top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Haal je kostuum maar uit de kast, vanavond begint Poerim!


Poerim in Jeruzalem. Foto David Pazaulo via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Vanavond start het Joodse “Halloween” feest, oftewel Poerim: de Joodse feestdag die men viert aan de hand van verkleedoptochten, feesten en evenementen. Een reis naar Israël, met name naar Tel Aviv en Jeruzalem, om Poerim mee te maken is dan ook zeker aan te raden en zou u volgend jaar eens moeten doen.


Poerim in Tel Aviv. Foto Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Herdenking

De oorsprong van Purim is terug te vinden in de Hebreeuwse bijbel, toen het Joodse volk in ballingschap leefde tijdens het Perzische Rijk en Haman, een antisemiet, benoemd werd tot minister-president van het rijk. Mordechai, de leider van de Joden, weigerde voor Haman te buigen waardoor Haman de koning van het rijk overtuigde om een decreet uit te vaardigen waarin de uitroeiing van alle Joden werd bevolen. Mordechai bracht alle Joden in beweging en overtuigde hen om berouw te tonen, te vasten en tot G-d te bidden. Op een dag onthulde Esther, de vrouw van de koning, haar Joodse identiteit. Haman werd opgehangen, Mordechai werd in zijn plaats benoemd tot minister-president en er werd een nieuw decreet uitgevaardigd dat de Joden het recht gaf zich tegen hun vijanden te verdedigen. Purim herdenkt de redding van het Joodse volk in het Perzische Rijk.


Poerim in Tel Aviv. Foto Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Gezelligheid

Purim is nu vooral een vrolijk, vreugdevol en uitbundig feest. Er worden vrolijke liedjes gezongen, verkleedpartijen gehouden en zelfs alcohol gedronken, iets wat normaal uit den boze is in het Jodendom.


Verder zijn er verschillende tradities. Zo wordt er gelezen uit het boek van Esther, twee eetbare geschenken gegeven aan tenminste een persoon en geld gegeven aan tenminste twee arme mensen.


Poerim in Jeruzalem. Foto David Pazaulo via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Een traditioneel Purim gerecht is de hamantaschen, driehoekige gebakjes boordevol maanzaad of een andere zoete vulling.


In Tel Aviv en Jeruzalem zijn er altijd verschillende evenementen te vinden, zoals de Purim Party On Ben midden in het centrum van Tel Aviv en de Purim Parade in Jeruzalem.


93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page