top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Innovaties zaaien uit een 'nieuwe oogst' van Israëlische boeren


Van links naar rechts: Ido, Nachshon, Sharya en Israel Friedman met hun vader Menachem. Foto door Michael Giladi via ISRAEL21C


Menachem Friedman, 67, is een succesvolle perzik- en nectarineteler op de Golanhoogte. Hij trad in de voetsporen van zijn ouders, Transsylvanische boeren die naar Israël kwamen nadat ze de Holocaust hadden overleefd.


Tegenwoordig moedigen oudere boeren zoals Friedman in de ontwikkelde wereld hun kinderen aan om een ​​lucratievere en veiligere witte boorden carrière na te streven.


Factoren zoals extreem weer, chronisch water- en arbeidstekorten en stijgende transportkosten leidden alleen al in de Verenigde Staten tussen 2011 en 2018 tot meer dan 100.000 sluitingen van landbouwbedrijven.


Toch plantten vier van Friedmans zeven kinderen hun eigen wortels op de familieboerderij: Sharya, 42; Israël, 40; Ido, 35; en Nachson, 29.


"We kozen voor landbouw uit een bewuste keuze dat dit is waar we willen zijn", vertelt Nachshon Friedman aan ISRAEL21c. "Ieder van ons brengt innovatie en een jonge geest met zich mee in een relatief ouderwetse wereld waar veel ruimte is voor vooruitgang."


Dit zijn niet de boeren van weleer. Sharya rondt zijn doctoraat in de archeologie af, Israel en Ido zijn gediplomeerde ingenieurs en Nachshon heeft een master in economie en bedrijfskunde.


Nachshon en zijn vader lanceerden een startup, Mata, om het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten op de boerderij aan te pakken door een autonome methode te ontwikkelen om bomen uit te dunnen - een kritieke maar dure, langzame en arbeidsintensieve taak die de grootte (en dus de prijs) van elk fruit bepaalt .


Mata is een van de weinige vooruitstrevende landbouwondernemingen die in aanmerking komen voor steun van een nieuwe investeringsmaatschappij, Eretz-Noshevet (Settled Land).


Durfkapitaal zou Friedman in staat stellen een prototype te maken van zijn bootstrap-technologie die "de markt van elke teler zal analyseren en zal adviseren welke vruchtgrootte hij moet bereiken om zoveel mogelijk te verdienen aan zijn boomgaarden. Ieder van ons krijgt een ander dunprogramma om tot de juiste vruchtmaat te komen", vertelt Friedman.


"Het financiële rendement van de boeren zal optimaal zijn, waardoor meer boeren in het veld kunnen overleven en de voedselvoorziening over de hele wereld kan worden voortgezet ondanks de verwachte voedselcrisis."


Om de toekomst van de landbouw veilig te stellen


Eretz-Noshevet is voortgekomen uit de organisatie zonder winstoogmerk HaShomer HaChadash (De Nieuwe Garde) die in 2007 werd opgericht als reactie op landbouwcriminaliteit die de afgelegen boerderijen in het noorden en zuiden van Israël trof.


Tegenwoordig helpen duizenden vrijwilligers 1.400 boerderijen te beschermen, zegt HaShomer HaChadash CEO en oprichter Yoel Zilberman, een veeboer van de derde generatie.


Het werd duidelijk dat de gemiddelde Israëlische boer boven de 60 is en dat de volgende generatie niet in het familiebedrijf stapt. Tegelijkertijd zijn er enkele jonge, zakelijk onderlegde boeren zoals Nachshon Friedman met duurzame en frisse ideeën die investeringen nodig hebben.


“Als de rivieren over de hele wereld opdrogen en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de hele wereld in een situatie van voedselonzekerheid brengt, moet Israël iets doen om de toekomst van onze landbouw veilig te stellen. Het moet uit het bedrijfsleven komen en we zagen onszelf als het juiste platform”, vertelt Zilberman aan ISRAEL21c.


Eretz-Noshevet heeft een aantal zware slagmensen in zijn 10-koppige investeringscommissie, waaronder Aleph General Partner Michael Eisenberg, SparkIL CEO Na'ama Ore en RelatedWeb CFO Jason Schwartz.


Elk gekozen project ontvangt een investering van maximaal een half miljoen sikkels (ongeveer € 140.000).


