top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Iran heeft geprobeerd in Nederland technologie voor massavernietigingswapens te krijgen

Ter illustratie. Screenshot YouTube


In een door de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD vernietigend nieuw rapport valt op te maken dat Iran in 2020 heeft geprobeerd technologie te verkrijgen voor massavernietigingswapens, schrijft de Jerusalem Post.


In het in april verschenen inlichtingen rapport, zegt de AIVD "onderzoek te doen naar netwerken die probeerden kennis en materiaal te verkrijgen om massavernietigingswapens te ontwikkelen". Meerdere acquisitiepogingen zijn gefrustreerd door de tussenkomst van de inlichtingendiensten."


Volgens het rapport hebben de Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD "intensief onderzoek gedaan naar een aantal zeer actieve netwerken die betrokken zijn bij proliferatie en gebruikmaken van verschillende derde partijen in Europese landen. Hierdoor werden exportvergunningen geverifieerd en aankooppogingen gefrustreerd."


In het rapport valt verder te lezen dat Syrië, Pakistan, Iran en Noord-Korea ook in 2020 hebben geprobeerd dergelijke wapens en technologieën in Nederland en andere Europeesche landen te verwerven.113 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page