top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoofd Shin Bet : Gevaarlijke en gewelddadige stijging van online opruiing, moet stoppen


Hoofd van de Shin Bet Binnenlandse Veiligheidsdienst Nadav Argaman. Screenshot YouTube


In een zeer uitzonderlijke verklaring heeft het hoofd van de Israëlische Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst Nadav Argaman zaterdagavond gewaarschuwd dat toenemende opruiing en haatzaaiende uitlatingen op sociale media ertoe kunnen leiden dat sommige groepen of individuen gewelddadige actie ondernemen en zelfs anderen schade toebrengen.


"We hebben onlangs een ernstige toename en radicalisering vastgesteld van gewelddadig en opruiende uitspraken, met name op sociale media", zegt Argaman, waaronder oproepen tot geweld en lichamelijk letsel.


"Deze opruiende uitspraken kunnen door bepaalde groepen of individuen worden geïnterpreteerd als een 'goedkeuring' dat gewelddadige en illegale activiteiten zijn toegestaan en zelfs kunnen leiden tot 'schade' aan individuen", zegt hij.


Argaman zei dat politici, leiders van de publieke opinie, religieuze figuren en opvoeders over het hele politieke spectrum zich niet alleen duidelijk moeten uitspreken tegen dit geweld, maar zich ook moeten onthouden van van opruiende uitspraken.


“Het is onze plicht om met een duidelijke en beslissende oproep naar buiten te komen voor een onmiddellijke stopzetting van het opruiende en gewelddadige discours. De verantwoordelijkheid voor het indammen van het discours rust op de schouders van ons allemaal”, voegt hij toe.


Argaman neemt hier =mee duidelijk stelling tegen de uitspraken van premier Netanyahu en andere leden van zijn Likud partij, waarbij onder werd opgeroepen tot het houden van demonstraties bij leiders van de partijen die een nieuwe regeringscoalitie hebben samengesteld.


Ook is duidelijk dat hij wijst richting Yair Netanyahu, die van Facebook, Twitter en instagram voor 24 uur is geblokkeerd wegens het aanzetten tot haat en oproepen tot gewelddadige demonstraties.


Zo had hij onder ander een poster gepubliceerd met naam, adres en telefoonnummer van Yamina Knesset lid Nir Orbach met de oproep daar te gaan demonstreren.

121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page