top of page
 • Barak Ravid

Het Witte Huis wil een Saoedisch-Israëlische vredesovereenkomst doordrukken, schrijft Barak Ravid


Screenshot YouTube


Het Witte Huis wil in de komende zes tot zeven maanden een diplomatieke druk uitoefenen op een Saoedisch-Israëlische vredesovereenkomst voordat de presidentsverkiezingen de agenda van president Biden opslokken, vertelden twee Amerikaanse functionarissen met kennis van de kwestie aan Axios.


Waarom het ertoe doet: elke normaliseringsovereenkomst tussen Saoedi-Arabië en Israël, tot stand gekomen door bemiddeling van de VS, zal waarschijnlijk een verbetering van de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië omvatten en een pakket tastbare resultaten van de Amerikaanse regering.

 • Zo'n deal zou onpopulair kunnen zijn bij de Democraten en zou Biden veel politiek kapitaal kunnen kosten. Biden heeft ooit gezworen om van Saoedi-Arabië een " paria " te maken over de staat van dienst op het gebied van mensenrechten in het koninkrijk en de moord op columnist Jamal Khashoggi van de Washington Post. De Amerikaanse inlichtingendienst zegt dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk is voor de moord op Khashoggi - een beschuldiging die Saudi-Arabië ontkent.

 • Maar een deal zou een historische doorbraak in de vrede in het Midden-Oosten kunnen zijn, wat zou kunnen leiden tot een domino-effect waarbij meer Arabische landen en landen met een moslimmeerderheid de betrekkingen met Israël normaliseren en de Amerikaans-Saoedische betrekkingen weer op de rails zetten.

Het nieuws sturen: de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, had vorige week een ontmoeting met MBS in Jeddah en besprak onder andere de mogelijkheid van Saoedi-Israëlische normalisatie, aldus de Amerikaanse functionarissen.

 • Na de ontmoeting reisden Brett McGurk, tsaar van het Witte Huis uit het Midden-Oosten, en Bidens senior adviseur Amos Hochstein naar Jeruzalem om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de hoogte te brengen.

Achter de schermen: Volgens de twee Amerikaanse functionarissen vertelde Sullivan aan MBS dat de VS denken dat er een mogelijkheid is om tegen het einde van het jaar een Saoedisch-Israëlische deal te sluiten.

 • MBS zei dat hij geen stapsgewijze stappen meer wil zetten om de betrekkingen met Israël op te warmen, maar in plaats daarvan wil werken aan één groot pakket dat Amerikaanse resultaten zal omvatten, zoals sterkere militaire samenwerking, zei een Amerikaanse functionaris. De Saoedische ambassade in Washington heeft niet gereageerd op specifieke vragen over dit verhaal.

 • Twee hoge Amerikaanse functionarissen zeiden dat het in het belang van Saoedi-Arabië is om een ​​normalisatieovereenkomst met Israël te sluiten terwijl Biden in functie is, omdat het meer tweeledige politieke steun en legitimiteit zou krijgen in Washington, vooral wanneer het waarschijnlijk Amerikaanse stappen richting Saoedi-Arabië omvat die zouden zijn impopulair.

 • Terwijl de Republikeinen in het Congres over het algemeen een deal met Saoedi-Arabië steunen, zullen veel Democraten die kritisch staan ​​tegenover het koninkrijk, een dergelijke overeenkomst alleen steunen als ze tot stand komen onder een president van hun eigen partij, aldus de twee Amerikaanse functionarissen.

Wat ze zeggen: een woordvoerder van de National Security Council zei dat het Witte Huis "geen commentaar geeft op de inhoud van privé-diplomatieke discussies".

 • "De Verenigde Staten zetten zich volledig in om de Abraham-akkoorden te versterken en uit te breiden en de integratie van Israël in het Midden-Oosten te ondersteunen", voegde de woordvoerder eraan toe.

 • "Dit zal een gebied van voortdurende nadruk en focus voor ons zijn in de komende periode, terwijl we streven naar een meer geïntegreerde, meer welvarende en stabielere regio die de belangen van onze partners en de Verenigde Staten op de lange termijn dient."

Tussen de regels door: een hoge Israëlische functionaris vertelde Axios dat hij het eens is met deze analyse en benadrukte ook dat de Saoedi's er beter aan zouden doen om een ​​deal met een democratische president te sluiten.

 • De Israëlische functionaris vergeleek het met het besluit van Netanyahu om de veiligheidsovereenkomst met president Obama in 2016 te sluiten en niet te wachten op een mogelijke verkiezingsoverwinning door de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump.

 • "Het feit dat we de deal met Obama hebben gesloten, versterkte de steun van de Democraten in het Congres voor Amerikaanse militaire hulp aan Israël", zei de functionaris.

 • Israël ziet Saoedi-Arabië als de "heilige graal" van zijn bereik naar de Arabische wereld en wil al lang de betrekkingen met het koninkrijk normaliseren, vooral sinds de ondertekening van de door Trump bemiddelde Abraham-akkoorden in 2020.118 weergaven1 opmerking

1 hozzászólás


Henk Vinke
Henk Vinke
2023. máj. 18.

Toch herdachten veel van deze Arabieren de Nakbah mee. Banden hebben met Israël en tegelijk betreuren, dat het bestaat. Het lijken wel de kruisvaarders van de PKN.

Kedvelés
bottom of page