top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoofd van de OECD zegt dat Israël zich moet concentreren op het verminderen van bureaucratische romp


Mathias Cormann en premier Bennett. Foto GPO


Tijdens zijn bezoek aan Israël zei de secretaris-generaal van de OECD, Mathias Cormann, dat Israël zich moet concentreren op het dichten van sociaaleconomische lacunes, het verminderen van bureaucratische rompslomp en het stimuleren van het concurrentievermogen en de productiviteit in zijn economie buiten de levendige technologiesector.


Cormann, een voormalige Australische politicus die in juni 2021 de secretaris-generaal van de OECD werd, prees de economische groei van Israël in de afgelopen decennia "als gevolg van structurele hervormingen [en] effectief macro-economisch beheer", zijn goed presterende technische industrie, zoals evenals de wijze waarop het land omging tijdens de twee laatste pandemie golven van Covid-19.


"Israëls succesvolle COVID-19-beheer is een van 's werelds meest geavanceerde en flexibele, waardoor Israël volledig openblijft tijdens de vierde en vijfde golf, en is een inspiratie geweest voor andere landen", zei hij.Volgens de OECD herstelde de Israëlische economie in 2021 sterk, met een stijging van naar schatting 6,3% aangevoerd door de technologiesector, en voorspelde verdere groei in 2022.


Volgens Cormann verwacht de OECD dat "het robuuste economische herstel van Israël dit en volgend jaar zal voortduren."


Maar het land staat ook voor langdurige uitdagingen, zoals een lage productiviteit (geschat door de OECD op 35% lager dan de best presterende van de organisatie), veroorzaakt door de ongelijkheid tussen de technische sector en meer traditionele sectoren, sterk gereguleerde sectoren zoals de maakindustrie en toenemende sociaaleconomische verschillen.


"Sommige van de structurele uitdagingen waarmee Israël wordt geconfronteerd, houden verband met zijn economie met twee snelheden en de noodzaak om de sociaaleconomische kloof te overbruggen om economische prestaties te bevorderen", zei Cormann zondag tijdens de kabinetsvergadering.


“De opmerkelijke productiviteit van de levendige hightechsector van Israël staat in schril contrast met de lagere productiviteitsniveaus in meer traditionele achterblijvende sectoren die feitelijk het grootste deel van de arbeidskrachten in Israël in dienst hebben. Dit blijft leiden tot langzamere winsten in de totale productiviteit, "zei hij.


De technische sector van Israël is goed voor ongeveer 10% van de beroepsbevolking, maar is volgens het ministerie van Economische Zaken “de belangrijkste bron van exportgroei”.


Volgens de beoordeling van de OECD, "als Israël zijn niveau van bureaucratie en overregulering in sommige van de sectoren die het door de jaren heen heeft opgebouwd zou verminderen, zou dat zeker helpen de concurrentie te stimuleren, de prestaties te verbeteren en de prijzen te verlagen", voegde Cormann eraan toe.

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page