top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In Israël ontwikkelde diagnostische kit laat zieke astronauten in de ruimte zelfdiagnose stellen


De Israëlische astronaut Eytan Stibbe voert het CRISPR-experiment uit op het internationale ruimtestation ISS. Foto met dank aan de Ramon Foundation en Israel Space Agency


Een uniek experiment aan boord van het internationale ruimtestation ISS bewees dat een in Israël ontwikkelde diagnostische kit de virussen en bacteriën die bemanningsleden tijdens ruimtemissies infecteren, nauwkeurig kan identificeren.


De Israëlische astronaut Eytan Stibbe voerde het experiment uit als onderdeel van de Ramon Foundation en de Rakia-missie van Israel Space Agency naar het internationale ruimtestation in april.


De studie werd geleid door Dudu Burstein van de Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research aan de Universiteit van Tel Aviv, en Gur Pines van de Volcani Center Agricultural Research Organization.


Het CRISPR-Cas-systeem (geclusterd regelmatig op afstand van elkaar geplaatste korte palindroomherhalingen) beschermt bacteriën tegen virussen. Bacteriën gebruiken CRISPR-Cas als een soort moleculaire "zoekmachine" om virale sequenties te lokaliseren en uit te schakelen.


Volgens Burstein bewezen de resultaten van het experiment de mogelijkheid om nauwkeurige op CRISPR gebaseerde diagnoses uit te voeren, zelfs in een omgeving met vrijwel geen zwaartekracht, zo zei hij tegen ISRAEL21C.


Deze methode vereist minimale apparatuur en is eenvoudig te bedienen, waardoor een snelle diagnose van ziekten en pathogenen mogelijk is, zelfs bij langere verkenningen van de maan en Mars.

Dan Alon, links, David Burstein en Gur Pines bespreken de experimentele diagnosekit. Foto door Ella Rannon


Burstein legde uit dat de omstandigheden in de ruimte "extreem problematisch zijn en dat de behandelingsmethoden beperkt zijn. Het is dus essentieel om ziekteverwekkers op een snelle, betrouwbare en eenvoudige manier te identificeren. Testen zoals PCR, waar we nu allemaal bekend mee zijn, vereisen geschoold personeel en relatief complexe apparatuur.”


Met de kit die promovendus Dan Alon en onderzoeker Karin Mittelman voor Stibbe hebben gemaakt om in de ruimte te testen, zei hij, kan "het hele proces in één kleine reageerbuis worden uitgevoerd, zodat het kan voldoen aan de behoeften van de astronauten."


Dergelijke kits, zo concludeerde hij, "kunnen toekomstige astronauten helpen bij hun buitenaardse missies."


15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page