top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël bestempeld verschillende Palestijnse humanitaire NGO's als zijnde een terreurorganisatie

Bijgewerkt op: 23 okt. 2021


Pro-Palestinademonstratie in Amsterdam. Foto Wikimedia Commons / Karen Eliot


Waar NGO Monitor regelmatig aandacht aan heeft besteed blijkt nu uit te komen: de Israëlische regering heeft bekend gemaakt dat verschillende vooraanstaande Palestijnse 'humanitaire' NGO's zijn aangesloten bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Opvallend is dat deze zogenaamde humanitaire organisaties al jarenlang miljoenen euros van o.a. de Nederlandse regering ontvangen.


Dat blijkt uit een verklaring van het ministerie van Defensie, waarin o.a. staat dat: "na een gezamenlijke operatie van de Algemene Veiligheidsdienst (GSS) en het Nationale Contra-Terrorisme Economische Hoofdkwartier (NCO), goedgekeurd door juridische bronnen, ondertekende minister van Defensie Bnei Gantz een bevel waarin zes organisaties van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina in Judea en Samaria werden uitgeroepen tot terroristische organisatie".


Deze organisaties maken deel uit van een netwerk van organisaties die onder dekking van "humanitaire NGO" in de internationale arena opereren namens het Volksfront, om zijn activiteiten te ondersteunen en zijn doelen te bevorderen.


De NGO's die als organisaties gerelateerd aan de terreurorganisatie PFLP zullen worden aangemerkt, zijn onder meer Addameer, Al Haq, Bisan Center, DCI-P, Samidoun en UAWC, organisaties die in ruime mate worden gefinancierd door de Nederlandse regering en andere Europese landen.


"De organisatie is een tak van de terroristische organisatie het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina", is een zin die in het document staat onder het logo van elke NGO, en de URL, het adres en het telefoonnummer van deze terreurorganisatie bevat.


Deze organisaties opereerden onder het mom van 'maatschappelijke organisaties', maar behoren in de praktijk tot, en vormen een arm, van het leiderschap van de organisatie, wiens doel de vernietiging van de staat Israël is door het plegen van terroristische daden.


Deze organisaties worden gecontroleerd door hooggeplaatste leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en hebben veel Hamas-activisten in dienst in veld- en managementfuncties, waaronder agenten die betrokken waren bij terroristische activiteiten.


Deze instanties dienen als dekmantel voor de bevordering en financiering van de activiteiten van de Volksfrontorganisatie. In overeenstemming met de richtlijnen van het hoofdkantoor van de organisatie, die aan de organisatie zullen worden toegewezen om verborgen redenen die verband houden met de angst voor handhavingsmaatregelen die worden genomen door veiligheidsinstanties in Israël en de rest van de wereld.


Al eerder had Israël twee leden van de UAWC gearresteerd voor betrokkenheid bij de moord van Rhina Schnerb, 17, in 2019, waaronder accountant Samir Arbid, die zijn salaris via Nederland kreeg. Later werden nog eens 12 leden van de UAWC opgepakt.


Wat de financiering betreft, dienen deze organisaties, als een belangrijke bron voor de financiering van de activiteiten van de PFLP als geheel en spelen ze een belangrijke rol bij het opbouwen van de macht van de terroristische organisatie. Deze fondsen worden door Hamas gebruikt voor betalingen aan families van veiligheidsgevangenen en "martelaren", salarissen voor activisten, rekrutering van activisten, bevordering van terroristische activiteiten en intensivering, bevordering van de activiteiten van het Volksfront in Jeruzalem en verspreiding van berichten en ideologie van de organisatie.


Uit onderzoek van NGO Monitor blijkt dat Nederland in de jaren 2017 - 2020 $ 11,3 miljoen aan de UAWC heeft gegeven.


Het besluit is genomen door het ministerie van Justitie in overeenstemming met de wet op de strijd tegen het terrorisme.


NGO Monitor had al eerder vastgesteld dat zeven hoge functionarissen binnen Addameer, een van de genoemde NGO's, banden hebben met de terreurorganisatie PFLP.


Professor Gerald Steinberg, voorzitter van NGO Monitor, had al eerder gezegd dat "hoewel de PFLP een verklaarde terroristische organisatie is in de Verenigde Staten, Israël, Canada en de Europese Unie, zijn veel Europese regeringen twintig jaar lang tientallen miljoenen euros blijven investeren in aan de PFLP gelieerde NGO's, waarbij ze geld van de belastingbetaler beschikbaar stellen voor terreur doeleinden.
186 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page