top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe u uw geest kunt gebruiken om uw fysieke prestaties te verbeteren


Ter illustratie. Screenshot YouTube


De meesten van ons kunnen een levendig mentaal beeld oproepen van ons favoriete eten. Alleen al de gedachte eraan kan ons het water in de mond doen lopen.


De Israëlische fysiotherapeut Amit Abraham leidt een laboratorium aan de Ariel University dat dit fenomeen vertaalt in innovatieve trainingsprotocollen om de prestaties van dansers en gymnasten te verbeteren en de revalidatieresultaten voor mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren.


Het afgelopen jaar werkte hij met Israëls Olympisch team voor ritmische gymnastiek, dat de Spelen van Tokio op de zesde plaats eindigde.


“Mentale beelden op zich zijn uitgebreid gebruikt en onderzocht. Zelfs het oude Egypte gebruikte mentale beelden”, vertelt Abraham aan ISRAEL21c.


“Ons laboratorium is een van de weinige ter wereld die de neurocognitieve aspecten bestudeert en integreert in training en revalidatie. Sommige dingen doen we op dit gebied voor het eerst internationaal.”


Na zijn postdoc-onderzoek aan de Emory University School of Medicine in Atlanta met bewegingswetenschapper Madeleine Hackney, keerde Abraham in 2020 terug naar Israël en richtte hij het Mental Imagery & Human Embodied Potential Lab op in de afdeling Fysiotherapie van de Ariel University.


Dr. Amit Abraham in Georgia, waar hij Alvin Ailey-dansers leert hoe ze mentale beelden kunnen gebruiken voor voet- en enkelbalans en stabiliteit. Foto met dank aan Amit Abraham via ISRAEL21C


Geen kinderspel


Het doel van het lab is om wetenschappelijk bewijs te leveren voor de motorische en cognitieve voordelen van het creëren van ervaringen in de geest.


"We doen groeps- en één-op-één-sessies in een specifiek proces om de verbinding tussen lichaam en geest tot leven te brengen", legt hij uit.


“Veel atleten visualiseren voordat ze gaan racen. Maar ze zijn niet getraind in het efficiënt gebruiken van deze tool als een volledig potentieel. Dat is mijn doel.”


In zijn eerste sessie moet hij vaak de aarzeling van de deelnemers overwinnen. "Mensen denken dat mentale beelden kinderachtig zijn en schamen zich om het te gebruiken, vooral in groepsverband", zegt Abraham.


“Dus we beginnen helemaal opnieuw door uit te leggen hoe het te gebruiken, wat de mogelijkheden en beperkingen zijn, de wetenschap erachter en hoe het gebrek aan geloof erin kan worden aangepakt. Als mensen er eenmaal enthousiast over zijn, kunnen ze uit hun comfortzone stappen en dan is het makkelijker.”


Stel je beweging voor zonder te bewegen


Abraham legt uit dat net zoals het mogelijk is om je de smaak van koffie voor te stellen zonder het te drinken, je je kunt voorstellen dat je je arm beweegt zonder hem te bewegen.


"Of je kunt je arm iets optillen terwijl je je arm een ​​volledig bewegingsbereik voorstelt", zegt hij.


“Als je je bewegingskwaliteit wilt verbeteren, kun je je arm zo licht als een veertje voorstellen. Dat heet 'metaforische beeldspraak' en het is een kerncomponent van de Franklin-methode , ontwikkelde mijn mentor en collega, Eric Franklin, voor het aanleren van lichaamsuitlijning."


Dit is niet altijd eenvoudig. Als iemand bijvoorbeeld lage rugklachten heeft, is het een uitdaging om de wervelkolom vloeiend en pijnloos voor te stellen.


“We worden geconfronteerd met een realiteit die niet altijd overeenkomt met de beeldvorming”, zegt Abraham. "Dit is echter precies het enorme potentieel van mentale beelden - om de realiteit te overwinnen met als doel deze te veranderen."


Dr. Amit Abraham werkt met dansers, gymnasten en mensen met de ziekte van Parkinson. Foto door Alon Stern via ISRAEL21C


De laatste stap zijn geïndividualiseerde interventies of trainingsprotocollen, of het nu gaat om een ​​ritmische gymnast of een persoon met de ziekte van Parkinson.


