top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het Israëlische bedrijf dat waterstof omzet in poeder


De generator van Electriq heeft als doel oplossingen te bieden voor off-the-grid en back-up power clients. Foto met dank aan Electriq via ISRAEL21C


Waterstof wordt snel erkend als een gamechanger op het gebied van hernieuwbare energie die ons zal helpen om eindelijk afscheid te nemen van vervuilende fossiele brandstof. Het probleem is dat het een gas is - en dat is niet gemakkelijk om van de ene plaats naar de andere te komen of op te slaan.


"Waterstof is het lichtste element in de natuur", zegt Baruch Halpert, de CEO van de Israëlische startup Electriq tegen SRAEL21C.


"Je slaat het meestal op in zeer grote, hogedrukgasflessen, en dan is de energiedichtheid erg laag en zijn er ook veel veiligheidsproblemen. Om waterstof om te zetten in de brandstof van de 21e eeuw, worden nieuwe manieren van opslaan en vrijgeven ontwikkeld," zegt hij.


De poedergeneratorset van Electriq is eenvoudig te vervoeren op een mobiele kraan in Nederland. Foto met dank aan Electriq via ISRAEL21C


"Er is een manier om het in poedervorm op te slaan, die we aanzienlijk hebben verbeterd. We doen het op een veel effectievere manier die veel problemen oplost - een zeer elegante manier voor eindgebruikers om waterstof op te slaan en te gebruiken."


De poederwaterstof van Electriq, KBH4 genaamd, is inert en onbrandbaar. Het is veilig om te vervoeren, kan buiten het rooster worden gebruikt en wordt met een druk op de knop in vloeibare vorm vrijgegeven, net als een kopje koffie.


Zoals espresso maken

"Als je een espresso wilt, maak je die ter plekke met water, koffiebonen en mechanische apparatuur," merkt Halpert op.


"We weten hoe we waterstof op aanvraag kunnen maken, in realtime, door poeder en water te mengen in een katalytisch proces."

De kleine generator en capsules van Electriq doen denken aan een koffiezetapparaat. Foto met dank aan Electriq via ISRAEL21C


Hij gaat nog een stap verder met de koffiemetafoor en zegt dat het easy-release-systeem dat een revolutie teweegbracht in de koffiewereld - de capsule - niet anders is dan de manier waarop de waterstofwereld kan worden gerevolutioneerd.


"Espressomachines zijn er altijd al geweest, maar je moest rommelen met het malen en water en alles toevoegen, en daarom werden ze meestal gebruikt in coffeeshops," zegt Halpert.


"Maar toen koffiecapsules eenmaal in het spel kwamen, veranderde het maken van een espresso in iets dat iedereen kan doen. En dit is wat we doen voor waterstof met betrekking tot bepaalde categorieën eindgebruikers."


De klanten van Electriq kunnen "iedereen zijn die een generator gebruikt en moet overschakelen van dieselgeneratoren naar generatoren op basis van groene energie, en klanten die geïnteresseerd zijn in back-upstroom."


Blauw-witte waterstofpioniers

Electriq had zijn oprichtingsstartronde in 2018 en heeft sindsdien een investering van ongeveer $ 20 miljoen gezien van Australische, Europese en Israëlische investeerders. Het heeft 30 werknemers in Israël, evenals enkele in Nederland en Australië.

"De R&D was erg moeilijk, net als het identificeren van het marktsegment waar we naar streefden," geeft Halpert toe. Na zich eerst op de auto-industrie te hebben gericht, realiseerde het bedrijf zich dat dit niet haalbaar zou zijn.


"Hoe meer we ons verdiepten in de technologie en de bestaande oplossingen in de markt, hoe meer we ons realiseerden dat het ons te veel tijd zou kosten om de auto-industrie te bereiken. Dus wendden we ons tot de off-the-grid en back-up stroommarkt."


"Personeel was ook een probleem, omdat er geen waterstofindustrie was in Israël, en over de hele wereld was het nog steeds erg ontluikend. We zijn pioniers. We nemen zeer getalenteerde chemiemensen en maken er waterstofmensen van", legt hij uit. "We noemen ons team blauw-witte waterstofpioniers."


Marktplannen

De oplossingen van het bedrijf zijn nog niet op de markt. Commercialisering wordt in de komende jaren verwacht, merkt Halpert op.


"Ons product bestond nu uit twee werkende prototypes. Een daarvan loopt al twee jaar en afgelopen september hebben we de tweede afgerond, die we gebruiken als R&D/demo-systeem voor de Nederlandse markt, en we zijn bezig met het plannen en bouwen van ons marktproduct."


Naast het hof maken van potentiële klanten, heeft Electriq een samenwerkingsovereenkomst met Amsterdam Port, waar het zijn eerste fabriek zal vestigen om het poeder te maken, die in 2026 operationeel moet zijn.


"Ons plan is om zoveel mogelijk fabrieken op te zetten die poeder ontwikkelen over de hele wereld", zegt hij. "Om tegen het einde van het decennium duizenden systemen te implementeren en de standaard te worden met betrekking tot alles wat te maken heeft met op waterstof gebaseerde systemen voor de off-the-grid en back-up energiesectoren."


Halpert ziet veel enthousiasme in de markt voor waterstofoplossingen en de bereidheid om nieuwe technologieën toe te passen.


"Aan het begin van de 21e eeuw, was er een verschuiving in de wereldmarkt - mensen begonnen te begrijpen dat waterstof het verhaal is en dat als we echt decarbonisatieresultaten willen bereiken, we het gebruik van waterstofoplossingen moeten versnellen. "


Voor meer informatie, klik hier.
128 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page