top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël gaat een spannende week tegemoet - politieke moord hangt in de lucht door opjutten


Vlaggenparade in Jeruzalem. Screenshot YouTube


Deze nieuwe week wordt een van de spannendste in het 73 jarig bestaan van de staat Israël, doordat de bedreigingen tegen leden van de nieuwe regering oplopen en rechtse en extreem rechtse groeperingen voor donderdag een vlaggenparade in Jeruzalem hebben gepland waarbij ze hebben aangekondigd door de Damascuspoort naar de Arabische wijk van de oude stad te lopen.


Velen in Israël herinneren zich de uitspraak van premier Netanyahu voor de verkiezingen waarin hij tijdens een van zijn verkiezingstoespraken zei "na mij de chaos".


Het lijkt erop dat hij zijn woorden gestand doet, de afgelopen dagen zijn de demonstraties en bedreigingen tegen wat hij noemt "de linkse regerering" toegenomen, zowel online als ook fysiek.


Een voorbeeld is de zon van Premier Netanyahu die vrijdag door Facebook en Instagram een ban van 24 uur kreeg opgelegd en van Twitter voor 12 uur, nadat hij adres en telefoonnummer van een van de leden van Bennett's Yaminapartij online had gezegd met de opdracht "om daar te geen demonstreren en het leven van de man op alle mogelijke manieren onmogelijk te maken."


Beoogd nieuwe premier Naftalie Bennett krijgt al de zelfde zware beveiliging doe hij zou krijgen na beëdiging, andere leden van de beoogde regering staan ook onder zware beveiliging, terwijl zoveel mogelijk wordt geprobeerd demonstraties tegen hen verder weg van hun huizen te laten plaatsvinden.


Het valt op dat iedere keer wanneer Netanyahu een naam noemt van een van de beoogde nieuwe ministers er dan dezelfde avond demonstraties voor hun huizen plaatsvinden.


In een zeer ongebruikelijke verklaring heeft het hoofd van de Israëlische Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst Nadav Argaman zaterdagavond gewaarschuwd dat toenemende opruiing en haatzaaiende uitlatingen op sociale media kunnen leiden tot een politieke moord.


Een recent voorbeeld is van Idit Silman, zich tot de Knesset-officier wendde en vroeg om haar persoonlijke beveiliging te bieden, lid van de toekomstige nieuwe regeringscoalitie die de veiligheidsdienst van de Knesset om hulp heeft gevraagd tegen de achtergrond van bedreigingen die ze ontvangt in sociale netwerken en berichten die naar haar zijn gestuurd. Volgens Silman heeft ze het gevoel dat ze wordt gevolgd, en zich dusdanig bedreigd voelt dat ze haar kinderen niet meer naar school durft te sturen. Zaterdagavond vond er weer een demonstratie tegen haar voor haar huis plaats.

Inmiddels hebben zaterdagavond vooraanstaande nationale rechtse orthodoxe rabbijnen een open brief uitgegeven waarin hun aanhangers worden opgeroepen om "alles te doen" om ervoor te zorgen dat de zogenaamde "veranderingsregering" wordt gedwarsboomd.


Later op zaterdagavond kwam er een vervolgverklaring waarin rabbijn Chaim Druckman, een van de ondertekenaars van de brief, ontkende dat de openbare oproep van de rabbijnen kan worden geïnterpreteerd als opruiing en dat hij tegen alle vormen van geweld is.


We hebben dat eerder meegemaakt in Israël, in 1995 voorafgaand aan de moord op toenmalig premier Rabin, waarin ook soortgelijke oproepen werden gedaan en waar ook toenmalig oppositieleider Netanyahu opruiende uitspraken deed waar hij zich na de moord op Rabin van distantieerde.


Inmiddels heeft minister van Defensie Benny Gantz zaterdagavond gezegd "dat hij zal eisen dat de rechtse nationalistische parade door de oude stad van Jeruzalem wordt afgeblazen als het "buitengewone veiligheidsmaatregelen vereist en de openbare orde en diplomatieke processen in gevaar brengt".


Gantz heeft de verklaring vrijgegeven na een ontmoeting met de leger- en politiechefs, de procureur-generaal en andere topveiligheidsfunctionarissen. De minister van Defensie zei dat hij alle functionarissen benadrukte dat verantwoordelijk en gevoelig gedrag nodig is. Opvallend afwezig bij de bijeenkomst was de minister van Openbare Veiligheid, Amir Ohana, van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, wiens kantoor toezicht houdt op de politie.


Begin mei leidde o.a. de vlaggenparade in Jeruzalem tot de gevechten met Hamas die na de parade zeven raketten richting Jeruzalem afvuurde waarna er elf dagen van gevechten begonnen.


Hamas riep zaterdag de Palestijnse inwoners van Oost Jeruzalem op om donderdag massaal naar de Al-Aqsa-moskee te komen "om deze te beschermen tegen Israëls plannen". Hamas-leider Yahya Sinwar zei: "We hebben aan Israël bewezen dat wij de Al-Aqsa-moskee beschermen."
175 weergaven0 opmerkingen
bottom of page