top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe Israëli's de levens veranderen in het door aardbevingen verscheurde Haïti


IsraAID's Dana Yaari en Ben Katzir bereiden een distributie van essentiële items voor na de aardbeving in Haïti. Foto door Phalonne Pierre-Louis via ISRAEL21C


Het was geen geschikte tijd voor Ben Katzir om alles te laten vallen en naar Haïti te vliegen. Toen op 14 augustus een verwoestende aardbeving het tropische Caribische land trof, was Katzir slechts een maand bezig met zijn promotieonderzoek in duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tel Aviv.


Desalniettemin zat hij drie dagen later in een JetBlue-vliegtuig en reisde hij 6.500 mijl van Israël om te dienen als de noodcoördinator van IsraAID in Haïti. In het vliegtuig zat ook Head of Mission Dana Yaari.


Wanneer rampen waar ook ter wereld toeslaan, zijn IsraAID en andere Israëlische entiteiten vaak een van de eersten die reageren. Het was deze keer niet anders, toen door de aardbeving zo'n 684.000 Haïtianen dringend noodhulpgoederen en psychosociale steun nodig hadden, aldus ISRAEL21C.


IsraAID en SmartAID waren er binnen enkele dagen.

Een katholieke kerk in Baraderes, Haïti, verwoest door de aardbeving in augustus 2021. Foto door Ben Katziro via ISRAEL21C


Katzir, 38, was sterk aangetrokken om deel uit te maken van de hulpmissie. Hij zat in het team van IsraAID in Haïti na de grote aardbeving in januari 2010. De relaties die hij toen en tijdens een volgende stint smeedde, maakten het hem onmogelijk om nu weg te blijven.


“Een maand voor de aardbeving schreef een van de kinderen met wie ik in 2010 werkte: 'Hé, meneer Ben, ik wil dat je weet dat je mijn leven hebt veranderd. Je hebt me een reden gegeven om te leven.'


"En op het moment dat de aardbeving toesloeg, nog voordat ik het nieuws erover hoorde, belde dezelfde jonge man me", zegt Katzir.


'Ik heb hem hier al ontmoet. Hij wil met ons samenwerken en ik ga hem op de een of andere manier mobiliseren."


Water en licht


DEELTWEETENDEELOPMERKINGE-MAIL

Het was geen geschikte tijd voor Ben Katzir om alles te laten vallen en naar Haïti te vliegen.


Toen op 14 augustus een verwoestende aardbeving het tropische Caribische land trof, was Katzir slechts een maand bezig met zijn promotieonderzoek in duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tel Aviv.


ONTDEK ISRAELL - Ontvang de ISRAEL21c

Weekly Edition gratis per e-mailMeld u nu aan!

Desalniettemin zat hij drie dagen later in een JetBlue-vliegtuig en reisde hij 6.500 mijl van Israël om te dienen als de noodcoördinator van IsraAID in Haïti. In het vliegtuig zat ook Head of Mission Dana Yaari.


Wanneer rampen waar ook ter wereld toeslaan, zijn IsraAID en andere Israëlische entiteiten vaak een van de eersten die reageren. Het was deze keer niet anders, toen door de aardbeving zo'n 684.000 Haïtianen dringend noodhulpgoederen en psychosociale steun nodig hadden.


IsraAID en SmartAID waren er binnen enkele dagen.


Een katholieke kerk in Baraderes, Haïti, verwoest door de aardbeving in augustus 2021. Foto door Ben Katziro

Katzir, 38, was sterk aangetrokken om deel uit te maken van de inspanning. Hij zat in het team van IsraAID in Haïti na de grote aardbeving in januari 2010. De relaties die hij toen en tijdens een volgende stint smeedde, maakten het hem onmogelijk om nu weg te blijven.


“Een maand voor de aardbeving schreef een van de kinderen met wie ik in 2010 werkte: 'Hé, meneer Ben, ik wil dat je weet dat je mijn leven hebt veranderd. Je hebt me een reden gegeven om te leven.'


"En op het moment dat de aardbeving toesloeg, nog voordat ik het nieuws erover hoorde, belde dezelfde jonge man me", zegt Katzir.


