top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Inflatie in Israël was in maart slechts 0,6%; over de afgelopen 12 maanden 3,5%


Screenshot YouTube


In tegenstelling tot veel andere westerse landen, blijft de inflatie in Israël vooralsnog laag, zo blijkt uit de vrijdag bekendgemaakte cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek.


In maart bedroeg de inflatie slechts 0,6%, minder dan de minimaal verwachte 0,8%, waardoor de inflatie over de afgelopen 12 maanden op 3,5% uitkomt. Dat ligt echter boven het doel van 1% tot 3% de Bank van Israël.


Vanwege de scherpe stijging van de grondstoffenprijzen na de Russische invasie van Oekraïne, heeft de Bank van Israel eerder de afgelopen week haar inflatieprognose voor 2022 fors naar boven bijgesteld van 2% naar 3,6%. De Bank van Israel ziet in 2023 een inflatie van 2%.


De opvallendste prijsstijgingen in maart waren kleding en schoeisel met 4,6%, cultuur en entertainment met 2,1% en transport met 1,6%. Onder de opvallende prijsdalingen in maart waren de dalende de prijzen voor verse groenten en fruit met 2,5%.


De huizenprijzen zijn een verhaal apart, want die stegen in januari-februari met 1,8% ten opzichte van december-januari en zijn de afgelopen 12 maanden met 15,2% gestegen.

40 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page