top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël voert humanitaire hulp op naarmate de Oekraïense oorlog heviger wordt


Oekraïense vluchtelingenkinderen genieten van activiteiten in een IsraAID gemeenschapscentrum. Foto: screenshot


De humanitaire hulpexperts van de Israëlische non-profit IsraAID zijn gewend aan rampen, maar zelfs zij geven toe dat wat er in Oekraïne gebeurt uitzonderlijk is.


"De crisis in Oekraïne is een recordbreker in termen van omvang", zegt Michal Bar, directeur van noodprogrammering en operaties bij IsraAID tegen ISRAEL21C.


“We zien het hoogste aantal vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit is ongekend”, voegt ze eraan toe.


Rusland viel Oekraïne op 24 februari binnen. In de zes maanden daarna zijn ongeveer 5.000 Oekraïense burgers gedood en 12,5 miljoen ontheemd – ongeveer 6,3 miljoen in eigen land en 6,2 miljoen buiten Oekraïne.


De oorlog woedt voort en blijft Oekraïne en zijn 44 miljoen burgers verwoesten en de voedsel-, energie- en financiële markten van de wereld ernstig verstoren .


Vanaf het begin haastten Israëlische hulporganisaties zich om te reageren, maar zoals Yotam Polizer , de CEO van IsraAID , erkent, nemen de Oekraïense behoeften dringend toe, zelfs nu de aandacht van de wereld voor hun benarde situatie vervaagt.


IsraAID schat dat 16 miljoen Oekraïners nu dringend humanitaire hulp nodig hebben en heeft een vijfjarenplan aangekondigd om meerdere programma's daar voort te zetten en uit te breiden.


Het is niet de enige Israëlische hulporganisatie die nog ter plaatse helpt. NATAN Worldwide Disaster Relief , SmartAID , United Hatzalah en Dream Doctors zijn onder andere.


Droomdokter Nimrod Eisenberg juicht een Oekraïense vluchteling toe aan de Poolse grens in Medika. Foto met dank aan Dream Doctors


Urgenter dan ooit

Zo'n 560.000 Oekraïners, voornamelijk vrouwen en kinderen, vluchtten aan het begin van de oorlog naar Moldavië. Ongeveer 100.000 blijven, niet in staat om in de nabije toekomst naar huis terug te keren.


IsraAID en lokale partners runnen vijf gemeenschapscentra in Moldavië die dagopvang, psychosociale ondersteuning, recreatie en weerbaarheidsactiviteiten bieden.


De organisatie is onlangs begonnen met het aanbieden van traumatherapie en psychosociale ondersteuning in Oekraïne, in Odessa en Kiev; en werkte samen met MASHAV (Israëls Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking) en de Israëlische ambassade in Oekraïne om drinkwater naar Mykolaiv, in de buurt van Odessa, te brengen.


Plaatsvervangend burgemeester Sergey Korenev van Mykolaiv met Mariia Pidkapka, lid van het missieteam van IsraAID Oekraïne. Foto met dank aan IsraAID


"Hun watervoorziening werd na de invasie afgesloten en IsraAID werkte samen met de gemeente om grondwater te lokaliseren en vier omgekeerde osmose-machines te leveren om de stad van drinkwater te voorzien", zegt Bar.


IsraAID heeft een logistiek centrum opgericht in Tulcea, Roemenië, waardoor tot nu toe ongeveer $ 30 miljoen aan voedsel en medische en hygiënebenodigdheden zijn verscheept naar voorheen onbereikbare groepen ontheemde Oekraïners in Roemenië en Zuidoost-Oekraïne.


Yotam Polizer legt uit hoe IsraAID voedsel- en hygiënebenodigdheden levert aan ontheemde Oekraïners. Foto: screenshot


“We moeten de samenwerking verbeteren, met meerdere landen samenwerken en onze steun binnen Oekraïne uitbreiden. We ontwikkelen ons vermogen om logistieke ondersteuning te bieden over grote geografische afstanden”, zegt Bar tegen ISRAEL21C.


Screenshot van de Michal Bar van IsraAID met een kaart van de activiteiten van de NGO in en rond Oekraïne.


Connectiviteit, clowns, kampen

SmartAID zette wifi-hotspots op voor hulpverleners en vluchtelingen in Polen , rustte slimme klaslokalen uit voor Oekraïense vluchtelingenkinderen en voorzag Oekraïense klinieken en ziekenhuizen van zonnegeneratoren, noodgeneratoren, led-spots, batterijladers en powerbanks .


