top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het nieuwste lid van het medische team: AI


Screenshot YouTube


We willen allemaal dat zorgprofessionals ons behandelen als mensen, niet als nummers. Om ons te zien. Luister naar ons. Medische beslissingen nemen die passen bij wie we zijn.


Maar wie we zijn is niet alleen een kwestie van DNA, persoonlijkheid en levensomstandigheden. We zijn allemaal generatoren van medische gegevens.


Elke controle, bloedtest, medicijnvoorschrift, therapeutische interventie, röntgenfoto, echografie, MRI, CT, ECG, EEG, mammogram - noem maar op - draagt ​​bij aan een onvoorstelbare hoeveelheid gegevens waarmee rekening moet worden gehouden bij het leveren van patiëntenzorg.


De explosieve groei van medische gegevens, samen met personeelstekorten op crisisniveau en torenhoge zorgkosten wereldwijd, wijst in één richting: kunstmatige intelligentie .

"De gezondheidszorg staat voor enorme uitdagingen die we niet hebben kunnen oplossen met traditionele middelen, zoals het toevoegen van meer personeel en het kopen van meer technologie", zegt Dr. Eyal Zimlichman, chief medical officer en chief innovation officer van het grootste ziekenhuis van Israël, Sheba Medical Center , en oprichter en directeur van het ARC Innovation Center .


“Er zijn inherente uitdagingen en barrières die om nieuwe oplossingen vragen. AI kan ons helpen veel van deze problemen op te lossen”, vertelt Zimlichman aan ISRAEL21c.


“AI heeft het vermogen om de effectiviteit en efficiëntie van gezondheidszorgsystemen aanzienlijk te verbeteren door de diagnose en behandelingsbeslissingen voor verpleegkundigen en artsen te verbeteren op basis van grote hoeveelheden patiënt-, beeldvormings-, klinische onderzoeken en evidence-based medische gegevens die mensen onmogelijk kunnen sorteren uit”, zegt Zimlichman.


"Als we precies de eerste keer kunnen behandelen, in plaats van het gebruikelijke vallen en opstaan, kunnen we voorkomen dat we geld uitgeven aan procedures en behandelingen die niet effectief zijn."


Waarom Israël?

Israël, de thuisbasis van ongeveer 1.200 AI-gerelateerde bedrijven, is wereldwijd toonaangevend in het toepassen van AI op onder meer de gezondheidszorg.


Daarom besloot de dochteronderneming van Carelon Digital Platforms van Elevance Health, die 48 miljoen Amerikanen in 15 staten verzekert, vijf jaar geleden om haar Global Tech Partnerships Hub in Tel Aviv te vestigen.


"We gebruiken AI-technologieën van Israëlische startups om betere zorg voor onze leden te creëren, inclusief gedrags- en mentale gezondheid", zegt Udi Goori, algemeen directeur van de hub en zijn bijna 50 medewerkers.


Onderdeel van het team van de Global Tech Partnerships Hub van Carelon Digital Platforms in Tel Aviv. Foto met dank aan Elevance Health via ISRAEL21c


Een AI-gestuurde symptoomchecker van K Health is geïntegreerd in het mobiele platform van Elevance Health. Diagnostic Robotics helpt bij het analyseren van de risicofactoren van leden, waardoor proactieve betrokkenheid van patiënten mogelijk wordt. TytoCare gebruikt AI om te identificeren welke leden het TytoHome-onderzoeksapparaat moeten ontvangen en om de resultaten te analyseren.


Goori vertelt ISRAEL21c dat de mogelijkheden enorm zijn, maar "we moeten langzaam gaan en zeer verantwoordelijk zijn in hoe we AI integreren, omdat we 100% betrouwbaarheid van onze oplossingen nodig hebben."


Het integreren van AI-technologieën kan een uitdaging zijn, zegt Goori. "De les die we de afgelopen jaren hebben geleerd, is dat het één ding is om iets te creëren en te demonstreren, en een ander ding om het op verantwoorde wijze te ontwikkelen, te integreren en in het bedrijf te krijgen", zegt hij.


“Daarom hebben we ons centrum in Israël. We werken dagelijks met de startups in hun eigen taal en cultuur, want het gaat om verbinding en integratie.”


Hieronder kijken we naar AI-technologieën die al zijn geïntegreerd in de gezondheidszorgsystemen in Israël en elders, en er zijn er nog meer in ontwikkeling.


Foto analyse

AI-ondersteuning van beslissingen over patiëntenzorg met behulp van klinische beeldanalyse is een groeiend onderdeel van de medische routine, zegt dr. Leor Perl, hoofd cardiale interventionist en chief innovation officer in het innovatiecentrum van het Beilinson-ziekenhuis in Petah Tikva, een faciliteit met 1.100 bedden met een staf van 7.500.


Zelfs ervaren radiologen, cardiologen en oncologen kunnen iets kleins maar potentieel belangrijks missen op een medisch beeld, vertelt Perl aan ISRAEL21c.


