top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ido Edri, 24: Shin Bet-agent buiten dienst bleef op de rave om te helpen. Gedood door Hamas-terroristen op het Supernova-muziekfestival op 7 oktober

Ido Edri, Foto via Times of Israel


Dit is een artikel uit de Times of Israel reeks Those We Have Lost.


Ido Edri, 24, uit het kleine Moshav Gibton bij Rehovot, werd op 7 oktober vermoord door Hamas-terroristen tijdens het Supernova-muziekfestival.


Ido, een medewerker van de Shin Bet-organisatie, was ongewapend tijdens de rave, maar kwam volgens overlevenden onmiddellijk in actie toen de terroristische invasie begon. Hij leidde mensen naar de uitgangen, werkte samen met bewakers en politieagenten die ter plaatse waren en behandelde de gewonden, waaronder Bar Zohar , die uiteindelijk aan haar verwondingen bezweek.


De laatste bekende foto van Ido die levend is, toont hem terwijl hij een gewonde feestganger behandelt naast een voertuig. Zijn vrienden zeiden dat Ido weigerde om de feestlocatie te verlaten, zelfs toen ze hem smeekten, en ervoor koos om achter te blijven en te proberen te helpen op welke manier dan ook. Alle vrienden waarmee hij de rave bezocht, wisten te overleven.


Tijdens een ceremonie op Memorial Day zei zijn vader dat Ido "een charmante jongeman was, een liefhebber van mensen en het land", die "tot zijn laatste adem" tegen de Hamas-invasie van de rave vocht. Kort voor 9 uur 's ochtends, zei hij, sprak hij met Ido aan de telefoon, "en ik begreep dat het ergste van alles was gebeurd, ik wist dat de situatie ernstig was, ik hoorde de nood in zijn stem, ik wist dat ik hem niet kon helpen."


Zijn lichaam werd een dag na de aanval geïdentificeerd. Hij werd op 8 oktober begraven in Rehovot. Hij laat zijn ouders, Reut en Hanan, en zijn jongere broers en zussen Yonatan en Tamar achter.


Volgens een lofrede op de Shin Bet-website begon Ido zijn verplichte militaire dienst in 2017 en diende hij in de Golani Brigade, waar hij uiteindelijk opklom tot de rang van luitenant en de positie van plaatsvervangend commandant van Golani's 13e bataljon.


Hij was pas begin 2023 begonnen met werken in de Shin Bet. Het bureau zei zelfs vanaf het begin: “Ido vertoonde een hoge zelfdiscipline, zeer goede professionele capaciteiten, ernst, een sterke arbeidsethos en een verdiepende en opwindende motivatie om blootgesteld aan nieuwe werelden en om zich te ontwikkelen in het bureau. Zijn superieuren zeiden: “Ido viel op als een sociaal leider, bewust van zijn omgeving, verantwoordelijk en bescheiden – die ervoor zorgde dat hij hielp en er was voor zijn vrienden en collega’s.”


Zijn vrienden herinneren zich dat hij als kind basketbal speelde en dat hij de grappigste van de groep was. Hij hield ervan om in het weekend los te gaan en te feesten.


Ido's goede jeugdvriend, Adi Taub, schreef op Facebook dat hun WhatsApp-vriendengroep 'Ido Edri's vrienden' heet, omdat 'jullie het middelpunt zijn, de sleutel'.


“Je bent een man van feestjes, een man van plezier; je stelde jezelf doelen en je verpletterde ze allemaal. Je lach is aanstekelijk, je glimlach is omarmend, jij bent de persoon die mij het meest aan het lachen maakte en mij het meest kalibreerde.”


In een bericht over wat zijn 25e verjaardag zou zijn geweest, merkte Ido's moeder, Reut, op dat hij dit meestal zou vieren met een groot feest, "omdat je er nooit van zou dromen dat je je miljoen vrienden niet zou hebben."


“In je leven bracht je me complete en totale vreugde, ware liefde en een zeldzame band tussen moeder en zoon, inclusief urenlange diepgaande gesprekken en onthullingen,” schreef ze. “Op je bescheiden, rustige en vriendelijke manier wist je met je volwassenheid dat je me kon steunen en mijn eiland van zelfvertrouwen en eindeloze trots kon zijn.”


"Je was een enorm licht in het leven van zoveel mensen," vervolgde Reut. "Ik wou dat ik je vandaag eindeloos kon overladen met cadeaus, liefde en lekkernijen. Je hield zo veel van lekkernijen, je hield zo veel van het leven — je hield gewoon zo veel van."

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page