top of page

In Israël is verband ontdekt tussen 2e Pfizer injectie en hartproblemen bij mannen onder de 30 jaar


Ter illustratie. Screenshot MDA


Naar aanleiding van een bericht van het ministerie van Volksgezondheid verschijnen er in de Israëlisch pers berichten dat er een waarschijnlijk verband bestaat tussen de tweede dosis van het Pfizer-BioNtech-vaccin en tientallen gevallen van myocarditis, een ontsteking van de hartspier, bij mannen onder de 30 jaar.


Een aantal gevallen van myocarditis die werden gemeld na een tweede injectie met het Pfizer coronavirusvaccin hielden waarschijnlijk verband met de inenting, maakte het ministerie van Volksgezondheid dinsdagavond bekend. In de meeste gevallen ging het om jonge mannen.


Nadat het ministerie rapporten had ontvangen over enkele gevallen die nauw waren gediagnosticeerd na een coronavirusvaccinatie, werd een commissie van deskundigen op het gebied van volksgezondheid die gespecialiseerd zijn in epidemiologie, leden van het National Center for Disease Control en academici van de Universiteit van Tel Aviv, Technion-Israël Institute of Technology en de universiteit van Haifa, aangesteld om de kwestie te onderzoeken.


Volgens het ministerie ontdekten ze dat er van december 2020 tot mei 2021 in het hele land 275 gevallen van myocarditis waren gemeld, waarvan 148 in rond het moment waarop de patiënt een tweede vaccindosis kreeg.


Zevenentwintig gevallen, van de 5.401.150 die een injectie kregen waaronder 11 mensen met reeds bestaande aandoeningen, werden kort na de eerste dosis gemeld. Dat nam echter toe tot 121 gevallen, waaronder 60 mensen met reeds bestaande aandoeningen binnen 30 dagen na de tweede vaccinatie.


Veel van de gevallen werden gemeld bij mannen van 16-30 jaar, en vooral bij de leeftijd van 16-19. Bovendien werden de meeste patiënten in minder dan vier dagen uit het ziekenhuis ontslagen en werd 95% van de gevallen als licht beschouwd.


“De verbinding is sterker bij jongeren van 16-19 jaar in vergelijking met andere leeftijden en neemt af naarmate de leeftijd stijgt. In de meeste gevallen is het een milde ziekte die binnen een paar dagen overgaat.” Eén sterfgeval was gekoppeld aan myocarditis, maar niet overtuigend bewezen, aldus het rapport.


De voorlopige bevindingen van het rapport over een mogelijk verband tussen het vaccin en myocarditis werden eind april voor het eerst uitgelekt door Channel 12 News. Channel 12 noemde twee gevallen van mensen die aan de ziekte bezweken. Het rapport vermeldde echter dat er geen zekerheid bestond over het verband tussen deze gevallen en het vaccin. De gevallen werden niet genoemd in de aankondiging van het ministerie van Volksgezondheid.


Volgens het ministerie van Volksgezondheid zal een aanbeveling met betrekking tot de vaccinatie voor kinderen van 12-15 jaar worden opgesteld door het epidemiologische team en worden gecommuniceerd aan de directeur-generaal van het ministerie.


Pfizer zei in een verklaring dat het op de hoogte is van de Israëlische observaties van myocarditis en merkt op dat er geen causaal verband met zijn vaccin is vastgesteld.

Bijwerkingen worden grondig beoordeeld en Pfizer vergadert regelmatig met de afdeling Vaccinveiligheid van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid om de gegevens te beoordelen.


Een adviesgroep van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention adviseerde vorige maand verder onderzoek naar de mogelijkheid van een verband tussen myocarditis en mRNA-vaccins, waaronder die van Pfizer en Moderna Inc.14.051 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page