“AI biedt duidelijke voordelen ten opzichte van mensen in snel rekenvermogen met grote hoeveelheden data. Wij cardiologen zijn bijvoorbeeld zeer ervaren in het bekijken van ECG's, maar er zijn kleine dingen die we niet kunnen zien. AI kan ons zelfs helpen om dingen te diagnosticeren die we niet probeerden te zien.”


Israëlische AI ​​is prominent aanwezig in beeldanalyse.


Aidoc wordt gebruikt in 1.200 ziekenhuizen - van de Verenigde Staten tot de Verenigde Arabische Emiraten - om beeldvorming te analyseren op spoedeisende hulpafdelingen "waar elke minuut telt, vooral bij een beroerte en andere acute aandoeningen", zegt Zimlichman.


Aidoc heeft 13 FDA-goedkeuringen en analyseert elke maand een miljoen patiëntbeelden. Dankzij de snelle triagemogelijkheden kan een bezoek aan de spoedeisende hulp gemiddeld een uur worden bespaard. Northwell Health, de grootste zorgaanbieder van New York, gaat Aidoc nu in 17 ziekenhuizen implementeren.MICA Medical gebruikt AI om mammografiebeelden te lezen en weefsel te lokaliseren voor biopsie.


Nanox.ai (voorheen Zebra Medical Vision) verzamelt gegevens van miljoenen bestaande medische beelden om vroege, voorheen onopgemerkte tekenen van veelvoorkomende chronische ziekten te benadrukken. De hart- en botoplossingen zijn door de FDA goedgekeurd en de oplossing voor leververvetting is in ontwikkeling.


Sheba heeft een nieuw door AI aangedreven onderzoeksplatform voor kankerdiagnostiek geïntroduceerd om de diagnostische mogelijkheden van de pathologieafdeling te versnellen. Het eerste ingebouwde algoritme, ontwikkeld door Imagene , identificeert bruikbare biomarkers van niet-kleincellige longkanker uit een gedigitaliseerd beeld van een conventioneel gekleurd pathologie-objectglaasje. Imagene verkort naar verluidt de diagnostische tijd van drie weken tot minuten.


Op afstand monitoren

Perl zegt dat het op afstand verzamelen van patiëntgegevens gebruikelijk werd tijdens Covid “en we zouden er meer van moeten doen. Niet iedereen hoeft voor testen naar een kliniek of ziekenhuis te komen. Met behulp van AI kunnen we zelfs medicijnen aanpassen en opkomende situaties detecteren met behulp van teledetectie en monitoring.”


FeelBetter , dat zojuist $ 5,9 miljoen heeft opgehaald en retrospectief onderzoek heeft vrijgegeven dat is uitgevoerd in het Brigham and Women's Hospital in Boston, kraakt klinische en apotheekgegevens om patiënten te identificeren die een hoog risico lopen op vermijdbare ziekenhuisopname als gevolg van slecht medicatiebeheer. De technologie beveelt precieze interventies aan en volgt de patiënt op afstand om proactieve en preventieve zorg mogelijk te maken.


De actief luisterende virtuele zorgassistent van MyndYou , MyEleanor, betrekt risicopatiënten in een gepersonaliseerd AI-telefoongesprek over hun gezondheid en leven. Met behulp van deze gegevens en detectie van subtiele stemveranderingen, bepaalt MyEleanor of follow-up nodig is en stuurt het waarschuwingen, transcripties en bruikbare gegevens naar zorgteams.


Een Amerikaanse klant meldde dat 89% van de ontslagen ziekenhuispatiënten MyEleanor gebruikte in een 30-daags wellness-monitoringprogramma dat ontdekte dat 33% van de patiënten het risico liep opnieuw te worden opgenomen op de spoedeisende hulp.


Taken automatiseren

Om een ​​ernstig wereldwijd tekort aan personeel in de gezondheidszorg te verminderen, kan AI taken automatiseren, zoals het lezen van pathologiedia's en het uitvoeren van cardiologische tests.


“Vorig jaar hebben we het bedrijf AISAP gelanceerd , waarmee elke arts echocardiografie kan uitvoeren – een echografisch onderzoek van het hart – dat tegenwoordig door cardiologen moet worden gedaan. Soms moeten patiënten lang wachten op een afspraak en in ontwikkelingslanden is toegang een probleem”, zegt Zimlichman.


“AISAP leest ook de scan en levert een volledig rapport, dus het vervangt zowel de technicus als de cardioloog. Alleen patiënten met een pathologisch probleem worden verder onderzocht door een cardioloog, waardoor hun werklast wordt geminimaliseerd. We gebruiken het naast het bed in onze algemene afdelingen om sneller beslissingen te kunnen nemen over het ontslag van patiënten”, zegt Zimlichman.Navina , een van CB Insights' Top 100 AI-startups voor 2023, vereenvoudigt de voorbereiding van artsen op patiëntbezoeken door een bruikbaar "portret" te creëren waarin patiëntgegevens uit elektronische medische dossiers (EPD) en andere bronnen worden geïntegreerd.