"Mijn opleiding tot musculoskeletaal fysiotherapeut helpt omdat we een probleem zowel mechanisch als met mentale beelden kunnen aanpakken", zegt Abraham.


"We proberen minder afhankelijk te zijn van de therapeut of van technologie en meer gericht op het potentieel van het individu voor zelfbekrachtiging."


Ruimdenkende coaches


Abraham ontdekt dat als de teamtrainer of -coach openstaat voor het proberen van deze evidence-based benadering, de kans groter is dat hij de atleten aanslaat.


In het geval van Israëls ritmische gymnastiekteam was hoofdcoach Ira Vigdorchik behoorlijk enthousiast om deze aanpak uit te proberen.


Abraham deed groepstraining in samenwerking met het coachingteam van Vigdorchik, individuele training om specifieke verbeterpunten aan te pakken en een beoordeling van hoe de trainingen de prestaties beïnvloedden.


“We zijn begonnen met traditionele motorische beelden: ze liggen op hun rug en beelden zich de hele reeks van een oefening in gedachten af. We hebben het meer gecodificeerd en hebben de sensaties en perspectieven van de eerste en derde persoon gevoeld, "zegt hij.


Abraham doet ook metaforische beelden. Bijvoorbeeld, terwijl de gymnast op één been balanceert, visualiseert de turnster dat been als een boom die in de mat geworteld is.


Metaforische beelden maken deel uit van de benadering van Dr. Amit Abraham. Foto door Alon Stern via ISRAEL21C


Teamlid Bar Shapochnikov vertelt ISRAEL21c: “Het mentale beeldwerk met de Franklin-methode en Dr. Abraham heeft me geholpen mijn prestaties te verbeteren. Mijn bewegingsbereik nam toe, mijn zelfvertrouwen om te presteren nam toe en de training werd efficiënter.”


Abraham geeft toe dat het buitengewoon moeilijk is om op dit hoge expertiseniveau verdere verbeteringen te realiseren. "Daarom zijn we constant op zoek naar nieuwe benaderingen die de gymnasten en atleten kunnen helpen zonder ze nog meer fysieke stress te bezorgen."


Neurocognitieve beelden voor Parkinson


Bij Emory deed Abraham het eerste onderzoek naar de integratie van dynamische neurocognitieve beelden in de rehabilitatie van de ziekte van Parkinson.


Hij maakte een pilot-interventie op maat, gebaseerd op de Franklin-methode, om vervormde mentale representaties van het lichaam te corrigeren die motorisch en cognitief functioneren kunnen verslechteren.


“Parkinson is een aandoening met meerdere facetten, vooral bekend vanwege traagheid van beweging, stijfheid, evenwichtsstoornissen en rusttremor. Maar ongeveer 60 procent van de mensen heeft ook sensorische en cognitieve gebreken waarover minder wordt gesproken. We dachten dat mentale beelden deze tekortkomingen konden verhelpen, "legt hij uit.


Deze unieke belichamingbenadering leerde mensen om beelden te verbinden met fysieke sensaties. Deze interventie verlichtte zowel motorische als niet-motorische symptomen van de ziekte, zoals beschreven in een artikel dat Abraham en collega's eerder dit jaar publiceerden in een speciale uitgave van Brain Science waarin nieuwe therapieën voor bewegingsstoornissen werden onderzocht.


"We moeten protocollen ontwikkelen in deze en andere neurologische en orthopedische populaties", zegt Abraham.


"Het is een beetje out-of-the-box om je op verschillende populaties te concentreren, maar ik zie mentale beelden als een verbinding tussen hen allemaal."


Abraham wil een internationale leider worden op het gebied van mentale beeldvorming voor revalidatie en prestatie.


“We werken samen met verschillende onderzoekers in de VS en Europa, maar dit is meer dan alleen onderzoek. We willen echt een impact hebben op de dans- en gymnastiekprestaties. We zijn voortdurend op zoek naar teams en dansgezelschappen over de hele wereld die het willen proberen om de prestaties en het welzijn te verbeteren”, zegt hij. " Stuur me een e-mail als ons onderzoek je intrigeert."

95 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page