top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël keurt plan voor het nieuwe Albert Einstein-museum aan de Hebreeuwse universiteit goed


Albert Einstein in 1947. Foto Wikipedia Commons


De Israëlische regering heeft de oprichting goedgekeurd van het Albert Einstein Museum op de Safra Campus van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, voor een bedrag van $ 18 miljoen USD / NIS 64 miljoen.


Dit project, geleid door het Ministerie van Jeruzalem Zaken en Erfgoed en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, omvat de bouw van een uniek gebouw op de Safra Campus van de universiteit in Givat Ram, dat de volledige Einstein-archieven zal huisvesten. De archieven zullen digitaal toegankelijk zijn voor het grote publiek en het museum zal ook dienen als innovatieve ruimte voor wetenschappelijk en technologisch onderwijs.


Het Albert Einstein Museum toont het onderzoek, de activiteiten en de erfenis van Albert Einstein, een Nobelprijswinnaar en een van 's werelds meest gerenommeerde wetenschappers. Met geavanceerde tentoonstellingstechnieken, wetenschappelijke demonstraties en originele documenten, zal het museum Einsteins bijdragen aan de wetenschap, de impact van zijn ontdekkingen op ons leven vandaag, zijn publieke activiteiten en betrokkenheid bij belangrijke historische momenten tijdens zijn leven presenteren. Verder zal het museum de diepe band van Einstein met het lot van het Joodse volk, de staat Israël en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waarvan hij de oprichter was, benadrukken.


Bezoekers kunnen een reconstructie van Einsteins bibliotheek en kantoor bezoeken en verschillende originele papieren van hem bekijken. De projectdirecteuren verwachten dat het Albert Einstein Museum een ​​belangrijke toeristische attractie in Israël zal worden.


Dit initiatief werd mogelijk gemaakt door financiering door het Israëlische ministerie van Jeruzalem Zaken en Erfgoed, onder leiding van MK Ze'ev Elkin, evenals het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport, het ministerie van Financiën en het kabinet van de premier. De overheid zal NIS 22,5 miljoen verstrekken en de universiteit NIS 41,5 miljoen.


Minister van Bouw en Huisvesting, en van Jeruzalem Zaken en Erfgoed, Ze'ev Elkin: “Vandaag, terwijl het nieuwe academische jaar begint, nemen we een belangrijke resolutie aan voor het versterken van de academische wereld in Israël, de hoofdstad van Israël, en de Hebreeuwse Universiteit. De oprichting van het Albert Einstein Museum en de voorziening van een permanent onderkomen voor de volledige Einstein-archieven zal de positie van de Israëlische academische wereld in het algemeen, en van de Hebreeuwse Universiteit in het bijzonder, in de internationale arena versterken; zal de internationale status van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël versterken; en zal tienduizenden toeristen naar deze unieke plek brengen. Ik wil onze partners in dit unieke project in de regering en aan de universiteit bedanken, en als afgestudeerde van de Hebreeuwse Universiteit en voormalig docent, zou ik de honderdduizenden studenten die vandaag met hun academische studies beginnen alle succes willen wensen.”


Professor Asher Cohen, president van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem: “Albert Einstein was een van de meest prominente aanhangers van de staat Israël en een van de grondleggers van de Hebreeuwse Universiteit. Zijn erfenis van uitmuntendheid in academisch onderzoek vormt de basis van onze universiteit, terwijl zijn wetenschappelijke prestaties, die de wereld van de natuurkunde hebben veranderd, ons hele leven blijven beïnvloeden, van lasers en kernenergie tot GPS en ruimtereizen. Deze ontwikkelingen, en nog veel meer, zijn terug te voeren op de relativiteitstheorie van Einstein. Namens de hele Hebreeuwse universiteitsgemeenschap wil ik minister Ze'ev Elkin en de regering van Israël bedanken voor hun hulp bij de oprichting van dit museum, dat de erfenis van de grootste wetenschapper van onze tijd zal bewaren en koesteren.”

60 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page