top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Iemand nog een etrog?


Foto via Wikimedia Commons


De citroen (etrog in het Hebreeuws) is betrokken bij mysterieuze dingen. Er zijn mensen die geloven dat het deze hobbelige citrusvrucht was die ervoor zorgde dat Adam en Eva uit de Hof van Eden werden verdreven.


En er zijn mensen die geloven dat het een van de geheime ingrediënten is in Tubi 60, de populaire Israëlische sterke drank waarvan beweerd wordt dat hij geen katers veroorzaakt.


Eén ding is zeker: de etrog is een van de vier soorten – samen met palm, wilg en mirte – die in de hand worden genomen en waarmee wordt gezwaaid als onderdeel van de rituelen van de oogstvakantie van de week van Soekot.Israëli's kopen ongeveer 2 miljoen citroenen vóór Soekot, en na de vakantie stoppen veel mensen ze in de sokken la als natuurlijke sachets. Anderen maken marmelade of gekonfijte etrogschillen.


Wat nog steeds een heleboel overtollige etrogim (dat is het meervoud van etrog) achterlaat, geteeld op ongeveer 10 Israëlische boerderijen.


Aangezien de etrog niet het soort fruit is dat je uit de hand zou eten of in een fruitsalade zou gooien - het is erg droog met een zeer dikke schil - gebruiken sommige ondernemende individuen het overschot als basis voor alcoholische dranken. ISRAEL21C ging op onderzoek uit.


Morad Winery in Yokne'am Illit maakt etrog-likeur (evenals sinaasappel-, kersen-, meloen-, passievrucht-, grapefruit-, appel-, amandel-, granaatappel-, lychee- en ananaslikeuren) en brouwerij The Dancing Camel in Tel Aviv maakt een seizoensgebonden witbier in Belgische stijl genaamd 'Trog wit op smaak gebracht met "hopen etrogim."


Etrogcello


Meir Ary, een 41-jarige landbouwonderzoeker die in 2015 vanuit Costa Rica naar Israël verhuisde, begon een bedrijf dat een ambachtelijke alcoholische drank maakte die hij Etrogcello noemt.


Etrogcello is een volledig natuurlijke Israëlische versie van Italiaanse limoncello, gemaakt van in Israël geteelde etrogschillen en -sap, waaraan alleen water, suiker en alcohol zijn toegevoegd.


Het exacte recept voor de intense geelgroene likeur is ontwikkeld na vele uren van vallen en opstaan ​​met recepten die hij online vond (hier is er een die drie citroenen, wodka en suiker gebruikt).


"Ik heb verschillende batches gemaakt en mensen ze laten proeven", vertelt Ary aan ISRAEL21c.Met geld uit eigen zak en een Headstart-campagne in 2018 produceerde hij 450 flessen Etrogcello in een kleine fabriek in Jeruzalem.


Vorig jaar groeide zijn productie tot 1.800 flessen, die in Israël online en op marktkraampjes zoals Sarona in Tel Aviv werden verkocht.


Ary heeft dit jaar geen Etrogcello gemaakt omdat het een sabbatjaar is voor de Israëlische landbouw.


Hij bracht de tijd door met het bezoeken van zijn familie in Costa Rica, waar zijn overgrootvader van moederskant de opperrabbijn was, en het verkennen van locaties in Israël om een ​​grotere Etrogcello-fabriek te openen. Hij is ook op zoek naar een binnenlandse bron van organische etrogim.


Ary beschouwt de etrog als een 'soulful fruit' met veel spirituele eigenschappen.


Hij gebruikt zeven etrogim per fles van 750 ml - zeven staat voor voltooiing en perfectie in het jodendom. De likeur distilleert 40 dagen, hetzelfde aantal dagen dat Mozes op de berg Sinaï was en de tafelen van de wet ontving. Etrogcello heeft 26 procent alcohol en 26 is het numerieke equivalent van de Hebreeuwse letters van Gods naam.


Bovendien, zegt Ary, vertegenwoordigt de etrog in het joodse denken het hart, en "Etrogcello brengt deze unieke smaak in de harten van iedereen."


Meer weten over de etrog? Klik hier om 10 leuke weetjes te lezen.276 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page