top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gallant overweegt hoe Israël voorbereid moet worden op een oorlog in het noorden


Foto ministerie van Defensie


Ynet onthult dat er afgelopen donderdag een bijeenkomst is gehouden hoe minister van Defensie Yoav Gallant de Israëliërs moet uitleggen hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden op, en waarom er een regelrechte oorlog tegen Hezbollah in het noorden moet worden gevoerd.


Ervan uitgaande dat Israël verantwoordelijk is voor de moord op de commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), Mohammad Reza Zahedi , op maandag, is er een reële noodzaak om het hele publiek voor te bereiden op een grootschalige confrontatie met Hezbollah en zijn Iraanse beschermheren.


Gallant droeg de functionarissen op om een ​​onderzoek uit te voeren naar hoe het publiek de mogelijkheid van oorlog zou ervaren, om te bepalen hoe informatie het beste kon worden gepresenteerd ter voorbereiding op een dergelijke mogelijkheid. Er bestaat consensus onder ambtenaren over de noodzaak van een publiekscampagne, hoewel er nog steeds wordt gedebatteerd over de inhoud ervan.


De minister van Defensie was naar verluidt niet alleen bezorgd over de reactie van het Israëlische publiek op de toenemende waarschijnlijkheid van oorlog, maar vooral ook over de reactie van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah op een dergelijke bewustmakingscampagne.


Nasrallah wordt beschouwd als een dwangmatige volgeling van de Israëlische media en heeft in zijn toespraken vaak het publieke sentiment in Israël geanalyseerd. Hij zou een dergelijke campagne daarom kunnen zien als een kans om het militaire conflict met Israël te intensiveren.


Hij heeft al een strategische overwinning behaald bij de evacuatie van burgers uit gemeenschappen dicht bij de grens met Libanon, maar heeft ook aanzienlijke verliezen geleden in de maanden van gevechten. Zijn elite Radwan-troepen zijn ongeveer vijf kilometer van de grens teruggedrongen, en de druk binnen Libanon om oorlog te vermijden neemt toe.


Het dilemma van de campagne achtervolgt de top van de IDF sinds ongeveer 2006. Zelfs als de media zich concentreren op het precieze aantal Hezbollah-raketten, is de heersende mening dat de meeste mensen de feiten niet kennen of liever negeren. Hezbollah kan bijvoorbeeld net zoveel raketten op een dag lanceren als Hamas op 7 oktober deed, namelijk 4.000, alhoewel er voorspellingen zijn van minstens 5.000 raketten per dag.


"We moeten opschieten met de campagne", vatte de geïnformeerde bron samen. “Burgers moeten precies weten waar we ons op voorbereiden. Niet om in paniek te raken, maar om het bewustzijn te vergroten. Om ons voor te bereiden in plaats van uit te stellen. Het betekent niet dat er morgen een grootschalige oorlog zal uitbreken, maar defensie is van cruciaal belang omdat het implementeren van paraatheid redt levens. We zien het bij Iron Dome: het aantal slachtoffers aan het thuisfront is zeer laag vergeleken met het aantal raketten dat op Israël wordt afgevuurd. Het publiek staat open voor richtlijnen en moet op dezelfde manier handelen in geval van een volledige een mislukte confrontatie met Hezbollah."325 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page