top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-chef Aviv Kohavi in Auschwitz: “We zagen de gaskamers en zagen de crematoria"


De meest krachtige foto. IDF-commandanten olv van Chef-staf Kohavi lopen door de poort van concentratiekamp Auschwitz. Foto IDF-woordvoerderseenheid.


Zondag begon de chef van de generale staf, Luitenant-Generaal (LTG) Aviv Kohavi, aan zijn eerste officiële bezoek aan de Republiek Polen. De chef van de generale staf bezocht het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau samen met een delegatie van gevechtscommandanten van het operationele niveau van alle afdelingen van de IDF.


Als onderdeel van de rondleiding bezocht de Chef van de Generale Staf Blok 27, het Joods Paviljoen. Daar vond LTG Kohavi de namen van zijn familieleden die tijdens de Holocaust zijn vermoord. Na de rondleiding nam de chef van de generale staf deel aan een ceremonie die werd gehouden door de delegatie gewijd aan de menselijke geest en het joodse heldendom in Birkenau.


Na de rondleiding had de chef van de generale staf een ontmoeting hebben met de chef van de generale staf van de Poolse strijdkrachten, generaal Rajmund Andrzejczak, in de stad Warschau. Deze bijeenkomst is een directe voortzetting van het bezoek van generaal Andrzejczak aan de staat Israël vorige week, als onderdeel van de International Operational Innovation Week van de IDF, en als onderdeel van de samenwerking tussen de twee militairen.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Chef van de Generale Staf, LTG Aviv Kohavi:

“Je hoeft geen historicus of onderzoeker te zijn om de gruweldaden van de Holocaust te begrijpen: je moet een mens zijn! De kuilen vol skeletten en lijken en de crematoria schreeuwen het uit vanuit de bossen en de vernietigingskampen. Elke persoon die liegt en de waarheid van deze verwoestende en pijnlijke geschiedenis ontkent, is een persoon die vandaag gemakkelijk liegt en dat in de toekomst zonder aarzeling zal blijven doen. Dit is een extra herinnering dat dergelijke mensen geen enkele mogelijkheid mogen hebben om dodelijke wapens te ontwikkelen. We zijn hier niet gekomen om woedend of hatelijk te zijn, maar om de herinnering en de gevolgen ervan te versterken. We kwamen om ons in te leven in de pijn en proberen de betekenis van het onbegrijpelijke te ontcijferen.”


Chef-staf Kohavi. Foto IDF-woordvoerderseenheid


“Als jullie, de slachtoffers van de Holocaust, de kans kregen om nog een laatste wens te doen voordat je op de drempel van de put stond die je net had gegraven, als je een fractie van een seconde kreeg om na te denken, na het fluisteren van 'Shema Yisrael' ("Hoor, o Israël" een belangrijk Joods gebed), zou je waarschijnlijk hebben gewild dat de Joodse natie hun eigen beschermingsmacht had, om elke vijand op eigen kracht af te wenden en af ​​te weren. U had toen niet kunnen bedenken dat uw kleinkinderen, of in ieder geval de kleinkinderen van de buren, de uniformen van het Hebreeuwse leger zouden dragen, en dat wij, zestien eenheids- en bataljonscommandanten, hier vandaag zouden staan ​​als de vertegenwoordigers van deze generatie van dat leger.”


“De families van verschillende van deze commandanten werden vermoord in de vernietigingskampen en de bossen eromheen. Sommigen zijn hier vermoord. Andere leden van hun families vochten tegen de nazi's als partizanen of als soldaten in het Rode Leger. Veel van de commandanten zijn ook de kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. Toen het tijd was voor hun dienstplicht, droegen ze trots hun IDF-uniformen en verklaarden ze 'ik zweer' als hun eed van loyaliteit. Sindsdien verdedigen ze de staat Israël: vechten, hun leven riskeren en operaties leiden.”


Foto IDF-woordvoerderseenheid


'Je zou zo trots op ze zijn geweest. Ik ben trots op hen, ook namens jou. We staan ​​hier, over uw graven, met de nederigheid en moed om u te eren en u te vertellen dat op onze uniformen, in plaats van de gele ster, er nu IDF-symbolen en campagnemedailles zijn die oorlogen en operaties aanduiden waarin we de burgers van de staat Israël en heeft onze vijanden afgewend.”


“We staan ​​hier vandaag, zestien bataljons- en eenheidscommandanten, die elk het bevel voeren over een eenheid die unieke vermogens en militaire kracht vertegenwoordigt, een kracht die ons in staat stelt de staat Israël en zijn burgers te verdedigen. Ze maken deel uit van de IDF die consequent opereert tegen vijanden en verdedigt in zes verschillende arena's, door dreigingen te voorkomen, te initiëren, toe te slaan en lokale en regionale afschrikking in te stellen. We staan ​​hier, op deze grond van menselijke resten, met de grond van de staat Israël op de zolen van onze laarzen.”


“Zelfs mijn familie, die vijftig kilometer van dit kamp woonde en ook hun lot in dit kamp ontmoette, had niet kunnen bedenken dat hun nakomeling hier zou staan ​​en de mogelijkheid zou hebben om tegen hen en de resterende zes miljoen te zeggen dat ik kreeg het voorrecht het bevel te voeren over de Israel Defense Forces, een professioneel en moreel leger en een van de meest prominente en geavanceerde legers ter wereld, een leger van het volk dat de natie verdedigt.”


“We zullen terugkeren en ons inzetten voor het voortzetten van onze bijdrage aan de opbouw van de staat Israël en zijn volk, evenals zijn veiligheid en zijn geest – een geest van moraliteit, ethiek en tolerantie. Eén voor één keren we terug naar onze routines, en streven we ernaar om als mens en als burger te verbeteren. We zullen één hand uitstrekken en jullie, de slachtoffers, groeten, en we zullen de andere hand vastgrijpen en onze hoop grijpen.”


160 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page