top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het grootste complex van wijnpersen ter wereld uit de Byzantijnse periode ontdekt in Yavne


Een paar wijnhuizen voor het produceren van wijn uit de Byzantijnse periode. Foto: Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority


Tijdens archeologische opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority als onderdeel van de ontwikkeling van de stad Yavne, op initiatief van de Israel Land Authority, is een enorm 1500 jaar oude industrieterrein ontdekt, waar jaarlijks ongeveer 2 miljoen liter wijn werd geproduceerd.


Yavne was ongeveer 1500 jaar geleden een wereldwijn power centrum: een enorm en goed ontworpen industrieterrein uit de Byzantijnse periode, met een zeer indrukwekkend wijnproductiecomplex.


Het grootste bekende ter wereld uit deze periode, is in de stad opgegraven in de afgelopen twee jaar. Deze enorme opgraving is uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority als onderdeel van het initiatief van de Israel Land Authority om de stad uit te breiden.


Vijf enorme wijnpersen uit de Byzantijnse periode werden tentoongesteld in de opgraving, waarbij in totaal ongeveer twee miljoen liter wijn wordt geproduceerd bij Javne elk jaar. Foto: Yaniv Berman, de Israel Antiquities Authority


De fabriek omvat vijf prachtige wijnpersen, magazijnen voor het rijpen en vermarkten van de wijn, ovens voor het bakken van de klei-amforen waarin de wijn werd opgeslagen, tienduizenden fragmenten en intacte aarden amforen (kruiken), goed geplande toegang tussen de faciliteiten, en meer.


Poppen uit dezelfde periode werden ook gevonden. Foto Yaniv Berman, de Israel Antiquities Authority


Wijn drinken was in de oudheid heel gewoon, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Omdat het water niet altijd steriel en of zelfs lekker was, werd wijn ook gebruikt als een soort "concentraat" om de smaak te verbeteren, of als vervanging voor drinkwater. Elk van de blootgestelde wijnpersen besloeg een oppervlakte van ongeveer 225 vierkante meter. Rond de trapvloer, waar de druiven blootsvoets werden geplet om de vloeistof te extraheren, werden compartimenten gebouwd voor het vergisten van de wijn, en ernaast - twee enorme achthoekige vaten voor het verzamelen van de wijn.


Compartiment nissen van de wijnpers versierd met een schelpdecoratie getuigen van de grote rijkdom van de eigenaren van het landgoed. Foto: Yaniv Berman IAA


Dr. Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv en Dr. Jon Seligman, de directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, merkten op: "we waren verrast om hier een geavanceerde fabriek te ontdekken, die werd gebruikt om wijn in commerciële hoeveelheden te produceren. Verder wijzen decoratieve nissen in de vorm van een schelp die de wijnpersen sierden op de grote rijkdom van de fabriekseigenaren. Een berekening van de productiecapaciteit van deze wijnpersen leert dat er jaarlijks ongeveer twee miljoen liter wijn op de markt werd gebracht, terwijl we onthouden dat het hele proces handmatig is uitgevoerd."


Een stortplaats voor gebroken aardewerk op de site. Individuele potten waren de plastic flessen van hun tijd. Foto Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority


Tussen de wijnpersen werden vier grote pakhuizen ontdekt, die de wijnmakerij van de fabriek vormden. De wijn rijpt in langwerpige amforen, ook wel 'Gaza-potten' genoemd. De potten zelf, waarvan sommige compleet werden ontdekt, samen met honderdduizenden van hun fragmenten, werden ter plaatse in grote ovens gemaakt.


In het midden van de foto - kolomvoeten die de enorme wijn ondersteunden magazijn. Foto door Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority


"Gaza en Ashkelon-wijn" werd beschouwd als een kwaliteitswijnmerk uit de oudheid, waarvan de reputatie wijd en zijd is verspreid, een beetje zoals Jaffa-sinaasappels hun oorsprong en kwaliteit vandaag uit Israël aangeven", legden de archeologen uit. Iedereen wist dat dit een product van het Heilige Land-product, en iedereen wilde steeds meer van deze wijn. De wijn kreeg zijn naam zoals hij op de markt werd gebracht via de havens van Gaza en Ashkelon. Tot nu toe zijn er andere plaatsen waar wijn werd geproduceerd bekend uit de zuidelijke kustvlakte , maar nu lijken we het belangrijkste productiecentrum van deze prestigieuze wijn te hebben gevonden. Van hieruit werden commerciële hoeveelheden vervoerd naar de havens en vervolgens door het hele Middellandse Zeegebied".


Gaza-wijn was een wereldmerk in de Byzantijnse periode. Foto: Yaniv Berman IAA


Het is interessant om te weten dat bij de opgraving in Yavne zeldzame en zelfs oudere wijnpersen uit de Perzische periode, ongeveer 2300 jaar geleden, zijn gevonden. “In de Misjna wordt gezegd dat na de verwoesting van Jeruzalem, de Joodse leiders migreerden naar Yavne, en dat de wijzen van Yavne in een wijngaard woonden en Thora bestudeerden. De opgraving toont een continuüm van het bestaan van de wijnindustrie op de locatie gedurende vele eeuwen”, zeggen de archeologen.


Hier werd de wijn verzameld. Foto Yaniv Berman IAA


Volgens Eli Eskozido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “De opgraving in Yavne is een mega-opgraving van de Israel Antiquities Authority van XX hectare, met de deelname van honderden arbeiders, tientallen vaste medewerkers en experts. Als organisatie die het publiek wil verbinden met haar erfgoed, heeft de IAA jongeren en inwoners van Yavne betrokken bij de opgraving. Onze archeologen doen heilig werk door onbekende hoofdstukken uit de geschiedenis van het land bloot te leggen, terwijl ze hard werken in de hitte en kou. Ik verwelkom de samenwerking met de Israël Land Authority en de gemeente Yavne.Volgens de directeur van de Israel Land Authority, Yaakov Quint, "zijn de schatten die deel uitmaken van het land blootgelegd dankzij de uitgebreide investeringen van de Israel Lands Authority in de financiering van de archeologische opgravingen van Yavne." 1049). Het plan van de Israel Lands Authority omvat samen met de gemeente Yavne 12.500 woningen en 450.000 vierkante meter commerciële en arbeidsruimte.


Het plan omvat een verdubbeling van het spoor en nieuwbouw boven het station. Als onderdeel van de voorbereidende werkzaamheden voor de ontwikkeling van het plan, investeert de Israel Land Authority ongeveer 200 miljoen NIS in de werkzaamheden van de Israel Antiquities Authority, waardoor de archeologische vondsten kunnen worden blootgelegd, onderzocht en bewaard voor toekomstige generaties”.

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page