top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe Jeruzalem de eerste toegankelijke UNESCO-werelderfgoedstad werd


Foto via Ministerie van Toerisme Israël


De 5.000 jaar oude stad Jeruzalem wordt jaarlijks door zo'n 10 miljoen mensen bezocht en is daarmee de meest bezochte bestemming van Israël. Als bedevaartsoord voor drie grote godsdiensten herbergt de stad enkele van de heiligste plaatsen ter wereld: de Kerk van het Heilig Graf voor de christenen, de Al-Aqsa Moskee voor de moslims en de Westelijke Muur voor de joden.


Gezien de leeftijd en de populariteit van de stad heeft Jeruzalem de laatste tien jaar op grote schaal belangrijke structurele veranderingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de stad aan de moderne tijd wordt aangepast.


Hoewel sommige van de updates aan de infrastructuur van de Oude Stad gunstig zijn geweest voor iedereen (waaronder het toevoegen van borden die historische of archeologische vondsten markeren en het installeren van vuilnisverzamelpunten in de belangrijkste toeristische gebieden), hebben een paar lokale organisaties zich hardnekkig ingezet om de stad toegankelijker te maken voor iedereen die zich in de Heilige Stad bevindt - mensen met mobiliteitsproblemen, mensen met een visuele handicap en zelfs gezinnen met kinderwagens.In alle vier wijken van de Oude Stad zijn tot nu toe bijna vijf kilometer steegjes toegankelijk gemaakt en is meer dan een kilometer aan leuningen gebouwd. Openbare toiletten zijn gerenoveerd zodat ze toegankelijk zijn en er zijn straatlantaarns geïnstalleerd om de verlichting optimaal te laten werken. Daarnaast zijn er 60 Bluetooth-apparaten in de stad geïntroduceerd die, wanneer gesynchroniseerd met de "Step-Hear" app, locatie-, service- en navigatie-instructies geven aan mensen die slechtziend of blind zijn. De audio-instructies zijn momenteel beschikbaar in het Hebreeuws, Engels en Arabisch, met plannen om meer talen toe te voegen en 200 extra Bluetooth-apparaten te installeren.


Een andere app, genaamd Accessible JLM, stelt reizigers met een handicap in staat om vooruit te plannen door de meest toegankelijke routes van de ene attractie naar de volgende te vinden. De app is beschikbaar in acht talen en beschikt over GPS-tracering, zodat bezoekers de app ook in real time kunnen gebruiken. Gratis gedrukte kaarten zijn verkrijgbaar bij het Informatiebureau van het Ministerie van Toerisme bij Jaffa Gate in de Oude Stad.


Toegankelijk toerisme is de toekomst vindt Jeruzalem en de stad zal zich daardoor blijven inzetten voor fysieke toegankelijkheid zodat meer (internationale) bezoekers kunnen genieten van de Oude Stad. Jeruzalem hoopt dat historische steden wereldwijd geïnspireerd raken om ook stappen te zetten in de richting van toegankelijk toerisme.

43 weergaven0 opmerkingen
bottom of page