top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het zwarte gat tussen zwangerschap en babyverlies vullen


Afbeelding van Mirosław Iskra via Pixabay.com


Oktober is over de hele wereld de maand voor het bewustzijn van zwangerschap en babyverlies.


Elysa Rapoport, medeoprichter van Candles of Hope, de enige organisatie in zijn soort in Israël, heeft de herinnering niet nodig omdat haar bewustzijn nooit afneemt.


In 2016 beviel Rapoport met 31 weken van een dochtertje.


"Ik hield haar in mijn armen en kuste haar hoofd", vertelde Rapoport aan ISRAEL21C. "Ze was klein maar compleet, een echte baby, die in mij had geleefd en gegroeid."


Helaas heeft haar baby het niet overleefd. Rapoport was niet alleen bedroefd en diep depressief, ze was ook 'gefrustreerd dat ze geen steun kon vinden die ik nodig had'.


Rapoport, die in 2009 van Australië naar Israël verhuisde, voegde er bondig aan toe: "Ik ben opgeleid, ik heb middelen, ik weet hoe ik op internet moet surfen, maar er was niets dat ik kon vinden om me te helpen."


In Israël worden ongeveer zes baby's doodgeboren per 1000 levendgeborenen, en een op de vier zwangerschappen eindigt in verlies.


Ondanks deze cijfers, zei Rapoport, biedt Israël geen nationale respons op zwangerschap en verlies van baby's of ondersteunende diensten. De verwaarloosbare steun die er is, zei ze, "is onder gefinancierd, sporadisch en moeilijk toegankelijk."


Deze verwaarlozing kan gevolgen hebben op lange termijn. In feite ontdekte een zes jaar geleden uitgevoerd onderzoek dat meer dan een derde van de Israëlische vrouwen die last hebben van zwangerschap of babyverlies, posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt.


Ondersteuning, informatie, educatie

Rapoports moeder, Rebecca Dreyfus, die toen in Australië woonde, wilde een manier vinden om te helpen.


Ze had gehoord van Red Nose, een Australische organisatie die zich met deze kwestie bezighield en die in 1977 begon. Geïnspireerd door die stichting, evenals soortgelijke groepen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, moedigde ze haar dochter aan om een ​​soortgelijke organisatie in Israël op te richten.


Elysa Rapoport met haar moeder, Rebecca Dreyfus, in 2015. Foto met dank aan Elysa Rapoport


Dat deed Rapoport met de hulp van Joey Gelpe uit Jeruzalem, wiens tweede dochter doodgeboren werd in 2017. De naam die ze voor de organisatie kozen, verwijst naar herdenkingskaarsen en naar de helende kracht van hoop.


Candles of Hope, opgericht in januari 2019, biedt uitgebreide ondersteuning, informatie en educatieve diensten aan gezinnen en gezondheidswerkers in heel Israël.


De recente jaarlijkse conferentie trok 190 mensen, waaronder zowel gezinnen als medische professionals.


Candles of Hope beheert steungroepen face-to-face en op Zoom; informatie over miskramen, doodgeborenen en pasgeborenen; en informatie over de verschillende begrafenisopties die beschikbaar zijn voor joden, christenen en moslims.


Daarnaast organiseert de organisatie workshops voor medische professionals en trainingen voor groepsbegeleiders om steungroepen te leiden. De vrijwilligers begeleiden ziekenhuispersoneel, waaronder verloskundigen en gynaecologen, om "genuanceerde zorg" te bieden aan rouwende families.


Een deel van de missie van Candles of Hope, zei Rapoport, is om steun en zorg te bieden aan "alle verschillende gemeenschappen die deel uitmaken van Israël", inclusief sprekers van Arabisch, Amhaars en Russisch.


"Als het om verlies gaat, is het gemakkelijker om verdriet in de eigen taal te uiten," zei Rapoport.


Nieuwe richtlijnen

Momenteel heeft het Israëlische medische systeem geen gestandaardiseerde zorg om zwangerschapsverlies en doodgeboorte aan te pakken, zei Rapoport, dus de organisatie lobbyt om dat te veranderen.


Het ministerie van Volksgezondheid heeft een handleiding over hoe zwangerschapsverlies en doodgeboorte moeten worden behandeld, maar ze zei dat er geen verantwoordelijkheid is. Rapoport hoopt nieuwe richtlijnen te introduceren in het Israëlische gezondheidszorgsysteem.


Na een normale geboorte, zei Rapoport, worden moeders en hun kinderen geregistreerd in het nationale gezondheidszorgsysteem. Vervolgens kunnen professionals tijdens routinecontroles van de pasgeboren baby uitzoeken of de moeder een postpartumdepressie heeft en haar de hulp geven die ze nodig heeft.


"Maar een vrouw die een zwangerschapsverlies of doodgeboorte heeft meegemaakt, valt in een zwart gat", zei Rapoport tegen ISRAEL21C. "Er is geen follow-up voor haar in de gezondheidszorg."


Ze zei dat er eenvoudige manieren zijn om de situatie te verhelpen, en voegde eraan toe: "Dit is een gemakkelijke oplossing."


Hoewel beroemdheden over de hele wereld hebben gesproken over het verlies van baby's, is het onderwerp nog steeds taboe, zei Rapoport. Ze denkt echter niet dat het probleem alleen Israëlisch is.


'Overal weten mensen niet wat ze moeten zeggen na zo'n verlies', zei ze, maar ze adviseert mensen dat 'het beter is om iets te zeggen dan niets'.


"Ze moeten het verlies niet minimaliseren door te zeggen 'Maak je geen zorgen, je zult weer zwanger worden'", zei Rapoport. Hoewel Rapoport later twee gezonde dochters kreeg, nu twee en vier, "rouwen gezinnen nog steeds om een ​​verlies dat niet is geleefd."


Zich begrepen voelen


Een 32-jarige vrouw die anoniem wilde blijven, beschreef haar ervaring met deelname aan een 10 weken durende Candles of Hope-ondersteuningsgroep.


De vrouw, die een doodgeboorte had, zei dat de steungroep "het mogelijk maakte om samen pijn te doen, om je begrepen te voelen... We lieten de tranen stromen en soms is dat wat je nodig hebt."


Rapoport zei dat haar moeder, Rebecca Dreyfus, de kans had om haar kleindochters te ontmoeten voordat ze vorig jaar stierf.


"Een van de drijvende krachten achter Candles of Hope is de erfenis en herinnering van mijn moeder," zei Rapoport. "Ze vertelde me altijd dat geen probleem te groot voor me is, en dit is wat me ertoe aanzet om door te gaan."


Meer informatie over Candles of Hope vindt u hier.

48 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page