top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Flexitariërs willen koevrije zuivel, en Israël heeft het


Ter illustratie. Foto Wix media


Slechts 3 procent van de consumenten identificeert zich als veganist. Toch zijn plantaardige alternatieven goed voor ongeveer 15% van de melkverkoop wereldwijd. Wat drijft deze groeiende markt?


Volgens insiders uit de industrie zijn flexitariërs de belangrijkste drijfveer - mensen die geïnteresseerd zijn in het verminderen, niet elimineren, van de consumptie van dierlijke producten. Ze worden gemotiveerd door zorgen om hun gezondheid en om het leed en de milieuschade die de veehouderij veroorzaakt.


Flexitarisme is tegenwoordig de snelst groeiende demografische voedingsgroep. Recente onderzoeken tonen aan dat 36% van de Amerikaanse consumenten en 23% van de Europese consumenten flexitariër zijn.


Maar flexitariërs zijn niet helemaal verliefd op plantaardige melk en kaas.


Het is niet alleen dat de smaak verschilt van die van koemelk waar de meeste mensen mee zijn opgegroeid. Het gaat ook om prestaties. Plantaardige melk schuimt bijvoorbeeld niet perfect voor cappuccino.


Dat is de reden waarom voedseltechnologische vernieuwers zoals Imagindairy, ReMilk, BioMilk en Fantastic Farms uit Israël melk verbouwen of melkeiwitten uit rundercellen of -genen fermenteren.


Het bedrijf, Imagindairy , ontwikkelt wei- en caseïne-eiwitten door middel van precisiefermentatie van gist.


Het Imagindairy-team. Foto met dank aan The Kitchen via ISRAEL21C


Het gebruik van deze eiwitten in producten zoals kaas of yoghurt zou "alle belangrijke voedingswaarden van koemelk bieden met dezelfde smaak, geur en textuur, maar zonder het leed dat de koeien berokkenen en zonder schade aan het milieu", medeoprichter Tamir Tuller vertelde ISRAEL21c .


De startup haalde $ 1,5 miljoen aan startkapitaal op en tekende onlangs een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst met The Strauss Group, de sponsor van The Kitchen en een van Israëls grootste voedselproducenten.


Twee andere Israëlische zuivelgiganten, Tnuva en Tara , en het Israëlische drankenbedrijf Tempo , zijn samen met het Duitse zuivelbedrijf Hochland strategische investeerders in ReMilk .


Het ReMilk-team in Rehovot. Foto door Tal Zelicovitch, via ISRAEL21C


Met $ 13 miljoen aan financiering en 26 werknemers die werken in een nieuwe hypermoderne faciliteit in Rehovot, past het sinds twee jaar bestaande ReMilk een biofarmaceutische techniek van microbiële fermentatie toe om caseïne en wei te produceren.


“Therapeutische eiwitten zijn van hoge waarde en worden in kleine hoeveelheden geproduceerd. We streven ernaar om grote hoeveelheden melkeiwitten te produceren tegen een prijs die laag genoeg is om te concurreren met echte zuivel”, zegt Jason Rosenberg, hoofd business development bij ReMilk.


“We hebben met succes de melkeiwitten en -producten geproduceerd. De volgende stap is schaalvergroting.”


Rosenberg merkt op dat ReMilk en zijn concurrenten elkaars succes steunen.


"De sector van gekweekt vlees, zuivel en zeevruchten is een uiterst collaboratief ecosysteem in Israël", vertelt hij aan ISRAEL21c. “We delen kennis en helpen elkaar bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van regelgeving en duurzaamheid. Het is een spannende plek om te zijn.”


Gecultiveerde koemelk van de Israëlische startup BioMilk streeft naar industriële schaalvergroting in 2023. Een uniek gecultiveerd moedermelkproduct zou de volgende kunnen zijn.


Van links, TASE CEO Ittai Ben Zeev en Listing Companies Compliance Unit Manager Anat Geron met de medeoprichters en het executive team van BioMilk bij de beursgang van het bedrijf, april 2021. Foto door Sivan Farag via ISRAEL21C


In plaats van melkeiwitten te genereren door middel van fermentatie, genereert BioMilk de belangrijkste componenten van melk uit klierweefsel, aanvankelijk verkregen van zoogdieren, maar uiteindelijk zonder enige afhankelijkheid van dieren.


De technologie is ontwikkeld door Prof. Nurit Argov-Argaman van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, die het in 2020 in licentie heeft gegeven aan BioMilk.


"In de natuur heeft de moeder epitheelcellen in de borstklieren die verantwoordelijk zijn voor de afscheiding van componenten voor de witte vloeistof die uiteindelijk naar buiten komt om haar baby te voeden", zegt BioMilk VP Business Development Nathaniel Benchemhoun.


“We isoleren de cellen en plaatsen ze in een laboratorium dat de omgeving nabootst die ze gewend zijn. We voeden die cellen een 'cocktail' waardoor ze kunnen blijven groeien en vermenigvuldigen en die een signaal afgeven dat het tijd is om de melkbestanddelen af ​​te scheiden en aan te maken. Dat platform gaat op dezelfde manier werken, ongeacht de bron van de cellen.”


BioMilk, 's werelds enige beursgenoteerde onderneming op het gebied van gekweekte melk, heeft onlangs een strategisch investeringstermijnblad ondertekend met Coca-Cola Israel (The Central Bottling Company). Dit zal tot $2 miljoen opleveren voor BioMilk om haar producten verder te ontwikkelen in samenwerking met CBC. BioMilk zal de producten vervolgens overdragen aan Tara Dairy, eigendom van CBC, voor een commerciële pilot.


Benchemhoun merkt op dat de meeste melk wordt gebruikt als grondstof voor bewerkte voedingsmiddelen en zelfs cosmetica en farmaceutische producten.


"De zuivelmarkt is enorm en we hebben meerdere plannen", vertelt hij aan ISRAEL21c. “De belangrijkste is om onze technologie in licentie te geven, zodat zuivelbedrijven waar dan ook fabrieken kunnen opzetten met onze technologie en kunnen blijven doen wat ze doen. We willen de zuivelindustrie niet vervangen, maar ze helpen bij de overgang naar een duurzamere manier om een ​​groeiende bevolking te voeden.”


Hij wijst erop dat er enorme hoeveelheden land nodig zijn om melkvee te fokken en bijna 1.000 liter water om 1 liter koemelk te produceren. "Ons proces is veel duurzamer, efficiënter en met respect voor het milieu en de dieren."


Het proces van BioMilk is toepasbaar op alle soorten zoogdieren, zelfs mogelijk op mensen. Gekweekte moedermelk kan levensreddend zijn voor premature pasgeborenen als basis voor een zuigelingenvoeding die vrij is van lactose, hormonen en antibiotica.91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page