top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In 1936 uit nazi-Duitsland gesmokkelde Thora rol te zien in het Yad Vashem museum


Thora-rol uit de synagoge in Archshofen die Siegfried Rosenheimer meenam toen hij Duitsland verliet nadat de nazi's aan de macht waren gekomen. Foto Yad Vashem


Vijf generaties van de familie Rosenheimer werden geboren in de stad Archshofen, in de buurt van Würzburg, vanaf het moment dat de familie zich daar in het begin van de 19e eeuw vestigde. In de jaren dertig verhuisden de broers Theodor en Moshe Rosenheimer naar Würzburg, waar ze hun brood verdienden met textiel en onroerend goed. Hun jongere broer Siegfried bleef in Archshofen, waar hij diende als synagoge bode.


Nadat de nazi's aan de macht waren gekomen, reisde Theodor Rosenheimer naar srael (Mandaatgebied Palestina) terug. Hij keerde terug naar Europa, ervan overtuigd dat zijn familie Duitsland moest verlaten en naar Israël moest emigreren.


Eind 1936 emigreerden Theodor en Siegfried en hun families, en hun moeder Sally naar Eretz Israël op het passagiersschip "Galila". Moshe en zijn familie volgden uiteindelijk.


Siegfried realiseerde zich voor zijn vertrek dat er geen toekomst was voor de Joodse gemeenschap in Archshofen, en besloot een risico te nemen en de synagoge Thorarol, Shofar (rituele ramshoorn) en enkele Joodse boeken mee te nemen. Hij verstopte deze spullen in een smalle container, zodat ze niet zouden opvallen tussen de rest van de bezittingen van de familie.


Korte tijd na het vertrek van de Rosenheimers verlieten de meeste Joden van Archshofen de stad. De weinige overgebleven Joodse inwoners werden na het uitbreken van de oorlog naar de kampen gedeporteerd.


De familie Rosenheimer op het dek van de "Galila", op weg naar Eretz Israël. Foto Yad Vashem


De eerste jaren na de immigratie van het gezin naar Israël, werd de Thora-rol gebruikt in de geïmproviseerde synagoge die door Midden-Europese immigranten in Haifa was opgericht. Na het overlijden van Siegfried en Grete Rosenheimer werd de rol overgebracht naar de kibboets Beit Hashita.


Vele jaren later werd de Torah-rol geschonken aan de Yad Vashem Artifacts Collection voor het nageslacht, ter nagedachtenis aan de Joodse gemeenschap van Archshofen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page