Een van de 140 SmartAID slimme klaslokalen in Oekraïne. Foto met dank aan SmartAID


"Nu openen we 15 telegeneeskunde eenheden in het hele land", zegt oprichter en directeur Shachar Zahavi, "en we zijn een enorme campagne begonnen met het Europese bedrijf Kärcher om de tijdelijke onderkomens in Oekraïne met stoom te reinigen vanwege de opkomst van virussen en schimmels. ”


SmartAID-directeur Shachar Zahavi met een vrouw die in het gebombardeerde gebouw achter hen in Hostomel, Oekraïne woonde. Foto met dank aan SmartAID


Dream Doctors heeft 10 teams van getrainde therapeutische clowns gestuurd om Oekraïners die, vaak bij bitterkoud weer, naar buurlanden over te steken, een glimlach en hoop te bezorgen. Extra teams zijn onderweg om intensief samen te werken met de vele kinderen die vastzitten in vluchtelingenopvangcentra langs de Oekraïense grens.


Vrijwillig noodhulpnetwerk United Hatzalah heeft 32.000 Joodse, Christelijke, Moslim en Hindoe vluchtelingen voorzien van medische zorg, psychologische ondersteuning en humanitaire hulp – waaronder 145 ton voedsel en medicijnen – aan de Moldavië-Oekraïne grens en in Kishinev, Moldavië. Het heeft 35 humanitaire, reddings-, medische en vrachtvluchten gecharterd en 3.000 vluchtelingen naar Israël gebracht.


Nu de stroom vluchtelingen naar de grenzen is vertraagd, heeft UH haar inspanningen geheroriënteerd op het verstrekken van medische zorg ter plaatse in de Oekraïense steden Uman en Kiev.


"Terwijl de oorlog vordert, blijven we reageren op de toenemende en groeiende behoeften van de Oekraïense bevolking om vluchtelingen, ziekenhuizen, kwetsbare mensen en Joodse gemeenschappen in Oekraïne te helpen", zei een UH-woordvoerder.


“We verwachten extra vrachtvluchten te charteren om hulp te bieden aan Oekraïense gemeenschappen en ziekenhuizen die dringend voedsel, medicijnen en medische benodigdheden nodig hebben; het intensiveren van onze ambulance-evacuatiemissies; en het ondersteunen van de vluchtelingen die we naar Israël hebben gebracht.”


NATAN heeft 11 delegaties van artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen, een apotheker, een medische clown en logistieke experts ingezet.


Dr. Efy Halperin onderzoekt een zwangere patiënte in de kliniek van het vluchtelingencentrum in Przemysl, Polen. Foto met dank aan NATAN Worldwide Disaster Relief


Alles bij elkaar hebben meer dan 100 NATAN-vrijwilligers medische en psychosociale zorg gegeven aan ongeveer 10.000 Oekraïense vluchtelingen in Polen. Ze werken samen met de lokale bevolking en exploiteren twee klinieken, een beveiligde speeltuin en een Women's Care Corner.


Deze zomer organiseerde NATAN een zomerkamp voor Oekraïense tieners op het Poolse platteland.


Een ander zomerkamp voor 100 Oekraïense kinderen werd georganiseerd en gefinancierd door de Israëlische non-profit Lev Echad (One Heart) Emergency Civilian Aid in samenwerking met de gemeente Lviv en het Israëlische ministerie van Onderwijs.


"Therapeutische activiteiten, zoals kunstzinnige therapie, stellen de kinderen in staat hun trauma te verwerken", zei Lev Echad-directeur Tomer Dror, erop wijzend dat kampeerders en counselors shirts dragen met de Israëlische vlag erop.


'Dit is hoe 'licht voor de naties' eruitziet', zei Dror.


Technische, militaire hulp

Materiële en tactische hulp van Israël en Israëlische bedrijven gaat ook door.


In april stuurde het Israëlische ministerie van Defensie helmen en kogelvrije vesten voor Oekraïense soldaten. In juli heeft het ministerie 1.500 helmen, 1.500 beschermende vesten, honderden beschermende pakken voor mijnopruiming, 1.000 gasmaskers en tientallen CBRN-filters (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) naar Oekraïense reddingstroepen en civiele organisaties verzonden.Beschermende uitrusting onderweg naar Oekraïne vanuit Israël. Foto met dank aan de woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Defensie


Techbedrijf Carbyne stelt Oekraïense reddingsteams in staat om sneller bij noodsituaties te komen met behulp van zijn interactieve, cloudgebaseerde communicatieplatform dat contactcenters realtime locatie, video, foto's en teksten van civiele slimme apparaten verzendt.


