top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël zal het Karish gasveld op alle manieren verdedigen


Foto via Energean


In een gezamenlijke verklaring van de Israëlische ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Energie staat dat het onlangs op zijn plek aangekomen Energean gasproductieplatform zich binnen de Israëlische territoriale wateren bevindt.


Israëlische ministers benadrukten woensdag dat het Karish gasproductieplatform zich binnen de Israëlische territoriale wateren bevindt en dat het land "bereid was om het boorplatform te verdedigen" in het licht van Libanese dreigementen.


"Het boorplatform zal geen gas uit het betwiste gebied pompen", schreef minister van Defensie Benny Gatz in een verklaring op Facebook, eraan toevoegend dat Israël "prioriteit geeft aan de bescherming van zijn strategische activa en bereid is deze en de veiligheid van zijn infrastructuur te verdedigen, alles in overeenstemming met zijn rechten."


De verklaring werd woensdag ook gedeeld door minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier Yair Lapid en minister van Energie Karin Elharrar.


De Libanese regering protesteerde de afgelopen dagen tegen de recente aanleg van een gasproductieplatform in het Karish aardgasveld, dat Israël beschouwt als onderdeel van zijn door de VN erkende exclusieve economische zone.


Het Griekse energie-exploratie- en productiebedrijf Energean, dat de rechten op Karish bezit, kondigde zondag de succesvolle aanleg aan, ongeveer 80 kilometer ten westen van Haifa.


De Libanese president Michel Aoun beweerde eerder dat het schip "het betwiste zeegebied met Israël binnenkwam, waardoor elke actie of activiteit in het betwiste gebied een provocatie en een agressieve actie vertegenwoordigt."


De Libanese terreurgroep Hezbollah nam deel aan het protest tegen de beweging en dreigde met actie, "inclusief geweld", tegen Israëlische gasoperaties.
2.282 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page