top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrede is tussen mensen: Het Israëlisch Filharmonisch Orkest treedt in Abu Dhabi op


Foto IPO


Het gebeurde 85 jaar voor het laatst, maar vanaf komende dinsdag, 20 december, treedt het Israëlisch Filharmonisch Orkest vier dagen in een Arabisch land op, namelijk Abu Dhabi.


Het historische bezoek, dat vier dagen zal duren, werd georganiseerd dankzij Michal Herzog, de vrouw van de president van Israël, Yitzhak Herzog. Tijdens haar bezoek aan Abu Dhabi in januari koppelde ze de emiraten aan de Philharmonic, waar ze persoonlijk dichtbij staat.


Filmliefhebbers zullen zeker de onvermijdelijke connectie maken met de film "Visit of the Orchestra", geregisseerd door Eran Kolirin en met in de hoofdrol Sasson Gabbai, die handelt over het bezoek van een Egyptisch orkest aan Israël.


President Herog en zijn vrouw Michal tijdens hun bezoek aan Abu Dhabi in november. Foto GPO


Het optreden van de Philharmonic, onder leiding van de nieuwe dirigent Lahav Shani, vindt plaats in het Emirates Palace op uitnodiging van de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Abdullah Bin Zayed, en de minister van Cultuur, Nora Al Kaabi.


Op het programma: Mozart, Pianoconcert nr. 23 en Mahlers Eerste symfonie. Shani zal zowel dirigeren als solist zijn. Michal Herzog was als eregast uitgenodigd voor het concert.


Gisteren zei ze: "Ik ben opgewonden om deel te nemen aan een historisch en baanbrekend evenement dat een nieuwe sprong betekent in de warme relatie tussen onze landen. Dit keer op cultureel niveau, geleid door een van onze belangrijkste culturele symbolen - de Israel Philharmonic. Geluiden hebben een bijzondere kracht die de ziel ontroert en mensen, gemeenschappen en naties verbindt. Duurzame vrede berust in de eerste plaats op vrede tussen mensen.


Avi Shoshani, secretaris-generaal van het Filharmonisch Orkest, bedankte Michal Herzog en zei: "Dit opwindende evenement, bijna 85 jaar na het laatste optreden van het orkest in een Arabisch land, is een verder bewijs dat muziek harten samenbrengt.85 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page