top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In Israël leren Russen en Oekraïners zij aan zij koken


Russische en Oekraïense immigranten leren samen koken in het zuiden van Israël. Foto met dank aan JNF-USA via ISRAEL21c


Zestien Russen en Oekraïners hebben zojuist hun opleiding tot chef-kok afgerond, terwijl ze aan hun nieuwe leven in Israël beginnen.


Hun thuislanden zijn misschien in oorlog, maar in Israël zijn ze verenigd als onderdeel van één grote familie.


Ze leerden de vaardigheden die ze nodig hebben om in professionele keukens te werken, dankzij een gratis Joods Nationaal Fonds-VS- programma in Beersheva, de onofficiële hoofdstad van de zuidelijke Negev-woestijnregio van Israël.


Alle deelnemers aan de Russische en Oekraïense chef-kokschool op hun eerste dag. Foto met dank aan JNF-USA via ISRAEL21c


Ze passen zich aan aan een geheel nieuwe levensstijl, waarbij hun plotselinge verhuizing naar Israël werd versneld door de invasie van Poetin in februari 2022.


En naar een nieuw culinair landschap waar minder vraag is naar pelmeni (vleesknoedels), borsjt of beef stroganoff.


In plaats daarvan bereiden ze Israëlische favorieten zoals falafel en hummus , maar ook pastagerechten, salades, vlees, gebak en meer bij Michlelet Hashef (Chef College). Ze leren ook zich aan te passen aan de Israëlische voorkeuren voor meer keuzes en grotere porties.

Shimshon pronkt met de groente pasjtidot (quiches) die hij heeft gemaakt tijdens de kookles van JNF-USA. Foto met dank aan JNF-USA via ISRAEL21c


Zuiderse keuken

In het jaar na de invasie vluchtten ruim 15.000 mensen vanuit Oekraïne naar Israël, en minstens tweemaal zoveel vanuit Rusland.


Het Lauder Employment Centre van JNF helpt iedereen die werk zoekt in de Negev-regio, en leidt immigranten en Israëliërs weg uit de drukke driehoek Jeruzalem-Tel Aviv-Haifa, waar momenteel 80 procent van de bevolking van het land woont.


Anat Bondarenko, directeur van het programma Olim (Immigranten) van de Negev, heeft een speciaal project opgezet om nieuwkomers uit Rusland en Oekraïne voor te bereiden op werk in Israëlische keukens.


Ze werd geboren in Israël, verhuisde op haar negende naar Oekraïne en keerde binnen enkele weken na de invasie terug.


Bondarenko vertelt dat sommigen van de cursisten al culinaire ervaring hebben, maar voor anderen is het een compleet nieuwe carrière.


Liefde bij de eerste hap

Boris Fridman, 37, verhuisde een jaar geleden vanuit Sint-Petersburg met zijn vrouw en twee jonge kinderen naar Israël.


Hij had een goedbetaalde baan als projectmanager voor het staatsenergiebedrijf en gaf leiding aan een team van vijftig mensen die een gasverwerkingsinstallatie ontwierpen.


‘Ik heb er altijd aan gedacht om naar Israël te verhuizen’, zegt hij, ‘maar de vreselijke gebeurtenissen in Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat ik deze beslissing heel snel heb genomen. Ik voel me niet op mijn gemak met de situatie in Rusland.”


Hij beschikt niet over de Hebreeuwse vaardigheden om hier in projectmanagement te werken, dus probeerde hij zich om te scholen tot full-stack developer, maar hij had er een hekel aan.


“Ik begreep er niets van, ik kon niet slapen, ik kon niet eten”, zegt hij tegen ISRAEL21c. “Toen was ik op een dag door WhatsApp-berichten aan het scrollen en zag ik dat het JNF kooklessen aanbood.


“Het leek mij een goed idee, omdat ik erg van koken houd. Ik vind het leuk om de reactie van mensen te zien als ze het voedsel eten dat ik maak.”


Het was liefde bij de eerste hap. “Na de eerste les had ik een goed gevoel over mezelf. Ik besloot een kookblog op Instagram te starten .”


De culinaire horizon

Fridman is een van de zes mannen en tien vrouwen in het parcours, vier uit Oekraïne en twaalf uit Rusland. Zeven weken lang volgden ze drie lessen van een halve dag per week.


Uiteindelijk gingen ze het tegen elkaar opnemen in een MasterChef-achtige wedstrijd, bijgewoond door restaurant- en hotelchefs die graag nieuw talent wilden werven.