'Ik heb hem hier al ontmoet. Hij wil met ons samenwerken en ik ga hem op de een of andere manier mobiliseren."


Water en licht


Katzir, Yaari en IsraAID Safety & Security Manager Joe Serkin, die een paar dagen later arriveerde, evalueren nog steeds de behoeften in de getroffen gebieden.


De meest kritieke behoeften zijn psychosociale diensten en water-, sanitatie- en hygiënediensten (WASH).


“We hebben twee geweldige lokale mensen met wie we eerder hebben samengewerkt. Een daarvan is een klinisch psycholoog die leiding gaat geven aan de psychosociale diensten. De andere is een agronoom die WASH gaat leiden”, zegt Katzir.

Ben Katzir met PRODEV Haïti-leden in Haïti. Foto met dank aan IsraAID. Foto via ISRAEL21C


"We zijn hier niet alleen om foto's te maken", benadrukt Katzir. "Terwijl we beoordelingen doen, doen we al goed door het uitdelen van schuilplaatsen, waterbehandelingskits, hygiënekits en zonnelampen."


Hij en Yaari brachten 50 waterfilters van de Israëlische NUFiltration mee voor distributie naar afgelegen gemeenschappen die door de aardbeving waren getroffen.


Ze werken samen met PRODEV Haïti, een lokale organisatie die Haïtiaanse leraren en scholen ondersteunt, en met de Israëlische ambassade in de Dominicaanse Republiek (die ook Haïti bestrijkt) en de Israëlische honorair consul in Port-au-Prince.


De video hieronder laat Katzir zien die in vloeiend Creools uitlegt aan leraren en gemeenschapsmobilisten hoe de filters te installeren en te bedienen.

"We geven kleine community-based trainingen om hen te leren hoe ze de apparatuur zelf kunnen gebruiken, en we hebben ook een grotere machine die we van gemeenschap naar gemeenschap brengen om het water te behandelen", vertelde Katzir aan ISRAEL21c in een WhatsApp-gesprek regelmatig onderbroken door de slechte verbinding.


'Elke dag is als een maand'


De aardbeving leidde tot meer dan 2.200 doden en de ontheemding van 30.000 gezinnen.


Terwijl ze met lokale partners naar verschillende gebieden reizen om de schade te beoordelen en hoe ze kunnen helpen, komen de IsraAID-werknemers hartverscheurende situaties tegen.


"De noden waren hier al enorm en de aardbeving maakte alles nog erger", zegt Katzir.


“We hebben mensen ontmoet die dierbaren hebben verloren. We ontmoetten een moeder die niet weet waar haar kind is, en een kind dat bang is om zijn vaders zijde te verlaten.”

IsraAID Haïti Hoofd van de missie Dana Yaari verdeelt voorraden in Haïti. Foto met dank aan IsraAID via ISRAEL21C


Tot overmaat van ramp zijn er veel naschokken geweest en daarna een tropische storm die harde wind en stortbuien met zich meebracht.


"Mensen vertelden ons dat door de regen die na de aardbeving kwam, lijken in de rivier waren gespoeld, en nu kunnen ze het water niet meer drinken", zegt Katzir. "En veel mensen sliepen buiten, ook al was hun huis niet helemaal verwoest omdat ze bang waren."


Voor IsraAID-personeel dat tijdelijk onderdak had op een schoolterrein, dwong de hevige regen hen uit tenten de lege klaslokalen in. (De school zou op 6 september beginnen, maar Katzir denkt niet dat dat zal gebeuren in de getroffen gebieden omdat veel schoolgebouwen beschadigd zijn.)


Modderstromen maakten een deel van de scholen die ze met de auto wilden bereiken onbereikbaar. In plaats daarvan zetten ze centrale distributiepunten op waar docenten materiaal kunnen komen halen.


'Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel dagen we hier zijn', zegt Katzir, 'omdat elke dag een maand is. Er is zo veel te doen. Ik moet snel terug naar Israël, maar anderen zullen dit werk voortzetten.”


