top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hamas beschikte vóór 7 oktober over gedetailleerde informatie over IDF-bases en grenssteden in Gaza

Screenshot YouTube


Ondervragingen van Hamas Nukhba-terroristen, samen met door Hamas verzamelde documenten en technische inlichtingen, schetsen een somber beeld van de capaciteiten van de organisatie voor het verzamelen en analyseren van inlichtingen.


Uit onderzoeken uitgevoerd door Eenheid 504 van de Israëlische Inlichtingendivisie is gebleken in welke mate Hamas een uitgebreide inlichtingeninfrastructuur heeft voorbereid voorafgaand aan de aanslagen van 7 oktober, inclusief gedetailleerde rapporten over de activiteiten van de IDF in bases en op verschillende locaties in het land, meldt The Jerusalem Post.


Volgens een militaire bron heeft Hamas met succes de locaties van de nederzettingen aan de grens met Gaza, militaire bases en IDF-posities in kaart gebracht en vervolgens de Nukhba-terroristen getraind en gefocust op de zwakke punten van al deze locaties.


Ze infiltreerden Israël, omdat ze precies wisten welke gebieden onder minder toezicht stonden, waar observatieposten en problemen zijn, waar de eetzalen en slaapvertrekken zich bevinden, enz. Dezelfde militaire bron beweert dat Nukhba-terroristen op de hoogte waren van de veiligheidsproblemen van een IDF-basis. ligt kilometers ver van de grens.

Een andere militaire bron onthult dat enkele Hamas-terroristen een video in bezit hadden van de serverruimte en de bunker van een eenheid van het Inlichtingenkorps die ze van plan waren aan te vallen. In de video zijn specifieke computers gemarkeerd die uit de serverruimte moesten worden gehaald.


De IDF heeft een ruwe schatting dat de informatie over die computers de terroristen opzettelijk via een Iraanse bron heeft bereikt.


"Het niveau van hun bewustzijn over die basis van het inlichtingenkorps in de westelijke Negev ontging ons, ze wisten precies wat ze wilden bereiken", legde een van de militaire bronnen uit. "Het is verbazingwekkend om te begrijpen hoe hoog hun bedoelingen vóór de oorlog waren. Dit kan het gevolg zijn van vele redenen."


Uit het onderzoek bleek ook dat Nukhba-terroristen duidelijke instructies kregen om technologische middelen aan te sluiten tussen antennes en communicatielijnen van de IDF in de hele Gaza-divisie. Militaire bronnen beweren dat Hamas waarschijnlijk van plan was de gecodeerde communicatiesystemen van de Gaza-divisie en de Israëlische strijdkrachten in de sector af te luisteren.


Factoren binnen de IDF bekritiseren scherp de ineenstorting van de verdediging van bases en posities nabij de grenzen van het land. Tekenen van een ineenstorting zijn onder meer te vinden bij de recente aanval in juni op de grens met Egypte, waarbij een Egyptische politieagent de verdediging van de IDF doorbrak en Sgt. Lia Ben Nun, St.-Sgt. Uri Itzhak Ilouz en St.-Sgt. Ohad Dahan.
417 weergaven1 opmerking

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Dec 21, 2023

Mede dankzij de Arabische medewerkers uit Gaza

Like
bottom of page