Boris Fridman en zijn unieke burgerrecept. Foto met dank aan JNF-USA via ISRAEL21C


Ze strijden om banen bij Giraffe (Aziatisch-Amerikaanse fusionrestaurantketen); Kampai sushi-grill; Cramim, een van Israëls toonaangevende chef-kokrestaurants; Kedma-hotel in Sde Boker; Aquaria-restaurant in Beersheva; en banketbakker-chocolatier Moran Tabiv Zeda.


Fridman presenteerde zijn unieke hamburgerrecept aan de juryleden, terwijl medestudent Dmitriy Gulidov, 39, uit Tsjernihiv, Oekraïne, sushi serveerde.


De sushi van Dimitri Gulidov. Foto met dank aan JNF-USA via ISRAEL21c


Gulidov vluchtte met zijn gezin in april 2022, nadat hij zich twee weken lang had schuilgehouden voor raketten in de kelder van zijn huis.


Hij zegt dat de Russen zijn stad een dag na hun vertrek bezetten en de brug vernielden die hun ontsnappingsroute was geweest.


Hij en zijn vrouw Olga, zoon Vladimir, 14, en dochters Varvara, 11, en Vasilisa, drie, trokken in bij zijn schoonfamilie in Ashkelon, in het zuiden van Israël.


Gulidov zegt via een tolk tegen ISRAEL21c dat hij in restaurants in Oekraïne heeft gewerkt, maar nu leert een grotere verscheidenheid aan gerechten te bereiden en in een koosjere omgeving te werken.


Dmitriy Gulidov, een chef-stagiair uit Oekraïne. Foto met dank aan JNF-USA via ISRAEL21c


Hij zegt dat de Israëlische keuken lichter is, met meer groenten en bonen, dan in Oekraïne.


Hij werkte in een fabriek nadat hij in Israël was aangekomen. Hij vond het niet leuk, maar hij heeft er vertrouwen in dat de kokscursus zal leiden tot een baan die hij leuk zal vinden.


Zoals broers

Het land van Gulidov en het land van Fridman zijn weliswaar in oorlog, maar voor de studentkoks is dat geen probleem.


“Oekraïense mensen zijn als broers voor mij”, zegt Fridman. “Ik heb daar veel vrienden.”


Hij zegt dat iedereen in de cursus met elkaar overweg kon. “Het maakt geen verschil. We zijn gewoon een groot team; we doen alles samen."


Gulidov gaf tijdens de cursus een medestudent uit Moskou een ritje van Ashkelon naar Beersheva. “Alles is positief; er is geen conflict”, zegt hij.


Studenten in de culinaire klas van JNF-USA beginnen aan hun cursus. Foto met dank aan JNF-USA via ISRAEL21c


Tali Tzour, stafchef van het Joods Nationaal Fonds VS in Israël, is het daarmee eens.


“Er is hier geen sprake van een dilemma”, zegt ze. “Ze rennen allemaal weg uit hun land en Israël is hun toekomst. Er is geen gevecht tussen hen. Hier zijn we allemaal Joods en Israëlisch, dus het maakt niet uit of je uit Rusland, Oekraïne of waar dan ook komt”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


“Zodra de oorlog begon, was het niet alleen het Joodse volk in Oekraïne dat wilde vluchten. Het Joodse volk in Rusland voelde zich ook onveilig, dat het voor hen urgent was om ook naar Israël te verhuizen, dat dit voor hen de veiligste plek is om te wonen.”


Wereld keukens

Michlelet Hashef-docent Yonatan Mishleh leerde de studentenchefs over Thaise, Japanse, Italiaanse en andere wereldkeukens. Hij legde ook culturele en culinaire verschillen uit.


“Israëliërs zien graag dat er veel eten op hun bord ligt, zelfs als ze het niet eten”, zegt hij.


“Onze missie is om de studenten een solide basis te geven in klassieke culinaire technieken. We bieden een gestructureerd raamwerk en geven voorlichting over koosjere culinaire normen die vaak nodig zijn voor werkgelegenheid in de diverse eetgelegenheden van Israël.”


Mishleh zegt dat het enorm de moeite waard is geweest om met de immigrantenstudenten te werken. Zijn enige spijt is dat er een einde aan is gekomen.


33 weergaven1 opmerking

1 Comment


Roni Stoker
Roni Stoker
Sep 24, 2023

Voor de start van Yom Kipur kan Israël wensen dat veel en veel meer Joden uit Oekraïne en Rusland zouden de weg naar Israël vinden. De grote Aliya van de jaren 90 uit de Sovjet-Unie, heeft Israël een gigantische boost gegeven. Het succes van de Israëlische hightech en andere technologieën is te danken aan deze mensen. Meer, Russische en Oekraïense Olim betekent meer succes voor het land.

Like
bottom of page