israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het groene mediterrane dieet verandert de bacteriepopulatie in onze darmen


Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het groene mediterrane dieet (MED) heeft een opvallend effect op de microbiële populatie van de menselijke darm (dwz het "darmmicrobioom"). In een grootschalige klinische interventiestudie - de DIRECT PLUS - werd het darmmicrobioom van groene MED-dieters verrijkt met bacteriën waarvan bekend is dat ze een significant effect hebben op het menselijk gewicht en de glykemische controle.


Een nieuwe analyse onthulde dat de gezondheid bevorderende effecten, die eerder werden toegeschreven aan het groene MED-dieet, in feite worden gemedieerd door de veranderingen in het darm microbioom.


De studie is vandaag gepubliceerd in Genome Medicine , een toonaangevend internationaal tijdschrift dat zich richt op translationele, op genomica gebaseerde geneeskunde.


Het onderzoek werd geleid door Prof. Iris Sha, directeur van The Health & Nutrition Innovative International Research Center, Faculteit der Gezondheidswetenschappen, Ben-Gurion University of the Negev, en een adjunct-professor aan de Harvard School of Public Health, samen met haar MD-PhD-student Dr. Ehud Rinott, Prof. Ilan Youngster van Shamir Medical Center en Tel-Aviv University, en een aantal geselecteerde internationale experts.


Prof. Iris Sha. Foto via Ben Gurion Universiteit van de Negev


Het onderzoeksteam van DIRECT-PLUS, onder leiding van prof. Shai, was de eerste die het concept van het groen-mediterrane dieet introduceerde. Dit aangepaste MED-dieet is verder verrijkt met polyfenolen in de voeding en minder rood/bewerkt vlees dan het traditionele gezonde MED-dieet.


Bovenop een dagelijkse inname van walnoten (28 gram), consumeerden de deelnemers 3-4 kopjes groene thee/dag en 100 gram (bevroren blokjes) eendenkroos groene shake/dag. Het eendenkroos van een groene waterplant bevat veel biologisch beschikbare eiwitten, ijzer, B12, vitamines, mineralen en polyfenolen en bevat vervangende vleesinname.


De nieuwe bevindingen kunnen de eerder gepubliceerde groene-MED-dieeteffecten verklaren die werden opgemerkt in de DIRECT PLUS -studie, dat een hoog polyfenol, groen plantaardig dieet het microbioom beter optimaliseert voor autologe fecale microbiota-transplantatie (aFMT) procedure , dat groen-MED-dieet kan de remissie van leververvetting versterken, LDL-cholesterol, glykemische controle, CRP en bloeddrukcontrole verbeteren en leeftijdgerelateerde hersenatrofie verminderen, in vergelijking met het traditionele, gezonde MED-dieet .


De resultaten toonden aan dat hoewel alle diëten substantiële veranderingen in de darm microbioom gemeenschap veroorzaken, de veranderingen van groene MED-lijners veel meer uitgesproken zijn. Interessant is dat de gunstige veranderingen in de darmen van groene MED-lijners werden toegeschreven aan de neiging van dit nieuwe dieet om specifiek de zeldzame bacteriën in de darmen van de proefpersonen aan te tasten. Dit fenomeen was mogelijk te wijten aan het feit dat het prominente bestanddeel van het dieet, eendenkroos, nieuw is voor het westerse gehemelte, waardoor gewoonlijk verborgen microben kunnen gedijen onder de nieuwe darmomgeving die door de plant wordt veroorzaakt.


Het groene MED-dieet veroorzaakte specifieke microbiële veranderingen, waaronder verrijking van het geslacht Prevotella, een bacterie die bekend staat om zijn positieve effecten op het glucosemetabolisme en de insulinegevoeligheid, terwijl het ook de genetische routes bevordert die betrokken zijn bij de reductie van vertakte aminozuren, verbindingen die goed zijn gekoppeld aan insulineresistentie. Ten slotte konden de onderzoekers aantonen dat door het aanpassen van specifieke darmmicroben door middel van een dieet, het darmmicrobioom een ​​waardevolle bemiddelaar vormt tussen het groene voedingspatroon en de effecten ervan op gewichtsverlies en verminderd hartrisico.


"Deze bevindingen kunnen ons begrip versterken met betrekking tot de significante cross-talk tussen onze voedingsinname, het microbioom en klinische resultaten", zegt prof. Shai.


“We wilden ontdekken hoe het groene MED-dieet de gezondheid van de consumenten beïnvloedt. De gunstige klinische resultaten waren aanzienlijk", zegt Dr. Ehud Rinott, eerste auteur en lid van de BGU School of Public Health. "We hopen dat we door het ontrafelen van de rol van het darmmicrobioom in het effect van het dieet, we het voedingspatroon in de toekomst verder kunnen verbeteren en personaliseren."


"Deze resultaten zijn een ander voorbeeld dat de centrale rol van ons darmmicrobioom in gezondheid en ziekte verheldert en zal ons begrip op dit intrigerende gebied vergroten", zegt prof. Ilan Youngster.

91 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws