van 50 jaar na de terreuraanslag in München zouden gaan.


Het ziet er ook naar uit dat de Israëlische president, Isaac Herzog, niet naar de herdenking zal gaan en zich solidair zal verklaren met de families.


Grote Duitse nieuwszenders Bild en Spiegel hadden eerder op de dag gemeld dat de families van de slachtoffers de ceremonie niet zouden bijwonen. Bild citeerde uit een brief die was geschreven door vertegenwoordigers Ankie Spitzer en Ilana Romano aan de staatspremier van Beieren, Markus Söder van de CSU-partij, waarin de beslissing werd uitgelegd.


"Vijftig jaar laster, leugens, vernedering en ontkenning door de Duitse regering en de Beierse autoriteiten in het bijzonder zijn meer dan genoeg voor ons allemaal", schreven Spitzer en Romano naar verluidt. Spitzer vertelde Spiegel dat een langlopend geschil over compensatie de kern van hun beslissing was.

De 11 vermoorde Israëlische sporters. Screenshot YouTube


Een woordvoerder van de Duitse regering, Steffen Hebestreit, reageerde vrijdag met spijt op de berichten en vertelde verslaggevers in Berlijn dat de regering open bleef staan ​​voor verdere gesprekken met vertegenwoordigers van de families van de slachtoffers, te midden van een langlopend geschil over schadevergoedingen.


"De federale regering spreekt haar hoop uit dat er een manier zal worden gevonden zodat de nabestaanden toch kunnen beslissen om deel te nemen aan de herdenkingsceremonie op 5 september", zei Hebestreit.


Een Duits aanbod eerder in augustus had enige hoop op een regeling in het geschil gewekt.


De federale regering in Berlijn, de deelstaatregering van Beieren en de stad München hadden samen een bod van in totaal 10 miljoen euro uitgebracht. Dit bedrag was inclusief de betalingen uit het verleden van in totaal ongeveer € 4,5 miljoen die in 1972 en daarna in 2002 zijn gedaan. Vertegenwoordigers van de families van de slachtoffers noemden dit een 'belediging'.


De families vragen naar verluidt om een ​​bedrag, want "het niveau van staatsverantwoordelijkheid van Duitsland, zoals we dat nu kennen, is veel uitgebreider in vergelijking met de feiten die bekend waren in 1972-2020", vertelde een advocaat die de families vertegenwoordigt aan The Times. Er is onlangs voldoende bewijs gevonden dat aantoont dat de regering niet alleen heeft gefaald in de bescherming van de atleten, maar ook heeft bijgedragen aan het verdoezelen van haar falen."


Allusion een beste die wij van paar begon. Foto YouTube


De speciale vertegenwoordiger van de regering voor de behandeling van slachtoffers van terroristische en extremistische aanslagen in Duitsland, Pascal Kober, riep echter op tot een nieuwe poging om tot een minnelijke schikking te komen. Kober zei te begrijpen dat er zelfs onder de nabestaanden meningsverschillen waren, maar zei dat het vooral belangrijk was om in dit geval een oplossing te zoeken.


"Duitsland draagt ​​een politieke verantwoordelijkheid, die we onder ogen moeten zien, ook en vooral met betrekking tot de unieke relatie met Israël", zei Kober tegen Der Spiegel.


171 weergaven2 opmerkingen

2 comentarios


lewinlea050
14 ago 2022

50 jaar te laat. Die hele ceremony heeft daar geen zin nadat de spelen door gegaan zijn alsof er niks gebeurd was. "We hebben het niet geweren"

Me gusta
Joop Soesan
Joop Soesan
14 ago 2022
Contestando a

Je kan ook zeggen beter laat dan nooit

Me gusta
bottom of page