top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het kunstwerk ‘Impossible Object’ wordt gelanceerd naar het internationale ruimtestation


Het kunstwerk ‘Onmogelijk object’. Fotocredit: dr. Yasmine Meroz & Liat Segal


Voor de meesten van ons klinken natuurkunde en kunst als twee niet-verwante woorden. Velen denken dat natuurkunde een exacte wetenschap is die analytische en kwantitatieve vaardigheden vereist, terwijl kunst gebaseerd is op emotie en creativiteit.


Een samenwerking tussen de natuurkundige Dr. Yasmine Meroz van de Universiteit van Tel Aviv en de hedendaagse kunstenaar Liat Segal daagt de grenzen tussen de twee velden uit. Hun gezamenlijke werk, genaamd 'Impossible Object', wordt 8 april gelanceerd naar het International Space Station (ISS), als onderdeel van de 'Rakia'-missie van de Israëlische astronaut Eitan Stiva.


Dr. Yasmine Meroz is een senior faculteits lid aan de School of Plant Sciences and Food Security van de Wise Faculty of Life Sciences, wiens laboratorium de fysica van plantensystemen bestudeert. Hedendaagse kunstenaar Liat Segal studeerde computerwetenschappen en biologie en werkte een aantal jaren in de hi-tech industrie, voordat ze haar carrière naar kunst verlegde. De speciale band tussen de twee ontstond toen ze afstudeerden aan hetzelfde lab aan de Universiteit van Tel Aviv.


‘Impossible Object’ is een sculptuur gemaakt van water. De driedimensionale vorm van de vloeistof krijgt zijn vorm in geen enkel vat en kan als zodanig niet op aarde bestaan, maar alleen in de ruimte bij afwezigheid van zwaartekracht. Het beeld is gemaakt van met elkaar verbonden koperen buizen en staven, waar water doorheen stroomt. Bij afwezigheid van zwaartekracht hecht het water zich aan de staven en vormt een vloeibare laag gevormd door waterspanning, die de messingstructuur omhult, waardoor een driedimensionale vorm ontstaat die in de loop van de tijd verandert. De onderliggende messing structuur doet denken aan een golvende en richtingloze trap, die vragen oproept over vorm en vorm in afwezigheid van zwaartekracht en richting. Wat is in het bijzonder de vorm van water? Hoe ziet een "plakje van de zee" of een "handvol golf" eruit?


Dit is de tweede samenwerking van Yasmine en Liat; hun vorige kunstwerk, "Tropism", werd tentoongesteld in de Genia Schreiber University Art Gallery.


Dr. Yasmine Meroz zegt: "Er is veel overeenkomst tussen kunst en wetenschappelijk onderzoek: beide zijn het resultaat van een denkproces waarin creativiteit centraal staat en worden gemotiveerd door de wens om interessante vragen te stellen. 'Impossible Object' is een op onderzoek gebaseerde kunstwerken, waarbij het medium in feite de fysica is die het gedrag van water in afwezigheid van zwaartekracht ondersteunt. Ik heb veel geleerd in het proces en ik twijfel er niet aan dat het zal bijdragen aan onderzoek in mijn laboratorium. In dit opzicht drukt dit werk uit het niet-gerealiseerde potentieel van de synergie tussen kunst en wetenschappelijk onderzoek".


Liat Segal voegt toe: "Ik ben erg blij met mijn samenwerking met Yasmine. In deze samenwerking hebben we niet alleen kennis en inspiratie gedeeld, maar hebben we ook een echte co-creatie tot stand kunnen brengen, die niet door elk van ons individueel. 'Impossible Object' komt op het juiste moment en weegt de rol van cultuur en kunst af in een tijd waarin de mensheid versnelde wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen doormaakt. Na ongelooflijke technologische en wetenschappelijke prestaties in de ruimte, en naarmate ruimtetoerisme tastbaar wordt, is het belangrijk om nadenken over de plaats van cultuur en kunst in ons leven, op aarde en daarbuiten".

28 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page