Generatieve AI

Navina's nieuwe AI-assistent is de eerste generatieve AI- tool die speciaal is ontwikkeld voor de eerstelijnszorg. Het genereert direct reacties in natuurlijke taal op basis van meerdere bronnen, waaronder het EPD van de patiënt.


Het doel is om administratieve taken zoals het genereren van voortgangsnotities en verwijsdocumenten te stroomlijnen, zodat artsen meer tijd kunnen besteden aan patiëntenzorg.


“Burnout bij artsen door een overdaad aan patiëntgegevens is al lang een kritiek probleem in de gezondheidszorg. Navina zet zich in voor het optimaliseren van de technologie die zowel het welzijn als de workflows van clinici verbetert, en op zijn beurt het leven van hun patiënten”, aldus Ronen Lavi, CEO en medeoprichter van Navina.


Kahun , dat generatieve AI gebruikt voor medische beslissingsondersteuning, heeft onlangs een proefintegratie gelanceerd in het triageproces van de spoedeisende hulp in het Sourasky Medical Center in Tel Aviv, de grootste instelling voor acute zorg in Israël. De chatbot van Kahun biedt voorafgaand aan het bezoek klinische inzichten over de symptomen van de patiënt, waardoor het personeel zich kan concentreren op de behandeling en het verminderen van vermoeidheid en burn-out.


"Door deze beoordelingen voorafgaand aan het bezoek te standaardiseren, elimineren we ook vooringenomenheid en variabiliteit in de zorg", zegt Michal Tzuchman-Katz, medeoprichter en CEO van Kahun.


Generatieve AI voor taken zoals het samenvatten van opgenomen notities van ontmoetingen met patiënten zal een steeds grotere rol gaan spelen bij het verminderen van de werkdruk en burn-out van zorgprofessionals, "waardoor artsen zich meer op de patiënt kunnen concentreren dan op het typen in de computer", zegt Zimlichman.


Uiteindelijk, voegt hij eraan toe, "zouden we in de toekomst een ChatGPT-achtige engine kunnen toepassen op klinische patiëntgegevens, zodat we snel antwoord kunnen krijgen op complexe vragen."


Juridische, ethische implicaties


De potentiële mogelijkheden van AI, en met name generatieve AI, roepen een aantal problemen op waarover zelfs OpenAI-oprichter Sam Altman zijn bezorgdheid heeft geuit .


Het Beilinson Hospital, dat onlangs een inleidende AI-cursus voor clinici heeft opgezet, organiseerde in januari de Medical AI Roadmap Conference voor Israëlische artsen, academici, wetenschappers en ondernemers om de mogelijke voordelen en valkuilen van de integratie van AI in de medische praktijk te onderzoeken.


Moet AI de prestaties van artsen vervangen of verbeteren? Wat zijn de juridische en ethische implicaties van het gebruik van AI en machine learning? Hoe kan op AI gebaseerde gezondheidszorg het essentiële aspect van empathie voor patiënten behouden?


"Elke technologie met een groot potentieel komt met uitdagingen en vereisten op het gebied van regelgeving", zegt Perl van Beilinson.


“AI heeft een slechte reputatie gekregen uit angst voor kunstmatige wezens die de wereld zouden domineren en ons in gevaar zouden brengen. Maar de voordelen zijn veel groter dan de risico's. Geavanceerde software stelt ons in staat om zoveel dingen efficiënter en nauwkeuriger te doen dan we nu doen”, zegt hij.


“Je hebt wel wettelijke en ethische richtlijnen nodig - de gegevens moeten worden beveiligd om ervoor te zorgen dat patiënten veilig zijn. Maar dat is geen reden om bang te zijn voor de opkomst van AI.”


Perl voorspelt dat AI een steeds behulpzamere metgezel voor het medische team zal worden bij het beslissen wanneer en hoe moet worden ingegrepen.


“Nogmaals, het gaat om het verwerken van alle gegevens die mensen gewoon niet kunnen. Het gebruik van AI daarvoor zou een belangrijke rol spelen', zegt hij.


“De volgende fase zou robotica zijn. Er zijn al chirurgische robots, maar die zijn niet volledig autonoom. In de toekomst zullen chirurgische robotarmen kleiner, minder invasief, sneller en niet door een arts bediend worden. Het klinkt bedreigend, maar het is veelbelovend.”


Zoals een recent rapport van het World Economic Forum stelt: “Hoewel AI op zichzelf niet de oplossing zal zijn, kan de transformatieve kracht van samenwerking, verantwoorde toepassing en schaalvergroting van succesvolle experimenten het volledige potentieel ervan ontsluiten, wat leidt tot betere resultaten in de gezondheidszorg en het verbeterde welzijn van individuen op wereldschaal.”55 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page