top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het Joods Agentschap opent zes Aliyah stations langs de Oekraïense grens


Joden in Oekraïne krijgen voorlichting over maken Alyah. Screenshot YouTube


Het Joods Agentschap voor Israël (The Jewish Agency) heeft vandaag aangekondigd dat het zes Aliyah (immigratie naar Israël) verwerkingscentra zal openen aan de Oekraïense grensovergangen met vier landen: Polen, Moldavië, Roemenië en Hongarije.


Deze centra, die worden beheerd in samenwerking met Nativ en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn bedoeld om de verwachte immigratiegolven als gevolg van de oorlog in Oekraïne onmiddellijk te ondersteunen. Het Joods Agentschap staat ook klaar om deze stations indien nodig onmiddellijk uit te breiden.

Sinds het begin van de oorlog opereerde The Jewish Agency vanuit een centraal Aliyah-station in Lviv. Dit was het vertrekpunt van de eerste groep olim (immigranten) die vandaag Polen binnenkwam met de hulp van Israëlische afgezanten (Shlichim).

In navolging van het besluit van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft het Joods Agentschap vandaag ook zijn Shlichim van Oekraïne naar de Poolse kant van de grens verplaatst. Van daaruit zullen ze elke dag de grens met Oekraïne oversteken, samen met de diplomatieke teams van Israël, om Oekraïense joden die naar Israël willen immigreren te blijven helpen, in overeenstemming met de door Nativ verleende geschiktheid voor Aliyah.

Het Joods Agentschap verwacht een aanzienlijke immigratiegolf in het licht van de aanhoudende oorlog in Oekraïne en breidt onmiddellijk zijn aanwezigheid in het veld uit om voor de olim te zorgen totdat ze in staat zijn om naar Israël te vliegen.

Het Joods Agentschap bereidt zich ook voor om immigranten tijdelijk onder te brengen in hotels in de landen die grenzen aan Oekraïne, met steun van de Joodse Federaties van Noord-Amerika (JFNA), Keren Hayesod en andere donoren van over de hele wereld.

Het Joods Agentschap werkt in coördinatie met de Internationale Vereniging van Christenen en Joden, die zal helpen met vluchten naar Israël, en met het Ministerie van Aliyah en Integratie, die zal helpen met Aliyah en tijdelijke huisvesting in Israël zal bieden.

Tijdens een complexe operatie van het Joods Agentschap, en na een zenuwslopend proces van 16 uur, kwam de eerste groep immigranten uit Oekraïne zaterdag Polen binnen. De immigranten worden tijdelijk gehuisvest in een hotel in de buurt van Warschau, waar ze zullen blijven tot ze binnenkort naar Israël worden gevlogen. Bij aankomst in Israël zullen ze tijdelijke huisvesting krijgen, met hulp van het Ministerie van Aliyah en Integratie.

In Israël wordt ervan uitgegaan dat de komende weken vele tienduizenden Joden uit de Oekraïne naar Israël zullen immigreren.
375 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page