top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Israëlische astronaut Eytan Stibbe is terug op aarde


Eytan Stibbe zet eerste stappen. Screenshot YouTube


Na twee weken, in plaats van de geplande week, in een baan om de aarde en verschillende vertragingen als gevolg van ongunstig weer, is de tweede Israëlische ruimtevaarder ooit, Eytan Stibbe, maandagavond veilig in de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida geland, samen met zijn collega's ruimtevaarders.


De 64-jarige investeerder-filantroop en voormalig gevechtspiloot, en zoon van Nederlandse ouders, is de tweede Israëliër die ooit een ruimtevlucht maakte na astronaut Ilan Ramon, die omkwam bij de ramp met de Space Shuttle Columbia in 2003.


Na een duizelingwekkende afdaling lande de SpaceX Dragon-capsule met de bemanning van de Axiom-1 om 13:06 uur lokale tijd, 20.06 uur Israëlische tijd, zachtjes in de Atlantische Oceaan bij Jacksonville aan vier enorme parachutes.


"Dragon Endeavour is naar huis teruggekeerd met de Axiom-1 Crew", zei een omroeper, terwijl een bergingsschip op weg naar de capsule ging.


Het ruimteschip werd liefkozend een "geroosterde marshmallow" genoemd vanwege de schroeiplekken op het hitteschild van het opnieuw in de atmosfeer komen met28.000 km / h.

Het markeert het officiële einde van de eerste volledig privé-missie naar de buitenpost in een baan om de aarde - en een keerpunt in het doel van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om het ruimtegebied genaamd lage baan om de aarde te commercialiseren.


"Welkom thuis, Axiom-1!" tweette NASA-chef Bill Nelson. "Alle vooruitgang die we hebben gezien in de commerciële ruimtesector zou niet mogelijk zijn zonder de samenwerking van NASA met de particuliere industrie."


De landing was oorspronkelijk gepland voor afgelopen woensdag, maar de terugvlucht werd een aantal malen uitgesteld vanwege het ongunstig weer.


Stibbe werd bij zijn terugkeer gefeliciteerd door president Isaac Herzog.


“Welkom terug op aarde, Israëlische astronaut Eytan Stibbe! Een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de staat Israël en de ruimtemissie van de mensheid”, schreef Herzog op Twitter.

Stibbe en zijn drie medebemanningsleden - de Amerikaanse vastgoedmagnaat Larry Connor, de Canadese financier Mark Pathy en de ervaren Spaans-Amerikaanse astronaut Michael Lopez-Alegria - vertrokken op 8 april. Axiom Space betaalde SpaceX voor transportdiensten en NASA voor het gebruik van het ISS, terwijl ze de drie tycoons elk $ 55 miljoen in rekening brachten voor het voorrecht.


Mocht u het hebben gemist, de hele terugkeer naar de aarde, de landing en het uit de capsule stappen van de astronauten is in onderstaande video te zien.
39 weergaven0 opmerkingen
bottom of page