top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël brengt innovatie naar het ontluikende veld van blauwe technologie


Screenshot YouTube


"Er is wereldwijd een groot besef dat klimaatverandering de voedselzekerheid drastisch zal beïnvloeden en de landbouw zoals wij die kennen zal veranderen", zegt Michal Levi, hoofdwetenschapper en senior adjunct-directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling.


"We zijn allemaal op zoek naar duurzame manieren om voedsel te produceren en nieuwe eiwitbronnen te vinden, en in Israël is er veel innovatie en onderzoek", vertelt ze aan ISRAEL21c.


Israël is al een wereldleider in startups van alternatieve eiwitten en probeert nu een belangrijke speler te zijn in de nieuwe 'blue tech'-ruimte.


Blue tech omvat aquacultuur - de wetenschap van het duurzaam oogsten van eiwitbronnen uit water in plaats van uit land.


Water, benadrukt Levi, is het grootste ecosysteem dat het leven op onze planeet ondersteunt.


Maar met de juiste technologieën kan zelfs in de woestijn aan aquacultuur worden gedaan


Dat was een van de thema's die werden onderzocht tijdens "Agrisrael-Sea the Future", de eerste internationale conferentie over voedsel uit de zee en de woestijn, 18-20 oktober in Eilat, de meest zuidelijke stad van Israël in de Negev woestijn aan de oevers van de Rode Zee.


Georganiseerd door het Israëlische Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, trok de conferentie ondernemers, onderzoekers en overheidsfunctionarissen uit Australië, Azerbeidzjan, Bahrein, Chili, Cyprus, Ecuador, Jordanië, IJsland, Malta, Marokko, Nederland, Servië, Singapore, Slowakije, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten, onder andere.


Eilat, toekomstig centrum voor aquacultuur

De Israëlische regering zal de komende vijf jaar 170 miljoen NIS ($ 7,6 miljoen) investeren in onderwijs en infrastructuur om van Eilat – en de grotere regio, Eilot genaamd – een nationaal en internationaal centrum te maken voor het produceren van voedsel uit de zee en de woestijn.


"We zullen onderzoekers en studenten binnenhalen en gebieden promoten waar bluetech-startups zich kunnen opzetten, pilots kunnen doen en hun technologieën kunnen testen", zegt Levi.


De Bahreinse minister van Landbouw Wael Bin Nasser Al Mubarak, links, en de Israëlische minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Oded Forer ondertekenden een samenwerkingsverklaring op de Agrisrael-Sea the Future-conferentie in Eilat, 19 oktober 2022. Foto door Rotem Lahav


Het ministerie van Landbouw werkt samen met buren, waaronder Egypte, aan duurzame ondernemingen om vis, algen en andere voedzame voedingsmiddelen te produceren.


Dit is een kans voor Israëlisch aquacultuuronderzoek om de startup-wereld binnen te dringen, zegt Levi.


"Oceaanvissen is tegenwoordig in feite jagen, de enige plek waar nog commercieel wordt gejaagd", zegt ze, "en wij zijn van mening dat dit moet gebeuren op een manier die de oceaan niet schaadt en de vissen niet in gevaar brengt. Het belangrijkste is om te leren hoe je vissen in gevangenschap kunt kweken, omdat ze zich van nature niet in gevangenschap voortplanten.”


Een gesloten lus

Colors Farm op Moshav Hazeva is een gevestigd bedrijf dat dat doel sinds 1999 op verschillende innovatieve manieren bereikt.


De afgelopen zeven jaar heeft Colors Farm een ​​gesloten circulair aquaponics-systeem gebruikt om het hele jaar door siervissen te kweken naast groenten zoals sla en basilicum, met gerecirculeerd water zonder kunstmest of pesticiden.


Aquaponic sla groeit op Colors Farm in de Arava woestijn. Foto met dank aan Colors Farm


"De vissen produceren alle stikstof en voedingsstoffen die de planten nodig hebben, en de planten brengen het water in zeer goede kwaliteit terug naar de vissen", zegt CEO Ran Epstein tegen ISRAEL21c.


De bladgroenten – waaronder meer dan 100.000 kroppen sla per maand – worden verkocht in de grootste supermarktketen van Israël. De siervissen worden wereldwijd verkocht.


Siervissen worden bij Colors Farm gekweekt in een indoor closed-loop systeem dat ook bladgroenten produceert. Foto met dank aan Colors Farm


"Als iedereen zou werken zoals wij, zou de landbouw in Israël 90 procent minder water verbruiken", zegt Epstein.


Colors Farm is het enige aquacultuurbedrijf in het CRISPRIL- consortium gevormd door de Israel Innovation Authority .