Oprichter en CEO Amir Elichai zei dat Carbyne - dat een ontwikkelingscentrum in Oekraïne heeft - daar al voor de oorlog verschillende pilots van zijn systeem had uitgevoerd. Na de Russische inval nam hij contact op met de Oekraïense vice-premier en bood hij Carbyne gratis technische bijstand aan.


Binnen twee weken na het begin van de oorlog begon Carbyne het systeem in te voeren. Het is nu actief op 22 locaties om realtime informatie te verstrekken over raketaanvallen, vernietigde gebouwen en waar medische hulpdiensten nodig waren.

Oekraïners vinden warme harten in Israël


Half juni waren sinds het begin van het conflict zo'n 33.000 Joodse en niet-Joodse Oekraïners naar Israël gevlucht, van wie er nog ongeveer 25.000 in het land waren. Een Oekraïense vluchteling won in maart zelfs de marathon van Jeruzalem.


Ongeveer honderd Oekraïense kinderen en hun verzorgers van het door Chabad gerunde Alumim-weeshuis werden in april opgevangen door Keren Kayemeth LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) Nes Harim Field and Forest Education Center. Hun verwachte verblijf van een maand in Israël is voor onbepaalde tijd verlengd naarmate de oorlog voortduurt.


Gili Maymon, manager van Nes Harim, met Moshik, een kind uit Oekraïne. Foto door Nicky Blackburn


“KKL-JNF doet een groot goed doel en geeft ons deze prachtige plek. We kwamen ergens waar niemand ons kent, en ze gaven ons zo'n ongelooflijke respons', vertelde Alumim-directeur Malka Bukiet aan ISRAEL21c .


Nog eens 50 jonge Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen door Hadassah-jeugddorpen dankzij de inspanningen van het Israëlische Ministerie van Onderwijs en het Joods Agentschap voor Israël (JAFI), terwijl 13 wiskundige wonderkinderen onderdak vonden op de Internationale School van Bar-Ilan University.


Twintig professionals in de geestelijke gezondheidszorg uit Oekraïne werden naar Jeruzalem gevlogen om deel te nemen aan de drie weken durende internationale zomercursus over trauma en veerkracht, gegeven door het Metiv Israel Psychotrauma Center in het Herzog Hospital.


Oekraïense professionals in de geestelijke gezondheidszorg kregen een opleiding in het Metiv Israel Psychotrauma Center in het Herzog Hospital, Jeruzalem. Foto met dank aan Herzog Hospital


Nog eens 27 Oekraïense therapeuten reisden naar Israël voor training door specialisten van het NATAL Trauma and Resiliency Center in Tel Aviv.


De focus lag op het behandelen van oorlogsgerelateerde angst en trauma, vooral bij kinderen, militaire veteranen, krijgsgevangenen, slachtoffers van seksueel geweld en vluchtelingen. De cursus, gesponsord door de Charles en Lynn Schusterman Family Philanthropies en Joodse Federaties van Noord-Amerika, gaat online door.


En het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem ontving in mei Oekraïense oncologen die methoden kwamen leren om onder moeilijke omstandigheden efficiënt te behandelen. Met steun van Hadassah Women in Amerika worden er meer trainingen gepland.


Uitzonderlijke reactie

Israëli's reageerden op de Russische invasie met een sterk gevoel van persoonlijke verbondenheid en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor zo'n 300.000 Joodse Oekraïners. Maar de hulp van de gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties van de Joodse natie heeft alle grenzen van geloof en nationaliteit overschreden als antwoord op de enorme behoeften.


Een van de meest ambitieuze en impactvolle projecten was het 66 bedden tellende Shining Star (Kochav Meir) veldhospitaal dat in het westen van Oekraïne werd opgezet door het Sheba Medical Center, het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en de Clalit HMO. In de loop van zes weken verzorgde het ziekenhuis meer dan 6.000 burgers en bracht het verschillende zwaarlijvige Oekraïners naar Israël voor verdere behandeling.


Patiënten wachten buiten het Israëlische Shining Star-veldhospitaal in Oekraïne. Foto door Naama Frank Azriel


Andere Israëlische non-profitorganisaties die ter plaatse actief zijn, zijn onder meer Magen David Adom , ZAKA , Rescuers Without Borders , Access Israel , Yad Ezer L'Haver , Brit Olam , Engineers Without Borders-Israel en Shalom Corps.
60 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page