top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël op weg naar ultraorthodoxe staat: geen elektriciteit productie op Shabbat


Screenshot Channel 12 News


Ondanks ontkenningen van de Likud partij, wijst alles erop dat deze partij akkoord gaat met een groot aantal eisen van de ultraorthodoxe UJT partij die van grote invloed zullen zijn op het leven de Israëlische bevolking.


Een paar van die eisen zijn bijvoorbeeld geen productie van elektriciteit van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang en meer gescheiden stranden.


Na het naar buiten brengen van de eisenlijst en het niet afwijzen daarvan door Netanyahu en zijn Likud partij leek er paniek te ontstaan omdat leiders van de ultraorthodoxe partijen onmiddellijk bij Netanyahu op bezoek gingen.


Stel het volgende voor: een zeer warme Shabbat, waarbij de vraag naar elektriciteit enorm toeneemt door maximaal gebruik van airconditioners. Dan zal de opgeslagen elektriciteit onvoldoende zijn en zit Israël zonder stroom.


De eisen lijst van UJT is:

 • Geen opwekking van elektriciteit van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang. Er moet gebruikt worden gemaakt van opgeslagen elektra.

 • De vertegenwoordiger van het Rabbinaat zal deelnemen aan de werkvergunningcommissie die gaat over werk op Shabbat

 • De regering zal organen oprichten en financieren die halachische vragen van het publiek zullen beantwoorde

 • Meer gescheiden stranden voor mannen en vrouwen

 • Steden met een grote orthodoxe bevolking krijgen korting op openbaar vervoer

 • Ziekenhuizen mogen tijdens Pesach chameets weigeren (voedsel niet geoorloofd tijdens Pesach)

 • Ook seculaire scholieren worden verplicht Talmoed te studeren

 • De sluiting van de "Reform Wing" in het ministerie van Diaspora zal worden overwogen

 • Geen hervorming voor koosjere telefoons

 • Iedere overheidsdienst die online wordt verleend moet ook telefonisch of 'face to face' worden verricht omdat veel ultraorthodoxen geen smartphone bezitten.

 • Wet die yeshiva studenten toestaat Torah-studies voort te zetten en de dienstplicht uit te stellen totdat dit niet meer wettelijk verplicht is.

 • Haredim voorzien van positieve actie bij het solliciteren naar banen in door de staat gecontroleerde instanties

De partij vroeg ook om financiering voor rituele verwijdering (genizah) van heilige boeken, voor het oprichten van instellingen om openbare vragen over halachische kwesties te behandelen en om ongeveer 100 miljoen shekel (€ 30 miljoen) aan financiering voor de Haredi cultuur bij het Ministerie van Onderwijs. Er werd ook gemeld dat UTJ veranderingen eiste in raden van bestuur van overheidsbedrijven / overheidsbedrijven die de voorkeur zouden geven aan ultraorthodoxen bij het maken van benoemingen in dergelijke bedrijven.


Zowel Likud als UTJ ontkenden dat er een definitief akkoord was bereikt over de eisen. Likud beschreef de maatregelen als "een lijst met eisen van UTJ, niet een deal waarmee Likud heeft ingestemd".


UJT bronnen zeiden echter tegen Haaretz dat "ze ervanuit gaan dat dee andere kant zal buigen omdat ze niet opnieuw een verkiezing willen".


Channel 12 meldde dat de Likud een overeenkomst had bereikt met UTJ die verschillende controversiële clausules bevatte die volgens Knesset leden van de oppositie in strijd waren met de status quo, waarbij premier Yair Lapid zei dat Netanyahu "ons ertoe brengt een halachische staat te worden".

Na grote publieke verontwaardiging over de gemelde overeenkomst, bracht de Likud een verklaring uit waarin werd ontkend dat de overeenkomst was afgerond, waarin stond dat de door N12 gepubliceerde lijst een lijst is van UTJ's eisen in de onderhandelingen en dat Netanyahu niet heeft ingestemd met het doorvoeren van alle gerapporteerde wijzigingen. In de verklaring van de Likud wordt specifiek de elektriciteitsclausule genoemd als een van de kwesties waar de Likud het niet mee eens is.


Nu ontkennen Likud en Netanyahu vaker berichten, die dan korte tijd later wel op waarheid blijken te berusten, dus zoveel is die ontkenning niet waard.


Zal ongetwijfeld van daag worden vervolgd.231 weergaven2 opmerkingen

2 Yorum


Henk Vinke
Henk Vinke
13 Ara 2022

Het lijken wel Surinamers, die een excuses eisen lijstje hebben. Elk land heeft zo zijn zwarte periode .

Beğen

R Thomasson
R Thomasson
13 Ara 2022

Netanyahu wordt steeds meer een zware veiligheidsrisico voor de staat Israël. Zijn premierschap riskeert op korte- en lange termijn het leven van miljoenen Israeliers. Het is nu al dat reservisten-eenheden en hun commandanten weigeren herhaaldelijk hun dienstoproep. Zij menen dat ze op ongelijkwaardige wijze worden behandeld tegenover andere bevolkingsgroepen https://www.bhol.co.il/news/1473299 De Ultraorthodoxen denken zelfs niet over na, wie zou ze tijdens een oorlog moeten beschermen: de jongens van de onkoosjere Joden, of God! Hun persoonlijke baboe? Het niet wekken van elektriciteit op Zaterdag is te krankzinnig voor woorden. Een groot deel van de Israëlische infrastructuur (en ieder modern land) hangt af van constant stroomvoorziening. Maar dat weten ze niet, omdat ze zien niet op TV wat er in Oekraïne gebeurt…

Beğen
bottom of page