top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëli's trouwden minder, kregen meer baby's in 2022


Screenshot YouTube


Israëli's trouwen minder en krijgen meer kinderen, volgens het rapport "2022 State of the Nation" van het Taub Center for Social Policy Studies in Israël, dat donderdagochtend werd vrijgegeven.


Het rapport presenteert een diepgaande analyse van de Israëlische samenleving en economie van het afgelopen jaar. Het maakt deel uit van een grotere reeks van dergelijke onderzoeken door het Taub Center.


Een studie door Michael Davoy, prof. Gil Epstein en prof. Avi Weiss onderzocht de relatie tussen huwelijk en salaris, waarbij werd vastgesteld dat een getrouwde man eerder een baan heeft dan een ongehuwde man. Bij vrouwen hebben gehuwde vrouwen momenteel echter 2% minder kans op een baan dan alleenstaande vrouwen. Gescheiden, gescheiden vrouwen en weduwnaars hebben 2% meer kans om een ​​baan te vinden dan alleenstaande vrouwen.


Het gemiddelde uurloon van gehuwde mannen is ongeveer 30% hoger dan dat van alleenstaande mannen na controle voor andere variabelen, en gehuwde vrouwen verdienen ongeveer 20% meer dan alleenstaande vrouwen, maar naar verwachting zal slechts de helft van dit voordeel behouden blijven voor degenen die geen langer getrouwd, volgens The Jerusalem Post.


In een studie uitgevoerd door Prof. Alex Weiner en Kirill Scherberman over de demografische trends in Israël, bleek dat de bevolking van Israël snel groeit. In 2022 keerde de bevolkingsgroei terug en steeg tot ongeveer 2,1%. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de bevolking van Israël tegen het einde van het jaar 9,65 miljoen zal bereiken, vergeleken met 9,45 aan het begin van het jaar. In 2021 is het totale vruchtbaarheidscijfer in Israël met 0,1 kind gestegen tot 3,0 kinderen per vrouw. Deze toename is vooral het gevolg van een toename van 0,13 kinderen onder Joodse vrouwen. Onder moslimvrouwen die staatsburgers van Israël zijn, steeg het totale vruchtbaarheidscijfer met slechts 0,02 kinderen.


Prof. Alex Weiner constateert dat onder joodse vrouwen in de jaren vóór COVID de daling van het percentage vrouwen dat naar verwachting ten minste één keer zal trouwen tegen de leeftijd van 55 jaar scherp was - van een percentage van meer dan 80% in 2014-2012 tot 70 % in 2019. Onder moslim- en Druzische vrouwen was er een daling tot net geen 75%.


Het totale huwelijkscijfer van joodse, christelijke en Druzische mannen daalde tussen 2015 en 2019 tot onder de 70%.


"Deze dalingen zijn voor het grootste deel te wijten aan een toename van het aantal alleenstaande mannen en vrouwen die ongehuwd samenwonen", legt Weiner uit.


Hun aandeel in alle huwelijkspartnerschappen in Israël is ongeveer 5% en is nog steeds veel lager dan in andere landen: 12% in de VS, 13% in Duitsland, 24% in Denemarken en 27% in Noorwegen.


56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page