top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Gemeentehuis" uit 2e tempelperiode gevonden in Jeruzalem


Overblijfselen van het prachtige 2000 jaar oude gebouw dat onlangs is opgegraven. Foto Yaniv Berman/Israël Antiquities Authority


Een grandioos gebouw dat mogelijk als een gemeentehuis heeft gediend en dateert uit de periode van de Tweede Tempel is niet ver van de Klaagmuur in Jeruzalem opgegraven, zo hebben de Israel Antiquities Authority en de Western Wall Heritage Foundation bekend gemaakt.


De grandioze structuur is een nieuw onderdeel van de vernieuwde Western Wall Tunnels Tour, waarmee toeristen de millennia-oude stad kunnen bezoeken die in een time-warp onder de bloeiende hoofdstad van vandaag bestaat.


De structuur bestond uit twee imposante kamers die mogelijk werden gebruikt om belangrijke hoogwaardigheidsbekleders te verwelkomen die de stad en de tempel bezochten. De twee kamers waren versierd met uitgewerkte Korinthische hoofdsteden die uit de muren staken en waren verbonden door een weelderige fontein."Dit is zonder twijfel een van de meest magnifieke openbare gebouwen uit de Tweede Tempelperiode die ooit buiten de muren van de Tempelberg in Jeruzalem zijn blootgelegd", zei Dr. Shlomit Weksler-Bdolach, directeur opgravingen namens de IAA.


Volgens Weksler-Bdolach dachten archeologen oorspronkelijk dat het "gemeentehuis" in de vroegere Hasmonese periode was gebouwd. Gelegen ten westen van Wilson's Arch, vlak bij het gebedspaviljoen voor mannen bij de Klaagmuur, werd een van de kamers ontdekt en gedocumenteerd in de 19e eeuw door Charles Warren. Ook andere archeologen hebben de kamer in de 20e eeuw bestudeerd.


Echter, na het opnemen van een deel van de oude vloeren en het gebruikmaken van testen met koolstof-14 datering op organische materialen van de basis van het gebouw, en ook het ontdekken van munten en aardewerkscherven, plaatsen archeologen het tijdschema van het weelderige gebouw op niet eerder dan 20 of 30 na Chr. Ze merkte op dat, omdat de site slechts gedeeltelijk is opgegraven, om andere belangrijke ondergrondse structuren uit andere tijdperken te behouden, het een grotere uitdaging is om deze nauwkeurig te dateren en te bestuderen. “Elk gebouw is belangrijk; we kunnen niet alle gebouwen uit elkaar halen,” zei ze.


Overblijfselen van het prachtige 2000 jaar oude gebouw dat onlangs is opgegraven en dat naar verwachting zal worden geopend voor het publiek als onderdeel van de Western Wall Tunnels Tour in de oude stad van Jeruzalem. Foto Yaniv Berman/Israël Antiquities Authority


Volgens de experts hebben enkele houten ligbanken die ook in de kamer zouden hebben gestaan ​​het niet overleefd. Achteroverleunend eten was een gangbare praktijk voor de elites en voor uitbundige maaltijden, zoals te zien is in het Pesach Seder-ritueel, waarbij alle deelnemers op bepaalde tijden worden uitgenodigd om op deze manier te eten en te drinken om de vrijheid te vieren.


Aan de vooravond van de verwoesting van de tempel onderging het gebouw belangrijke veranderingen. "In de late Tweede Tempelperiode, vóór de verwoesting van de Tempel, zijn er in het hele gebied ingrijpende veranderingen aangebracht, waaronder aanpassingen aan het gebouw, dat in drie afzonderlijke kamers was verdeeld," zei Weksler-Bdolach. "In een van de kamers werd een trappen-bad geïnstalleerd dat als ritueel bad werd gebruikt."

De trap en het bad zijn nog steeds zichtbaar. Pelgrims moesten de tempel bezoeken in een staat van rituele reinheid, wat een onderdompeling in een ritueel bad vereiste.


Zwembad met trap geïnstalleerd in een van de kamers in de late Tweede Tempelperiode, tijdens de tweede fase van het gebouw, dat diende als een ritueel bad Krediet. Foto Yaniv Berman / IAA


Rondom het gebouw moeten nog verschillende puzzels worden opgelost. Wat was bijvoorbeeld de waterbron voor de fontein? Weksler-Bdolach lachte en zei dat dit de "miljoen dollar vraag" is, maar de werkhypothese van de onderzoekers is dat aangezien schoon, zoet water waarschijnlijk zou zijn gebruikt, het met de hand werd gevuld via een ingewikkeld systeem van loden waterleidingen. De fontein, zei ze, werd waarschijnlijk alleen gebruikt om een ​​plons te maken met bijzonder belangrijke VIP's.


Overblijfselen van de prachtige fonteinen die in het 2000 jaar oude gebouw werkten. FotovYaniv Berman / IAA


Een deel van het gebouw werd voor het eerst onthuld tijdens de werkzaamheden van de Britse archeoloog Charles Warren in de 19e eeuw. Nu is het gebied volledig uitgegraven en wordt het naar verwachting de komende weken opengesteld voor het publiek.


"De nieuwe route geeft een beter begrip van de complexe en belangrijke plek die bekend staat als de Western Wall tunnels , terwijl de omvang van dit prachtige gebouw wordt benadrukt", aldus Shachar Puni van de IAA. “Het creëert een nieuwe bezoekersroute die door het gebouw loopt en leidt naar het ruime terrein aan de voet van Wilson's Arch [een van de bruggen die naar de Tempelberg leiden], die ook werd opgegraven door de Western Wall Heritage Foundation en de Israël Antique Autority.”


Mordechai Soli Eliav, voorzitter van de Western Wall Heritage Foundation zei "het is opwindend om zo'n magnifiek bouwwerk uit de Tweede Tempelperiode te onthullen terwijl we rouwen om de verwoesting van Jeruzalem en bidden voor het herstel ervan", verwijzend naar de drie weken tussen de 17e van Tamuz, toen de val van Jeruzalem begon, en de 9e Av, toen de Tempel werd verwoest in 70 GT, die dit jaar op 18 juli zal vallen


De nieuwe bezoekersroute in de Westmuurtunnels.Foto Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority


Er wordt aangewerkt om deze nieuwe vondst deel te laten uitmaken van Western Tunnel tours en het zou open moeten zijn tegen de Hebreeuwse maand Elul, net voor Rosh Hashana, op tijd voor traditionele selichot of boetegebeden.


104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page