Het 10-koppige consortium heeft onderzoekers en ondernemers die samenwerken aan next-gen genomic editing-projecten in sectoren als biomedicine (vaccins en farmaceutica), biobrandstoffen en voedsel.


Colors Farm gebruikt CRISPR genomische bewerking, evenals andere in eigen land ontwikkelde technologieën om snelgroeiende, ziekteresistente vis te produceren, voornamelijk voor de Aziatische voedselmarkt.


"Ons plan is om onze R&D te delen met partners over de hele wereld, omdat het onmogelijk is om voldoende volume uit Israël te exporteren", zegt Epstein.


Algen: meer dan een sushiverpakking

Het droge, warme weer van Eilat biedt het perfecte klimaat voor het kweken van eiwit-, vitamine- en mineraalrijke algen en microalgen.


Verschillende Israëlische bedrijven kweken deze eenvoudige waterplanten voor gebruik in voedseladditieven en supplementen, natuurlijke pigmenten, kleurstoffen, biologisch afbreekbare kunststoffen en biobrandstoffen.


AlgaeNite kweekt een speciale stam van stikstofbindende microalgen, met behulp van hydrocultuur en zonne-energie, voor toepassingen zoals vlees-/visanalogen, organische mest, cosmetica en bioplastic.


SimpliiGood brengt in zes landen diepgevroren spirulina, een supervoedzame alg, op de markt.


Het in kibboets Keturah gebaseerde Algatech , in 2019 overgenomen door Solabia, maakt AstaPure Arava astaxanthine, een krachtige van microalgen afgeleide antioxidant.


Roni Sussman, voorheen de hoofdbioloog van zoutwateralgen voor Algatech, is de directeur van AquaculTech , een nieuw blue-tech-initiatief van de Israëlische ministeries van landbouw en economie, de Israel Innovation Authority en het Israëlische Innovation Institute zonder winstoogmerk .


Aquacultuur voordelen

AquaculTech heeft als doel de Israëlische aquacultuur vooruit te helpen door aquacultuurondernemers te matchen met investeerders, onderzoekers, particuliere en overheidspartners, evenals proeflocaties waar startups blauwe technologieën kunnen testen.


"Niet alle aquacultuur is zo ecologisch als we zouden willen, dus promoten we nieuwe benaderingen zoals RAS - recirculerende aquacultuursystemen", zegt Sussman.


Voorbeelden van bedrijven die RAS gebruiken, zijn onder meer Colors Farm, hierboven, en AquaMaof in Rosh HaAyin.


Voedsel verbouwen met zeewater in plaats van drinkwater, zonne-energie in plaats van fossiele brandstof en dicht bij de markt zijn ook de sleutel tot duurzaamheid.


“Vandaag is het heel duidelijk dat voedselproductie moet plaatsvinden waar je bent. Je wilt niet voor altijd vis uit Noorwegen kopen”, zegt Sussman.


"Je moet er zeker van zijn dat als er iets gebeurt - virussen, beveiligingsproblemen, vertragingen bij de verzending - je je eigen voedsel kunt produceren."


Het kweken van algen, vissen en groenten in zwembaden in plaats van open land is een andere gamechanger.


"De klassieke landbouw gebruikt veel land", zegt Sussman, "en 80% van de landbouwgebieden verbouwt tegenwoordig voedsel voor dieren dat voedsel zal zijn. We hebben niet genoeg land om dat te blijven doen, dus we moeten voedsel anders gaan produceren.”


Aquacultuur is een antwoord. "Je produceert meer eiwitten per vierkante meter dan op het land, en het is veel gezonder om vis en planten te eten dan rundvlees", vertelt Sussman aan ISRAEL21c.


Sponsen boven zijn gewicht

Sussman gelooft dat Israël een buitensporige rol te spelen heeft om de wereld te helpen voedsel te produceren uit de zee en de woestijn.


Israël is niet alleen een van de grootste exporteurs van intellectueel eigendom in de aquacultuur, benadrukt ze, maar Israëli's zijn te vinden in management- of adviesfuncties bij aquacultuurondernemingen van Australië tot IJsland tot Singapore.


"Toen ik begon te communiceren met bedrijven in het buitenland, was ik verbaasd zoveel Israëli's te ontmoeten", zegt Sussman. "We zijn een zeer gemotiveerde kracht in deze branche."


Tel Aviv staat op nummer 25 in de Globel Blue Economy Ecosystem Ranking die zojuist is vrijgegeven door Startup Genome uit San Francisco.


Andere Israëlische bedrijven die deelnamen aan de International Conference on Food from the Sea and the Desert waren E-FISHient Protein, Vertical Field, V-Corals, sea2cell en Enzootic.


106 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page