top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Inflatie in Israël in februari hoger dan verwacht


Screenshot YouTube


De Israëlische consumentenprijsindex (CPI) is in februari 2023 met 0,5% gestegen, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanavond bekend. Dit is de tweede achtereenvolgende maand dat de stijging boven verwachting is, waarbij analisten een stijging van 0,2%-0,3,5% verwachtten.


In de afgelopen 12 maanden is de CPI met 5,2% gestegen, een daling ten opzichte van 5,4% vorige maand, maar boven de analisten voorspelde inflatie van 5,05%.


In februari waren er stijgingen in de kosten van verse groenten en fruit, die met 3,8% stegen, de kosten voor cultuur en amusement stegen met 0,9%, de transportkosten stegen met 0,5% en de huisvestingskosten stegen met 0,4%. Daar tegenover stonden prijsdalingen van kleding en schoeisel met 3,3% en prijsdalingen van communicatie met 0,4%, aldus het statistiekbureau.


De huren bij contractverlenging stegen met 4,4% en de huren bij contracten voor nieuwe huurders stegen met 7,5%.


In februari verhoogde de Bank of Israel de rentetarieven voor de achtste vergadering op rij, waardoor de belangrijkste beleningsrente met 50 basispunten werd verhoogd tot 4,25% – het hoogste niveau sinds 2008.


Het monetairbeleidscomité van de Bank of Israel zal op 3 april haar besluit over de volgende renteverhoging bekendmaken.
30 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page