IsraAID Haïti Head of Mission Dana Yaari onderzoekt een huis dat is verwoest tijdens de aardbeving van augustus 2021. Foto met dank aan IsraAID via ISRAEL21C


'Ik gaf mensen hoop'


Katzir heeft een lange geschiedenis in het geven van humanitaire hulp. Na zijn militaire dienst in 2005 werkte hij in verschillende hoedanigheden in Nepal, Malawi en Ethiopië bij verschillende hulporganisaties.


“Toen, na de aardbeving in 2010, sloot ik me aan bij IsraAID en Tevel b'Tzedek in Haïti zonder iets van Haïti af te weten”, zegt Katzir.


“Ik heb het leven van mensen veranderd. Ik gaf ze hoop. En toen ging ik terug naar Israël en werd gewoon een andere student in een klaslokaal. Ik kon niet wachten om terug te keren. Op het moment dat ik mijn eerste graad [in agro-ecologie, plantgezondheid en biotechnologie aan de Hebreeuwse Universiteit] afrondde, kwam ik in 2012 terug als agronoom voor 11 maanden.”


In augustus 2013 keerde Katzir voor meer dan een jaar terug naar Ethiopië om een ​​regionaal ontwormingsproject te leiden namens de NALA Foundation , een NGO die is aangesloten bij het Centrum voor Emerging Tropical Diseases and AIDS van de Ben-Gurion University.


Daarna behaalde hij zijn master in ecologie en evolutionaire biologie aan de Universiteit van Haifa.


'Ik hou van mijn verbinding met de mensen'


IsraAID had Israëlisch personeel in Haïti tot en met 2015 en opnieuw in 2016 tot 2017, maar er waren altijd lokale partners en bewoners die ze hadden opgeleid om door te gaan met het uitvoeren van wat de Israëli's begonnen.


“Er is kritiek dat het werk van veel organisaties die hier in 2010 kwamen niet duurzaam was”, zegt Katzir.


“De projecten die ze begonnen zijn in de loop der jaren verdwenen. Het verbazingwekkende van IsraAID is dat we ons op veel verschillende manieren zijn blijven inzetten. De professionals en de jeugdgroepen waarmee we hebben gewerkt, zijn er nog steeds.”


Op een van zijn eerste dagen in Haïti ontmoette Katzir de buschauffeur die van 2012 tot 2013 met hem had samengewerkt.


"Hij is een zeer religieuze christen en hij spreekt wat Hebreeuws", zegt Katzir. "Ik hou van hem. Omdat ik Creools spreek, heb ik met veel mensen hier contact kunnen leggen.”


De ene ramp na de andere


Tijdens zijn afstuderen heeft Katzir ook zeven jaar als reisleider gewerkt bij Eco Israel Tours , gespecialiseerd in Afrika.


Drie jaar geleden probeerde hij een rondreis te organiseren naar Haïti en de naburige Dominicaanse Republiek, maar te weinig mensen meldden zich aan.


“Ik zou hier ooit willen komen als reisleider en niet als hulpverlener”, zegt hij. “Het is een prachtig land met geweldige mensen, geschiedenis, cultuur en eten. Maar ze hebben de ene ramp na de andere.”


En dan is er nog de Covid-pandemie.


"Niemand praat erover omdat er op dit moment grotere en urgentere problemen zijn", zegt Katzir, die opmerkt dat, afgezien van NGO-functionarissen en gezondheidspersoneel, de meeste mensen geen gezichtsmaskers dragen.


Volgens cijfers van 11 augustus van de Amerikaanse ambassade in Haïti heeft het land van 11,26 miljoen inwoners 20.477 actieve Covid-19-gevallen en 575 geregistreerde Covid-sterfgevallen.


Tot 14 juli was Haïti het enige land in Amerika zonder een enkele dosis van een Covid-19-vaccin. En zelfs nu is er maar genoeg voor 3-5% van de bevolking.


"Nu horen we dat in sommige gebieden die door de aardbeving zijn getroffen, mensen griepachtige symptomen hebben en we hopen dat het geen Covid is", zegt Katzir.

51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page