top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël niet hetzelfde, coalitie overeenkomsten tot nu: discrimineren mag, racisten terug in Knesset


Antidiscriminatie sticker die bedrijven op het raam kunnen plekken om aan te tonen dat iedereen welkom is


De politieke situatie zoals die op dit moment bekend is, via Hebreeuwse en Engelstalige media in Israël, in het kort uitgelegd.


Likud stemde in met een coalitie-eis van United Torah Judaism om particuliere bedrijven toe te staan ​​service aan klanten te weigeren of producten te verkopen vanwege het religieuze geloof van de verkoper, zolang de service of het product “niet uniek is, en een vergelijkbaar alternatief kan worden verkregen tegen een vergelijkbare prijs in geografische nabijheid.”


Op verzoek van de ultraorthodoxe partij stemde Likud er ook mee in om mannen en vrouwen te scheiden bij culturele en educatieve evenementen


Zover is het gekomen in Israël, bedrijven en instellingen kunnen een sticker bestellen om op hun ramen te plakken om duidelijk te maken dat iedereen welkom is en er niet wordt gediscrimineerd op geaardheid of geloofsovertuiging.

De extreemrechtse homofobe Noam-partij houdt LGBTQ+-mensen in de gaten die in de Israëlische media werken, zo blijkt uit documenten die zijn verkregen door Yediot Aharonot. De leider van deze partij wordt minister voor speciale onderwijsprojecten.


Een artikel dat vrijdag door de krant is gepubliceerd, toont documenten uit de 2019-versie van de online "instructiehandleiding" van de anti-LGBTQ+ Noam-partij - die homofobe, antifeministische teksten en een hele reeks complottheorieën bevatte .


In de documenten werden LGBTQ+-leden van verschillende mediakanalen uitgekozen om te laten zien hoe de "LGBTQ+-lobby" de media controleerde


Netanyahu draagt ​​de controle over de bouw op de Westelijke Jordaanoever over aan Smotrich ondanks dat hij in buitenlandse media blijft zeggen dat hij de touwtjes in handen heeft.


Volgens het coalitieakkoord tussen Netanyahu's Likud en religieus zionisme is de goedkeuring van de kandidaat-premier alleen vereist in een eerste fase van het planningsproces, wanneer de regering beslist over de reikwijdte en de locatie van projecten die moeten worden geregistreerd bij de Planning Subcommissie van de Civiele Administratie, het orgaan van het ministerie van Defensie dat toestemming geeft voor bouw in nederzettingen, meldde de publieke omroep KAN vrijdag


Netanyahu, overweegt naar verluidt zijn naaste vertrouweling, voormalig ambassadeur in Washington Ron Dermer, voor te dragen als minister van Buitenlandse Zaken. Dit wordt betwist door hooggeplaatste leden van de Likud-partij, die vechten voor een klein aantal resterende kabinetsportefeuilles nadat extreemrechtse en ultraorthodoxe coalitiepartners veel prestigieuze rollen hebben gekregen.


Het regeerakkoord tussen Netanyahu en de extreemrechtse religieus-zionistische partij specificeert dat de nieuwe regering plannen zal opstellen en uitvoeren om Galilea en de Negev, gebieden in het noorden en zuiden van Israël, te “judaïseren”, met aanzienlijke Arabische bevolkingsgroepen die dan zullen moeten verhuizen.


Om de vestiging van joden in deze gebieden te vergroten, zullen bepaalde economische voordelen alleen worden verleend aan joden die ernaartoe verhuizen. Dit kunnen kortingen zijn op de aankoop van land in staatseigendom, waarbij veteranen extra kortingen krijgen.


De deal tussen Likud en UTJ Coalition dwingt lokale overheden om alle ultraorthodoxe scholen en instellingen te financieren. De tientallen miljoenen per gemeente zullen moeten worden opgebracht door de niet-orthodoxe inwoners.


De overeenkomst garandeert ook miljarden shekels van ministeries en gemeentelijke budgetten voor andere Haredi-faciliteiten: kinderdagverblijven, kleuterscholen en scholen.


Een journalist en activist zei zaterdag dat de nieuwe premier Benjamin Netanyahu haar tijdens een toevallige sportschoolbijeenkomst vertelde dat berichten in de media waarin wordt beweerd dat hij aanzienlijke concessies heeft gedaan aan ultraorthodoxe partijen in coalitiebesprekingen, “vals” zijn en dat ze een paar weken moet wachten,


"Het is niet waar, wacht even", werd de Likud-leider geciteerd door Kim, hoewel hij ondanks aandringen, geen verdere details gaf en slechts zuchtte.

"We hebben het verloren", zei vooraanstaand Likud Knesset lid Biton, en hij zei zaterdag in tv-programma 'Meet the Press' dat hij zich verzette tegen het beëindigen van een verbod op openlijk racistische wetgevers die in de Knesset dienen en niet zou stemmen om het te steunen, terwijl hij kritiek uitte op kandidaat-premier Benjamin Netanyahu omdat hij te veel concessies deed aan extreemrechtse en ultraorthodoxe bondgenoten bij de coalitiebesprekingen.


"We hebben jarenlang gevochten tegen antisemitisme en racisme over de hele wereld, dus wat voor boodschap sturen we als we ermee instemmen het verbod op te geven", zei Bitan


Biton klaagde ook dat zijn partij tijdens de onderhandelingen te veel hoge kabinetsrollen had weggegeven aan de beoogde coalitiepartners, en zei hij dat belangrijke rollen die nog in handen van Likud waren, waren weggenomen.85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page