top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Inflatie in Israël blijft stijgen; huizenprijs stijging hoogste in 10 jaar


Screenshot YouTube


Inflatie in Israël heeft ook in juli weer records verbroken en is met 1,1% gestegen wat de jaarlijkse inflatie op 5,2% brengt, aldus het CBS. Hoewel in vergelijking met Nederland en andere landen niet zo hoog is dit voor Israëlische begrippen een record.


Opvallende prijsstijgingen in juli waren onder meer vers fruit met een stijging van 8,5%, transport met 3,3%, huisvesting met 1,2% en cultuur en entertainment met 1,2%. Ondertussen daalden de prijzen van kleding en schoeisel met 4%.


Het CBS meldde ook dat de huizenprijzen tussen mei en juni 2022 met 2% zijn gestegen, wat neerkomt op een stijging van maar liefst 17,8% ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar.


De bouwkostenindex steeg in juli 2022 met 0,5%, waarmee de stijging van 6,8% in de afgelopen 12 maanden werd afgetopt, wat naar verwachting de toch al hoge huizenprijzen verder zal opdrijven.


Het rapport merkt op dat de situatie voor huurders niet rooskleuriger lijkt, aangezien Israëli's die hun contracten het afgelopen jaar hebben verlengd, hebben gemeld dat deze met 3,5%-7% zijn gestegen.


Hoewel de inflatie in Israël lager is dan in de VS of in Nederland en andere EU-landen, creëert de combinatie van prijsstijgingen, rentestijgingen, onzekerheid in de technologiesector en vrij stagnerende lonen een van de moeilijkste economische omstandigheden van de afgelopen jaren.


De scherpe prijsstijgingen zal de Bank of Israel, dwingen om de rente opnieuw met mogelijk 0,5% of meer te verhogen na drie en een half jaar waarin de rente stabiel bleef, verhoogde de Bank of Israel de rente van een laagterecord van 0,1% in april tot 1,25% in juli.


184 weergaven0 opmerkingen

Коментари


bottom of page