top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Geschiedenis schrijven: de prestaties van het zionisme worden bestudeerd in de VAE


De cover van het boek. Foto Universiteit van Tel Aviv


Voor het eerst sinds de ondertekening van de Abraham Akkoorden werd in Abu Dhabi een Israëlisch onderzoeks boek gepubliceerd. Het grootste openbare onderzoeksinstituut van de VAE, het Emirates Centre for Strategic Studies and Research, heeft Zionism in Arab Discourse gepubliceerd door Prof. Uriya Shavit, hoofd van het Religious Studies Program en het Kantor Centre for the Study of Contemporary European Jewry, beide aan de Entin Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Tel Aviv, en Dr. Ofir Winter, een onderzoeker aan het Institute for National Security Studies.


Dit op initiatief van de Egyptenaar Rami Abd el-Hai Kabil in het Arabisch vertaald, is het eerste Hebreeuwse onderzoeks boek dat ooit in de VAE is gepubliceerd.


Het boek, dat aanvankelijk in 2013 in het Hebreeuws werd gepubliceerd door HaKibbutz HaMeuchad Publishing House en in 2016 in het Engels vertaald door de Manchester University Press, heeft veel belangstelling gewekt.


De belangrijkste stelling is dat, naast vijandigheid jegens het zionisme en Israël, een behoorlijk aantal Arabische denkers sinds het einde van de 19e eeuw, waaronder leden van de Moslimbroeders, verschillende aspecten van de zionistische onderneming hebben beschouwd als modellen die de Arabische wereld ook zou moeten adopteren.


Arabische teksten die in het boek worden genoemd, verheerlijken een reeks zionistische kwaliteiten, zoals de Israëlische democratie, de figuren van Herzl en Ben Gurion, de status van vrouwen in de Israëlische samenleving, de heropleving van de Hebreeuwse taal, de betrekkingen tussen Israël en de Joodse diaspora, en de prestaties van de Israëlische wetenschap en academische wereld.


Sinds de oprichting van de staat Israël zijn tientallen Israëlische boeken vertaald in het Arabisch, maar de meeste zijn gepubliceerd zonder toestemming van de auteur of enige copyrightovereenkomst. Daarentegen was de publicatie van het boek door Prof. Shavit en Dr. Winter ongeveer twee weken geleden in Abu Dhabi gebaseerd op een bindend auteursrechtcontract, wat getuigt van de warme vrede die tussen de twee landen heerst.


Prof. Shavit en Dr. Winter: "In het laatste hoofdstuk van het boek schreven we dat Israëli's de sterke punten kunnen en moeten zien die door Arabische denkers zijn geïdentificeerd - bijvoorbeeld het algemeen aanvaarde idee dat de democratie en de rechtsstaat van Israël als een prijzenswaardig model kunnen dienen. We zijn erg blij en trots dat lezers van het Arabisch nu kennis zullen maken met ons boek. In zekere zin bevestigt het feit dat het is vertaald, onder auspiciën van de Akkoorden van Abraham, onze stelling: dat de houding van de Arabische wereld tegenover Israël is meer multidimensionaal dan algemeen wordt aangenomen."
49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page