top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het Patriot-wapensysteem beëindigt zijn dienst bij de luchtmacht

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Yuval Tor Shalom.


Het luchtverdedigingssysteem staat bekend om zijn geavanceerde wapensystemen en om zijn aanzienlijke routinematige en vooral oorlogsactiviteiten. Deze keer doken we in de diepten van de verrassende geschiedenis van ‘Patriot’ – het systeem dat zijn reis begon als een geschenk, voortgezet als een belangrijke beschermende kracht en over ongeveer twee maanden zijn dienst bij de Israëlische luchtmacht zal beëindigen.

Het is het jaar 1962 en premier David Ben-Gurion vliegt naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting met president Kennedy. De bijeenkomst eindigt met een geschenk aan Israël: 5 batterijen van het 'Hook'-systeem. Op dat moment had Ben-Gurion waarschijnlijk niet gedacht dat ze over een paar jaar de lucht van het land zou verdedigen.

Drie jaar later was het systeem al in gebruik bij de luchtmacht en onderschepte het veel doelen tijdens de uitputtingsoorlog, Jom Kipoer en de Vrede van Galilea. “De ‘Patriot’ die we vandaag kennen is een verbeterd wapensysteem van de ‘Hook’,” legt de commandant van het Patriot Bataljon, luitenant-kolonel Matan uit, “het werd in 1991 volledig geassimileerd in Israël.”

Foto IDF woordvoerder


Het wapensysteem 'Patriot', of in de Israëlische naam 'Yahlom', werkt tegen vliegtuigen en ballistische raketten. Haar missie is het onderscheppen van vijandige vliegtuigen - bemande en onbemande gevechtshelikopters en zelfs raketten op lange afstanden.


"De eerste onderschepping was tijdens de 'Tzuk Eitan'-operatie, tegen een UAV die uit de Gazastrook kwam", zegt de Majd, "van 2014 tot vandaag heeft het systeem meer dan tien doelen onderschept." Het klinkt misschien een beetje, maar dit zijn niet-routinematige doelen, namelijk het onderscheppen van krachtige en grote vliegtuigen.

Foto IDF woordvoerder


“De batterijen worden ingezet vanuit het noorden van het land tot aan Eilat, en ze hebben sinds 7 oktober veel successen geboekt”, legt luitenant-kolonel Matan uit, “maar de Patriot is een oud systeem dat lastig in stand te houden is. Daarom zijn we momenteel bezig met het reduceren van het aantal batterijen totdat het hele systeem gesloten is."


De ‘Patriot’ wordt vervangen door wapensystemen met nog geavanceerdere technologie. "We realiseerden ons dat we vooruit moesten gaan en onze verdedigingsmethoden moesten verbeteren", zegt de generaal-majoor. "De innovaties in de formatie zorgen voor een betere operationele en onderhoudsreactie."

Foto IDF woordvoerder


“Ik heb gemengde gevoelens over de sluiting – als strijder en officier in ‘Patriot’ ben ik er zeer mee verbonden, professioneel en zelfs persoonlijk”, vertelt de generaal-majoor met een glimlach, “uiteindelijk is het niet alleen een afscheid van het systeem, maar ook voor mensen en een bepaalde omgeving. Maar elk einde is het begin van iets nieuws."

Foto IDF woordvoerder


“Zij die alles doen zijn de mensen”, besluit generaal-majoor Patriot, “het begint met de strijders en het onderhoudssysteem, die op de meest professionele en toegewijde manier in alle uithoeken van het land dienen, en natuurlijk de verbinding ze moeten aan het systeem voldoen. Maar uiteindelijk begrijpen zowel ik als de mannen van het bataljon de betekenis en het uiteindelijke doel: het beschermen van het luchtruim van de staat Israël."438 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 komentarze


Ton van Hagen
07 maj

Wat mij opvalt is dat de vrouwelijke strijders in het Israëlische leger hun mannetje staan, en niet onder doen van de manlijke strijders

Jullie zijn gewoon een geoliede organisatie.

Polub
P Bakker
P Bakker
08 maj
Odpowiada osobie:

Hier sluit ik mij helemaal mee aan

Polub
bottom of page