De vergadering van het investeringscomité van Eretz-Noshevet in het Kinneret Innovation Center. Foto met dank aan HaShomer HaChadash vis ISRAEL21C


"Toen we begonnen, zei iedereen dat het goed zou zijn als we 50 geïnteresseerde bedrijven zouden krijgen, maar meer dan 250 meldden zich aan en we moesten na twee en een halve week stoppen met het aannemen van aanvragen", zegt Zilberman. "Het laat gewoon zien hoezeer dit gebied werd verwaarloosd en een zetje nodig had om zijn potentieel te benutten."


Hydrocultuur landbouw


Naast jonge boeren zelf zal Eretz-Noshevet ook baanbrekende startups van meer gevestigde agrarische ondernemers ondersteunen die de volgende generatie boeren zullen helpen.


Een van die ondernemers is de 54-jarige Lior Hessel, die in 1999 hydrocultuur in Israël introduceerde in samenwerking met zijn alma mater, het Technion-Israel Institute of Technology. Zijn ingenieursbureau, GrowPonics , beheert hydrocultuurboerderijen over de hele wereld, waaronder een op het Hawaïaanse eiland van Oracle-medeoprichter Larry Ellison.


Hessel heeft AlgaeNite in 2018 opgericht om een ​​duurzaam alternatief te bieden voor de huidige chemische en organische meststoffen. Chemische meststoffen laten een grote ecologische voetafdruk achter en zijn afkomstig van fossiele brandstoffen, terwijl organische meststoffen duur zijn en vaak farmaceutische en hormoonresten bevatten die in voedsel terechtkomen.


"We hebben besloten om een ​​derde weg te zoeken, omdat we voedsel van hoge kwaliteit moeten leveren tegen redelijke prijzen en het moet duurzaam zijn", zegt Hessel.


De nieuwe oplossing van AlgaeNite, ontwikkeld door prof. Sammy Boussiba van de Ben-Gurion Universiteit , zet stikstof uit de lucht om in kunstmest met behulp van cyanobacteriën, die voor de helft uit bacteriën en voor de helft groenblauwe algen bestaan.


"Ze doen iets buitengewoons: ze binden stikstof uit de lucht en creëren ammoniak met de zon als energiebron", zegt Hessel. “Het is alsof de cyanobacteriën zonnepanelen hebben. Het proces is volledig organisch, duurzaam en CO2-negatief voor de uitstoot.”


Lior Hessel kweekt cyanobacteriën om betaalbare, biologische bio-ammoniakmest te maken. Foto met dank aan AlgaeNite Via ISRAEL21C


AlgaeNite bouwt zijn eerste productiefaciliteit in het zuiden van Israël en zal dat volgend jaar in de Verenigde Staten en Europa doen. Investeringen van Eretz-Noshevet zouden opschaling naar volledige commerciële omvang mogelijk maken.


"Niemand was ooit in staat om deze algenstammen te kweken", zegt Hessel.


“We richten ons op organische meststoffen, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor plantaardige vis- of vleeseiwitalternatieven, diervoeding, cosmetica en bioplastics. Dit zou het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk in de landbouw - en het zal beginnen in Israël."


Meer doen met minder


Onder andere projecten die worden overwogen door Eretz-Noshevet:


  • AdamaChaya (Living Soil), wiens vlaggenschipproduct zaadmengsels zijn voor vegetatiebedekking die de bodem behoudt en verbetert.

  • BiomicAgritech , dat een goedkope zwaartekrachtmethode heeft ontwikkeld voor het neerwaarts telen van groenten op traliewerk met behulp van draaibare buizen, en werkt aan volledig gerobotiseerde kassen.

  • Agrorim , ontwikkelaar van een gewasbeschermingsmiddel gericht op de mottenfamilie via ingekapselde feromonen met vertraagde afgifte.

  • Salicrop , waarvan de biochemische behandeling groentezaden vruchtbaarder maakt in extreme omstandigheden zoals extreme hitte of zout water en bodem.


Zilberman merkt op dat Eretz-Noshevet niet gaat over "een uitgang maken en naar San Francisco gaan. Het gaat om het creëren van banen en voedselzekerheid in Israël, het versterken van het hele ecosysteem. Het gaat erom jonge mannen en vrouwen te motiveren om contact te maken met het land en in de landbouw een reëel en duurzaam economisch potentieel te zien.”


85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page